Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще седне ли Путин на масата за преговори след конференцията за мир в Швейцария


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Над 90 държави два дни обсъждаха пътя към мир в Украйна. Русия не беше поканена. Владимир Путин се опита да омаловажи срещата и да постави свои условия. Китай не присъства, но може да се замисли къде е интересът му. Какво всъщност се случи в Швейцария и може ли да накара Кремъл да преговаря?

В продължение на два дни в Швейцария лидери на над 90 страни от целия свят обсъждаха най-тежкия конфликт в Европа след края на Втората Световна война - войната в Украйна. След края на срещата участниците обявиха началото на процес, който да поддържа отворен диалога за мир, и заговориха за нова конференция в близко бъдеще.

Но фактът, че Русия не беше поканена и направи всичко възможно да осмее и обезцени форума, хвърли сянка върху евентуалното бъдеще на мирните преговори.

В заключителното комюнике от Швейцария Русия не е изрично упомената, но в него се казва, че за постигането на мир се налага „включването на всички страни“. Държавите участнички обаче очертаха и най-важното условие за бъдещ мир - „териториалната цялост“ на Украйна да бъде в основата на всяко бъдещо споразумение.

„Това беше встъпителна конференция, която беше замислена да даде началото на мирен процес, основан на Хартата на ООН и спазването на международното право. Какво следва? Един от обсъжданите варианти е провеждането на мирна конференция“, каза украинският анализатор Володимир Фесенко. Той добави още, че в бъдещо подобно събитие може да участва и Русия, но без да има предварителни условия и ултиматуми.

„Путин не иска мир"

Часове преди началото на срещата в Швейцария руският президент Владимир Путин изложи своя версия за мирен план. Условията му за „незабавно“ и „окончателно“ прекратяване на войната са изтегляне на украинските войски от територии в Източна Украйна, които Русия смята за свои след проведени незаконни референдуми, отказ от членство на Украйна в НАТО, отказ от ядрено оръжие, както и вдигане на западните санкции, наложени на Москва.

Искането на Путин беше отхвърлено от Украйна, а много от участниците на конференцията в Швейцария го определиха като „ултиматум“, чието единствена цел е да всее смут по време на събитието.

Путин иска неща, които не може да вземе с военна сила

„Путин иска неща, които не може да вземе с военна сила, а в същото време се опитва да ги представи като компромис“, казва руския политически анализатор Иван Преображенски. Той добавя, че е „ясно“, че Путин няма реално да заложи подобни искания за начало на преговори.

По думи на журналиста от Дойче Веле Константин Егерт „е ясно, че Путин не иска мир и че той смята, че може да продължи боевете още дълго време, както и да чака всички останали“.

Интересите на Китай

Другият голям отсъстващ от срещата беше най-близкият геополитически съюзник на Русия – Китай. Пекин, заедно с Бразилия, има собствено предложение за мир, което включва участието и на Украйна, и на Русия. В него е записано, че неприкосновен е „националният суверенитет“, без обаче да се споменава украинската териториална цялост в международно признатите ѝ граници.

Според руския политолог Александър Морозов „успехът“ на швейцарската конференция е създал условия, с които Пекин ще трябва да се съобрази, ако иска да продължи да играе ролята на посредник. Той припомня, че войната е в дневния ред на много държави, а почти всички от тях поставят териториалната цялост на Украйна като ключово условие.

Преображенски е съгласен, че Китай има влияние върху Русия, но не смята, че то може да доведе до „стратегическа промяна на курса“ на Москва. Той добавя, че китайските интереси също могат да не са свързани с мир в Украйна.

Пекин не се интересува от спиране на агресията

„Пекин не се интересува от спиране на агресията. Китайците искат да запазят статуквото. Русия не трябва да загуби напълно войната, но от гледна точка на Китай няма нужда и Москва да печели“, казва Преображенски.

Саудитската карта

По пътя си към Швейцария Зеленски направи изненадващо спиране в Саудитска Арабия. Там той убеждаваше саудитците да се включат в събитието. Според непотвърдени информации Киев вижда в Рияд като възможен домакин на бъдеща мирна конференция, в която да участват Китай и Русия.

Пълноценен мирен процес ще се нуждае от участието на Русия

По време на конференцията в Швейцария министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд каза, че събитието трябва да постави основите на политическия път към разрешаване на конфликта. Добави, че всеки пълноценен мирен процес ще се нуждае от участието на Русия.

Според Володимир Фесенко конференцията в Швейцария е дала основа на преговори, в които „съгласието е възможно“. Той посочва като примери освобождаването на заложници и връщането в Украйна на деца, които са незаконно отведени в Русия.

„Има обаче въпроси, по които не е възможен компромис. Такъв е въпросът със статута на окупираните от Русия украински територии“, казва той. Фесенко добавя, че продължаване на форума в Саудитска Арабия е възможно.

Анализаторът обаче допуска и вариант, в който конференцията ще продължи със събития на ниско ниво, които се провеждат неформално и в които да са включени както Украйна, така и Русия.

„Това няма да са мирни преговори, а по-скоро опити за съгласие за формат за бъдещи мирни преговори и какво да включват те“, казва Фесенко.

Форум

XS
SM
MD
LG