Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гледайте Студио България

Sorry! No content for 30 март. See content from before

29 март 2024, петък

Loop Goran Blagoev.mp4
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Кой ще управлява българската църква след смъртта на патриарх Неофит? Въпросът съвсем не е безобиден, защото става въпрос за пари, имоти и влияние.
Никой не може да каже какво и колко притежава българската православна църква, защото тя на практика е държава в държавата и нейните дела са тайна. Неофициалните оценки обаче говорят за милиарди левове.


Но не е само това. Влиянието на църквата е много силно – на първо място заради вярващите, но не на последно и заради прокарването на различни политически и икономически интереси, които често са в полза на Русия.


Затова е важно кой ще застане начело на българската православна църква. Генка Шикерова разговаря за това как се избира патриарх и какво предстои в българската църква с журналиста Горан Благоев, който от десетилетия следи събитията около църквата.

Loop Polina Paunova, Miroliuba Benatova.mp4
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

"Продължаваме промяната – Демократична България" стигна до това да поиска да реализира кабинет с втория мандат, но с премиер от ГЕРБ-СДС. От партията на Бойко Борисов пък отказаха това предложение. То дойде във вторник малко след като парламентът прие, че първият мандат, връчен на ГЕРБ преди седмица, с премиер Мария Габриел е приключил неуспешно. Тя оттегли кандидатурата си. Делян Пеевски отново застана до ГЕРБ и каза, че ДПС няма да подкрепи правителство нито с втория, нито с третия мандат.

Така ситуацията изглежда като че ли новите избори са неизбежни, но пък позициите на партиите се сменят постоянно и всичко изглежда, че е предпоследно. За това как стигнахме дотук и какво доведе до провала на сглобката Генка Шикерова разговаря с журналистите Полина Паунова от Капитал и Миролюба Бенатова.

Заредете още

XS
SM
MD
LG