Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гледайте Студио България

Loop Ivaila Bakalova.mp4
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

За Мартин Божанов – Нотариуса не се говореше, докато не беше убит. Той беше осветен в разследване на Антикорупционния фонд (АКФ) за корупционна мрежа за влияние в закрития вече Специализиран съд. Основните герои в разследването са Ивайла Бакалова и мъжът ѝ - бизнесменът Веселин Денков. През 2021 г. Денков е арестуван. Може да бъде освободен, но срещу 100 хил. евро. Божанов е човекът, който прави всичко това възможно. Разкритията на АКФ обаче не доведоха до нищо, а разследванията срещу него започнаха едва след като беше застрелян.

Ивайла Бакалова говори за брокерите на влияние в съдебната система тогава, говори и сега.

Генка Шикерова разговаря с нея за задкулисието в съда и прокуратурата, прегрупирането на кръговете на влияние, "абонаментните такси" за бизнеса и за мълчанието.

Cvetan Vasilev loop youtube_1.mp4
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00

10 години след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) нейният собственик Цветан Василев все още живее в Сърбия, защото в България ще бъде арестуван. Преди десетилетие той беше обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери. А преди дни Апелативният съд в София разреши на прокуратурата да издаде европейска заповед за ареста му по обвинение за пране на пари.

Историята на най-големия банков фалит в най-новата история на България е свързана с близкото сътрудничество между Василев и санкционирания за корупция по глобалния закон „Магнитски“ депутат от ДПС Делян Пеевски. Името на Пеевски обаче не фигурира никъде в делото. Един от наблюдаващите прокурори беше бившият главен прокурор Иван Гешев.

Василев отговаря на въпросите на Генка Шикерова от Белград, докато Пеевски заема предна позиция в управлението на държавата.

Гледайте разговора между Генка Шикерова и Цветан Василев, записан на 31.01.2024 г. по Скайп.

Заредете още

XS
SM
MD
LG