Връзки за достъпност

Извънредни новини

Може ли стрелбата срещу Тръмп да му помогне да спечели изборите за президент


Вероятният кандидат-президент на Републиканската партия Доналд Тръмп малко след като е прострелян в ухото
Вероятният кандидат-президент на Републиканската партия Доналд Тръмп малко след като е прострелян в ухото

В събота срещу вероятния кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп бяха изстреляни няколко куршума. ФБР определи атаката като опит за убийство. Mоже ли обаче стрелбата срещу него да помогне на Тръмп да спечели изборите?

Надпреварата на американските избори за президент е напрегната и всяка дори малка промяна в социологическите проучвания се следи внимателно. Каква тежест обаче може да има опит за убийство срещу единия от кандидатите?

В събота срещу бившия президент и вероятен кандидат на Републиканската партия Доналд Тръмп беше извършен опит за убийство. По време на предизборно събитие в Пенсилвания куршум уцели дясното му ухо, след което той беше изведен от Сикрет сървис.

Това предизвика реакции на солидарност в САЩ и по света, включително от влиятелния милиардер Илон Мъск, който подкрепи Тръмп. Опита за покушение срещу бившия президент дойде и само два дни преди началото на конвенцията на републиканците, на която се очаква той да бъде определен официално като номинацията на партията.

Но как ще се отрази атентатът срещу Тръмп на шансовете му за изборна победа?

Резултатът на Тръмп

Анализаторите се съмняват във влиянието, което стрелбата може да окаже в деня на вота през ноември.

Според Робърт Спицър, професор по политически науки в Щатския университет на Ню Йорк в Кортланд, Тръмп може да получи временен тласък, но не и такъв, който да продължи до ноември.

"Мисля, че в рамките на няколко седмици относителните позиции на Тръмп и президента [Джо] Байдън в социологическите проучвания ще се изравнят до нивото, на което бяха през последните месец-два", каза той пред Радио Свободна Европа.

Матю Далек, професор по политическа история, добавя и че исторически погледнато, симпатиите, предизвикани от атаки срещу политици, не водят автоматично до изборни победи.

"Теодор Рузвелт беше прострелян по време на кампанията си за президентските избори през 1912 г., но въпреки това загуби. Опитът за убийство на президента Хари Труман през 1950 г. не попречи на неговата Демократическа партия да претърпи голяма загуба на междинните избори по-късно същата година", отбелязва историкът.

Ще доведе ли стрелбата до повече насилие

Далек се опасява, че насилието в този изборен цикъл няма да приключи с покушението срещу Тръмп.

"Насилието обикновено поражда насилие, нали така? Обикновено след нападение нещата не се успокояват изведнъж. Така че мисля, че по някакъв начин това превръща страната в едно по-опасно място през следващите няколко месеца и години", каза той.

Далек отбелязва и че според социологическите проучвания има малцинство от представители както на левия, така и на десния спектър, които смятат политическото насилие за оправдано, "а това, разбира се, е много тревожно", казва той.

Според Спицър пък нападението срещу Тръмп трябва да се използва за обединение и превъзмогване на острите партийни разделения. Той обаче също се опасява от крайните политически фракции, които може да започнат да призоват поддръжниците си да се въоръжават.

Как ще се отрази това на реториката на кампанията

Демократическата партия съобщи, че временно ще спре предизборните реклами - ход, който според Далек е характерен за подобни случаи.
Не е ясно обаче дали тя ще промени кампанията си, която включваше определянето на Тръмп като заплаха за демокрацията.

Сенаторът Джей Ди Ванс (републиканец от щата Охайо), за който се предполага, че е един от потенциалните кандидати на Тръмп за вицепрезидент, обвини кампанията на Байдън за атаката. Според Спицър обаче това е "пресилено" и няма нещо в нея, което да подтиква към подобно насилие.

Всъщност Далек казва, че Тръмп е използвал провокативен език, за да атакува определени групи хора като имигрантите, и се е шегувал с нападението срещу съпруга на бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси (демократ от Калифорния). Той беше нападнат с чук през 2022 г.

Тръмп е обвинен и в подтикване на свои привърженици към нападение срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., по време на което един човек беше застрелян.

Според Далек реториката на кампанията няма да се промени значително в средносрочен план.

Имат ли значение политическите мотиви на стрелеца

Въпреки че някои хора вероятно ще се опитат да припишат вината за нападението на евентуално психично заболяване на извършителя, традиционно проявите на насилие срещу политици са се дължали на идеологически влечения, казва Далек.

Те се "вдъхновяват и окуражават от реториката и идеите, които срещат", казва той. Един от хората, опитали се да убият президента Джералд Форд, е бил антивоенен радикал, който се е надявал да прекрати участието на САЩ във войната във Виетнам.

Такива хора са "част от по-широката култура на политическо насилие" в Съединените щати и не са някакво отклонение, казва Далек.

"[Те са] част от американската политическа традиция. Тя е грозна и повечето от нас биха предпочели да не съществува. Мисля, че е важно да се опитаме да разберем какво е смятал, че се опитва да направи този човек", посочва Далек.

Темата за оръжията

Нападението срещу Тръмп вероятно е извършено от 20-годишен младеж с полуавтоматична пушка тип AR. Това може да превърне контрола върху оръжията в основна тема в кампанията. Демократите от години казват, че за американските граждани, особено за младите, придобиването на полуавтоматично оръжие е прекалено лесно. Именно тези оръжия са използвани при много училищни стрелби.

По време на обръщение към Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия по-рано тази година Тръмп се нарече "най-добрият приятел на притежателите на оръжия, който е имало някога в Белия дом". Той обеща да премахне законите за контрол на оръжията, приети от администрацията на Байдън, ако се върне на поста.

"Мисля, че тези въпроси ще бъдат обсъждани през следващите дни и седмици от лагера на Байдън", казва Спицър.

Въпреки че Далек е съгласен, че контролът върху оръжията ще стане по-значима тема след опита за убийство, той не смята, че това ще бъде решаващ въпрос. Според него повечето американци вече имат твърди възгледи по въпроса за оръжията и няма да бъдат разколебани от нападението срещу Тръмп.

Моментът, в който 20-годишен стрелец простреля Доналд Тръмп
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG