Връзки за достъпност

Извънредни новини

Военен самолет се разби край авиобаза "Граф Игнатиево". Двамата му пилоти загинаха


Мястото на катастрофата край авиобаза "Граф Игнатиево"
Мястото на катастрофата край авиобаза "Граф Игнатиево"

Учебно-боен самолет L-39 ZA се е разбил край авиобаза „Граф Игнатиево“, съобщиха от Министерството на отбраната. Инцидентът е станал при подготовка за авиационни демонстрации в събота по случай 20 години от приемането на България в НАТО.

Двамата летци, които са били на самолета, са загинали, обяви премиерът Димитър Главчев, който пристигна на мястото на инцидента.

Това са майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.

Самолетът е бил проверен и е бил технически изправен преди полета, каза още премиерът. Димитров и Дункин са били най-подготвените пилоти в базата, добави служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Новината идва на фона на зачестилите инциденти с военни самолети през последните години. През 2021 г. изтребител МиГ-29 се разби в морето край Шабла по време на учение, при което загина майор Валентин Терзиев.

През 2022 г. щурмови самолет СУ-25 се разби на летище Безмер.

Заради катастрофата в петък служебният министър на отбраната Запрянов отмени предвиденото в събота авиошоу.

По случая е започнало разследване, което да определи причините за инцидента.

Командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Димитър Петров каза, че двамата загинали пилоти са били „отлични летци с отлична подготовка“.

„Това са инструкторите в 12-та база, които обучават пилоти. Това са най-добрите ни пилоти в тази база“, каза и Запрянов.

Представители на парламентарно представените партии изразиха съболезнования на семействата на двамата пилоти. Същото направи и президентът Румен Радев, като добави, че „очаква възможно най-скоро да бъдат изяснени всички обстоятелства, довели до този трагичен инцидент“.

Инцидентът се е случил само няколко часа след като Радев участва в демонстративен полет със самолет F-16, управляван от командира на авиобаза „Авиано“ в Италия бригаден генерал Тад Кларк от военновъздушните сили на САЩ.

Румен Радев беше един от най-острите противници на закупуването на американските F-16 с решение на парламента.

В следващите години България трябва да получи общо 16 изтребители F-16 Block 70, а първите трябва да бъдат доставени през 2025 г. До момента обаче базата „Граф Игнатиево“ не е готова да посрещне новите самолети, тъй като не са завършени процесите по изграждане на необходимата инфраструктура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG