Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как Пеевски взе името на ДПС за изборите и какво значи това


Колаж на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски
Колаж на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски

Един среднощен имейл и един съд, който е обвиняван в зависимост от Пеевски. Това са два ключови детайла в тази история. Конфликтът в ДПС между Ахмед Доган и Делян Пеевски се води на терена на ЦИК и съда. Пеевски дотук печели тази битка - формално той ще заведе ДПС на изборите.

Името ДПС остава в ръцете на Делян Пеевски - поне за парламентарните избори, които предстоят на 27 октомври.

В бюлетината на вота партия ДПС ще бъде част от коалицията „Движение за права и свободи - Ново начало“ около Пеевски - единият съпредседател на движението, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

Другото крило на партията - това около почетния лидер Ахмед Доган и другия съпредседател на партията Джевдет Чакъров, също ще участва във вота, но в коалиция, в която ДПС го няма - „Алианс за права и свободи“.

Така в битката дотук изглежда, че Пеевски взима превес. Прекият резултат е, че името ДПС дава право на пеевското крило в партията да номинира членове на секционните и районните избирателни комисии. А това е важно, защото осигурява влияние върху изборния процес.

В средата на тази история се оказва един среднощен имейл и един съд, който политици обвиняват в зависимост тъкмо от Пеевски, една от спорещите страни в конфликта.

В следващите редове събираме хронологията на събитията и обясняваме какво на практика значи крайният резултат.

Дотук се стигна с решение на Върховния административен съд (ВАС) от сряда, което задължи Централната избирателна комисия (ЦИК) да регистрира коалицията на Пеевски. По-рано ЦИК отказа да го направи, както отказа да регистрира и коалиция на другото крило в ДПС около Доган.

Чакъров от Догановото крило се опита да регистрира ДПС като част от коалиция „Демокрация, права и свободи“ с още две партии. Заради решението на ВАС в полза на Пеевски обаче се наложи ДПС-Доган да се регистрира като „Алианс за права и свободи“. Но този път в коалицията ДПС като партия не участва.

Цялата бъркотия дойде оттам, че ДПС има двама равноправни съпредседатели - Пеевски и Чакъров. Те представляват партията „заедно и поотделно“.

В началото на юли двамата се оказаха от двете страни на невиждан досега разкол в ДПС. Равното им право в партийното ръководство се превърна в капан: заради него Пеевски може да вземе решение, което Чакъров да отмени, после Пеевски да отмени отмяната и т.н.

Времето също се оказа ключово. При двама равноправни лидери „първият по време е първият по право“, когато става дума за подаване на документи за регистрация за избори в ЦИК.

Заради тези противоречия и надпреварата за влияние вътре в партията битката за трите букви ДПС се пренесе в ЦИК и ВАС. Ето как стана това и какъв е резултатът.

Един имейл 5 минути след полунощ

Пет минути след полунощ, 2 септември. Тъкмо е започнал първият ден, в който ЦИК приема заявления за участие в поредните предсрочни парламентарни избори.

Според вътрешните правила на комисията такива заявления се подават на място в сградата на ЦИК, между 9:30 и 17 часа до 11 септември. Още през уикенда представители на двете крила в разцепеното ДПС - това на Пеевски и това на Доган, се наредиха на опашка пред ЦИК, за да регистрират първи партията.

В 0:05 часа обаче в електронната поща на ЦИК пристигна писмо. Към него е прикачено заявление за участие в изборите на коалицията „Движение за права и свободи - Ново начало“, подписано с електронни подписи от хората, които я представляват - Искра Михайлова и Байрам Байрам от ДПС-Пеевски. В коалицията освен ДПС влизат още партиите „Новите лидери“ и „Български гласъ“.

Този имейл стана причина от ДПС-Пеевски да кажат, че първи са подали документи за регистрация за изборите.

ЦИК обаче беше на друго мнение. На 2 септември през деня комисията прие на място и ДПС-Пеевски, и ДПС-Доган, като и двете крила внесоха документи за участие в изборите - в различни коалиции. В тази на Догановия клон са партиите СБОР и „Земеделски народен съюз“.

На практика стана така, че една и съща партия се опита да се регистрира за изборите като част от две отделни коалиции. Задачата на ЦИК беше да разреши този казус. Комисията взе три важни решения:

  • Прие документите на ДПС-Пеевски и ДПС-Доган едновременно, без да им постави пореден номер и без да приеме електронното заявление на ДПС-Пеевски като валиден документ за регистрация на партията.
  • Поиска двете коалиции да докажат, че нямат общо с партия ДПС. Причината е, че Изборният кодекс забранява една и съща партия да участва в две различни коалиции.
  • След като и ДПС-Пеевски, и ДПС-Доган не се съобразиха с това, ЦИК отказа да ги регистрира за изборите.

Междувременно от ДПС-Доган се опитаха да регистрират ДПС самостоятелно за изборите, но Пеевски веднага внесе обратно искане и този вариант се оказа невъзможен. ЦИК каза, че заради противоречивите искания не е ясна волята на правния субект ДПС.

Съдът избра Пеевски

Така от ЦИК казусът се прехвърли към Върховния административен съд, пред който партиите и коалициите могат да обжалват решенията на комисията. И ДПС-Пеевски, и ДПС-Чакъров се възползваха от това право.

Първо дойде решението на ВАС по жалбата на ДПС-Пеевски. Важното, което съдът каза, гласи:

  • ЦИК е допуснала нарушение, като не е приела електронното заявление на ДПС-Пеевски.
  • ДПС-Пеевски и ДПС-Доган не са подали документите си за регистрация едновременно, напротив - крилото на Пеевски е изпреварило това на Доган, защото е изпратило заявление малко след полунощ.
  • Фактът, че този час е преди работното време на ЦИК, няма значение, защото вече е бил в ход първият ден за регистрация на партии и коалиции за изборите.

С тези аргументи ВАС застави ЦИК да регистрира коалицията около Пеевски за вота на 27 октомври. ЦИК изпълни решението.

Джевдет Чакъров го нарече „връхна точка в действията на Пеевски за употреба на всички възможни институции“.

Бившият премиер и един от лидерите на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков коментира, че с това решение на ВАС „поредният инструмент на дълбоката държава се разкри“.

„Заповядайте на сцената, г-н Чолаков“, написа във Фейсбук Петков, обръщайки се към председателя на ВАС Георги Чолаков. За зависимост на Чолаков от Пеевски е говорил и друг от лидерите на ПП-ДБ - подалият оставка председател на „Да, България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов.

В четвъртък дойде и второто решение на съда, който очаквано отхвърли жалбата на ДПС-Доган срещу отказа на ЦИК да регистрира коалицията „Демокрация, права и свободи“. Аргументът е, че вече има друга коалиция, в която участва партията ДПС - тази на Пеевски. По закон една и съща партия не може да участва в повече от една коалиция за избори. И двете решения на ВАС са окончателни.

Има ли проблем с електронното заявление

ЦИК и ВАС имаха несъгласие по един основен въпрос - електронното заявление.

Говорителката на ЦИК Росица Матева каза в четвъртък пред бТВ, че от създаването си в началото на 90-те години насам комисията винаги е регистрирала партии за избори само на място. По думите ѝ Изборният кодекс не предвижда изрично да се подават електронни документи.

Тази възможност обаче я има в други законови текстове, на които се позовава съдът. В тях пише, че административните органи са задължени да предоставят всичките си услуги и по електронен път. А ЦИК е административен орган. Съдът приема, че ЦИК също има такова задължение, макар че не го е вписала във вътрешните си правила.

Матева каза още, че коалицията около ДПС-Пеевски не е изпратила всички нужни документи по имейл, а само заявлението за регистрация. Коалицията е донесла останалите материали на място в ЦИК на 2 септември през деня.

Освен това не всички нужни документи могат да се изпратят електронно, добави Матева и даде за пример списъците с подписи на избиратели, които подкрепят регистрацията.

Нито една друга партия или коалиция не е подала документите си електронно, за да се регистрира за предстоящите избори.

Има ли шанс нещо да се промени

До 21 септември ЦИК дава възможност на коалициите да поискат промяна в състава или името си.

Коалиция „ДПС - Ново начало“ вече е регистрирана за изборите, но все още ДПС или някоя от другите две партии в нея може да поиска да напусне коалицията или да промени името ѝ.

Чакъров вече направи опит в тази посока и поиска от ЦИК ДПС да бъде извадено от коалицията на Пеевски. Чакъров има право на това, защото представлява ДПС „заедно и поотделно“ с Пеевски.

В четвъртък зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов каза пред Нова телевизия, че комисията вече е получила и възражения от ДПС-Пеевски срещу искането на Чакъров. В края на деня ЦИК реши да остави без разглеждане няколкото противоположни искания от двамата съпредседатели, тъй като „няма възможност да прецени каква е действителната, надлежно формирана воля“ на партия ДПС.

Цветозар Томов каза още, че за промяна в състава на вече регистрирана коалиция трябва да има промяна и в коалиционното ѝ споразумение. Тоест, решението не зависи само от председателя на ДПС, но и от другите въвлечени в коалицията.

Ефектът: влияние върху изборите

Има няколко важни извода от всички тези административни сблъсъци.

Партия ДПС все пак ще се яви на изборите като част от коалицията „ДПС - Ново начало“ на Пеевски.

Познатите лица от движението обаче ще са разпокъсани. Голяма част от тях, останали в ДПС-Доган, ще участват във вота в коалицията „Алианс, права и свободи“ и без трите букви ДПС.

Пеевски ще контролира парите на партията ДПС, които ще може да ползва и за предизборна кампания на коалицията си.

Но най-важният резултат е правото на Пеевски да влияе върху състава на районните и секционните избирателни комисии (РИК и СИК) - право, което имат само парламентарно представените партии. В коалицията на Пеевски има такава партия - ДПС, в тази на Доган - не.

Подаването на гласове, преброяването им, вписването им в изборните протоколи - всичко това в изборния ден е работа на СИК и РИК. Влиянието в тях означава възможност за влияние и върху целия изборен процес, и върху резултатите от него.

Това, че името ДПС остава в ръцете на Пеевски за предстоящите парламентарни избори, не означава, че битката за ДПС като цяло приключва тук. Тепърва предстои двете крила да се борят за надмощие за овладяването на партията след вота.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG