Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп обеща на Зеленски край на войната в Украйна. Какво ще е отношението му към Киев, ако стане президент


Колаж със снимки на украинския президент Володимир Зеленски и кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп
Колаж със снимки на украинския президент Володимир Зеленски и кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че е провел телефонен разговор с бившия президент на САЩ и кандидат за втори мандат на този пост Доналд Тръмп. Зеленски е поздравил Тръмп за президентската му номинация, а Тръмп е обещал прекратяване на войната в Украйна и постигане на мир с Русия.

Новината идва ден след като Тръмп официално беше номиниран за кандидат за президент на САЩ по време на национална конференция на Републиканската партия. Той пое ангажимент да сложи край на войната в Украйна, ако бъде избран.

Президентската кандидатура на Тръмп стана факт и седмица след като срещу него имаше неуспешен опит за убийство по време на предизборен митинг.

„Разговарях с Тръмп, за да го поздравя за републиканската номинация и да осъдя шокиращия опит за убийство в Пенсилвания. Пожелах му сила и безопасност в бъдеще“, написа Зеленски в публикация в платформата Екс, бившия Туитър.

Зеленски каза, че се е съгласил с Тръмп „да обсъдят на лична среща какви стъпки могат да направят мира справедлив и наистина траен“, без да дава подробности кога и къде двамата ще проведат срещата.

От своя страна Тръмп каза, че е имал „много добър разговор“ със Зеленски, в който са обсъдили нахлуването на Русия в Украйна, което започна през февруари 2022 г.

Тръмп обеща чрез преговори да „донесе мир на света и да сложи край на войната, която струва толкова много животи“.

„Двете страни ще могат да се съберат и да договорят сделка, която да сложи край на насилието и да проправи път напред към просперитета“, каза Тръмп, като имаше предвид Русия и нападнатата от нея Украйна.

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, при което загинаха десетки хиляди хора и от двете страни, продължава близо две години и половина.

Разговорът на Зеленски с Тръмп идва в момент, в който много европейски лидери са разтревожени какво предстои, в случай че Тръмп отново застане начело на САЩ.

Шансовете на бившия президент да спечели изборите през ноември тази година нараснаха значително след слабото представяне на действащия президент от демократите Джо Байдън в дебат в края на юни.

Поведението на Байдън по време на дебата с Тръмп повдигна въпроси за неговото физическо и психическо състояние и способността му да изпълнява задълженията си като президент в продължение на още един мандат.

Много съпартийци на Байдън го призоваха да се оттегли от президентската надпревара. За момента обаче държавният глава казва, че ще продължа кампанията си.

Какво ще е отношението на Тръмп към Украйна, ако стане президент

Отговорът на този въпрос е неясен. Тръмп е известен с възхищението си към руския президент Владимир Путин, който е основният противник на Зеленски.

В миналото кандидатът за президент на републиканците е наричал стратегията на Путин „гениална“.

Сега обаче говори за прекратяване на войната в Украйна чрез преговори и казва, че ако спечели изборите, може да „уреди“ този въпрос още преди да стъпи в Белия дом през януари 2025 г.

По време на 92-минутната си реч при приемането на номинацията си за президент в четвъртък Тръмп каза, че ако бъде избран, ще въведе световен мир и стабилност.

Тръмп обаче не е казал какви условия ще предложи на Русия и Украйна за евентуалното постигане на мир.

Зеленски настоява за изтеглянето на всички руски войски от територията на Украйна и връщане на окупираните от Москва украинския територии, включително полуостров Крим, който беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г.

След неуспешната контраофанзива на Украйна през 2023 г. някои експерти твърдят, че целите на Украйна са нереалистични и че Киев ще трябва да направи отстъпки.

Миналия месец Путин очерта условия за прекратяване на войната, сред които изтеглянето на украинските войски от Източна Украйна, отказ от присъединяване на Украйна към НАТО, отказ на Киев от ядрено оръжие и вдигане на западните санкции срещу Русия. Исканията на руския президент бяха отхвърлени от Украйна.

Републиканските законодатели в Камарата на представителите на американския Конгрес, които са тясно свързани с Тръмп, блокираха в продължение на месеци пакет от помощи за Украйна на стойност 61 млрд. долара.

Заради това забавяне украинските сили не разполагат с достатъчно боеприпаси и противовъздушна отбрана. Според експерти недостигът на боеприпаси за Украйна е допринесъл за руските териториални придобивки през тази година.

Тръмп не е изразил ясно мнението си относно бъдещата подкрепа за Украйна, въпреки че тази седмица избра за свой кандидат за вицепрезидент сенатора от Охайо Джей Ди Ванс.

Ди Ванс е открит противник на военната помощ за Киев. 39-годишният сенатор каза, че САЩ нямат военния капацитет да подкрепят едновременно Тайван, Израел и Украйна и трябва да дадат приоритет на първите две.

По-рано този месец унгарският министър-председател Виктор Орбан също се самопровъзгласи за умиротворител между Русия и Украйна. Той се срещна с Тръмп, за да обсъди прекратяването на войната, а преди това посети Москва и Пекин, с което си навлече критики от други европейски лидери.

Зеленски и Тръмп имат сложни отношения, които датират още от първите дни на украинския президент на поста.

В телефонен разговор през юли 2019 г., два месеца след като Зеленски стана президент на Украйна, Тръмп го помоли да проучи украинските бизнес сделки на сина на Байдън - Хънтър Байдън.

Тръмп беше обвинен от контролираната от демократите Камара на представителите, че е използвал правомощията на службата си, за да окаже натиск върху Зеленски да се намеси в политиката на САЩ в замяна на посещение в Белия дом. Така Тръмп като стана третият президент в историята на САЩ, който беше подложен на импийчмънт. Въпреки това той беше оправдан от Сената.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG