Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гледайте Студио България

Loop Goran Blagoev.mp4
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Кой ще управлява българската църква след смъртта на патриарх Неофит? Въпросът съвсем не е безобиден, защото става въпрос за пари, имоти и влияние.
Никой не може да каже какво и колко притежава българската православна църква, защото тя на практика е държава в държавата и нейните дела са тайна. Неофициалните оценки обаче говорят за милиарди левове.


Но не е само това. Влиянието на църквата е много силно – на първо място заради вярващите, но не на последно и заради прокарването на различни политически и икономически интереси, които често са в полза на Русия.


Затова е важно кой ще застане начело на българската православна църква. Генка Шикерова разговаря за това как се избира патриарх и какво предстои в българската църква с журналиста Горан Благоев, който от десетилетия следи събитията около църквата.

Loop Polina Paunova, Miroliuba Benatova.mp4
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

"Продължаваме промяната – Демократична България" стигна до това да поиска да реализира кабинет с втория мандат, но с премиер от ГЕРБ-СДС. От партията на Бойко Борисов пък отказаха това предложение. То дойде във вторник малко след като парламентът прие, че първият мандат, връчен на ГЕРБ преди седмица, с премиер Мария Габриел е приключил неуспешно. Тя оттегли кандидатурата си. Делян Пеевски отново застана до ГЕРБ и каза, че ДПС няма да подкрепи правителство нито с втория, нито с третия мандат.

Така ситуацията изглежда като че ли новите избори са неизбежни, но пък позициите на партиите се сменят постоянно и всичко изглежда, че е предпоследно. За това как стигнахме дотук и какво доведе до провала на сглобката Генка Шикерова разговаря с журналистите Полина Паунова от Капитал и Миролюба Бенатова.

Заредете още

XS
SM
MD
LG