Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин заплаши Запада с "директна война", ако позволи на Украйна да използва ракети с голям обсег


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Западът ще влезе в директна война с Русия, ако позволи на Украйна да нанася удари по руска територия с ракети с голям обсег. Това каза руският президент Владимир Путин, който добави, че разрешение да се използват подобни западни оръжия ще промени естеството и обхвата на конфликта.

Новината идва на фона на очакванията САЩ и Великобритания да дадат разрешение на Киев да използва техните ракети с голям обхват ATACMS и Storm Shadow за удари дълбоко в територията на Русия. Президентът на Украйна Володимир Зеленски се бори за подобно разрешение от месеци, а медии в двете западни страни твърдят, че то ще бъде дадено в петък по време на срещата между Джо Байдън и Киър Стармър.

„Ако това решение бъде взето, то няма да означава нищо по-малко от директна намеса на страните от НАТО, САЩ и европейските страни, във войната в Украйна. Това ще бъде тяхно пряко участие и това, разбира се, значително ще промени самата същност, самото естество на конфликта“, каза Путин. Той добави, че при подобно развитие Русия ще вземе „съответните решения“.

Това е поредна от серия заплахи на руския президент срещу Запада за това, че оръжейната му помощ означава директно въвличане във войната. Досега той е заплашвал с удари по западни летища, въоръжаване на врагове на Запада с руски оръжия и други. До момента всички тези заплахи не са водели до никакви действия.

Западът и страните от НАТО не участват пряко във войната в Украйна. Те предоставят военна, логистична и хуманитарна помощ на Украйна, но техни войници не се бият срещу Русия.

В същото време Москва активно използва оръжия от Иран и Северна Корея срещу Украйна. Вашингтон обвинява и Китай, че предоставя на руската армия стоки с двойно предназначение, които се използват за направата на оръжия, използвани на фронта в Украйна.

В началото на войната Западът отказваше да предостави множество оръжия като танкове и самолети на Киев, но впоследствие промени решението си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG