Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът допусна формацията на Пеевски до изборите. Крилото на Доган регистрира коалиция, в която не участва партия ДПС


Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски и почетният председател на движението Ахмед Доган
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски и почетният председател на движението Ахмед Доган

Върховният административен съд (ВАС) отмени като незаконосъобразен отказа на Централната избирателна комисия (ЦИК) да регистрира коалицията "Движение за права и свободи - Ново начало" на санкционирания за корупция Делян Пеевски за участие в парламентарните избори на 27 октомври.

Съдът дава указание на комисията незабавно да регистрира коалицията, съобщи пресслужбата на съда. Тя го направи малко след 20 часа в сряда.

До решението на ВАС се стигна, след като в понеделник ЦИК отказа да регистрира двете коалиции - "Демокрация, права и свободи – ДПС", зад която стои Ахмед Доган и "ДПС - Ново начало“ на Пеевски, който обжалва решението. Преди това ЦИК поиска двете коалиции да докажат, че партията ДПС не е част от тях. И двете коалиции отказаха да се съобразят с решението на комисията.

Така на практика вече е сигурно, че коалицията около Делян Пеевски ще вземе участие на изборите. В четвъртък се очаква и решението на съда по сходната жалба на коалицията около Доган.

Минути след решението на ВАС крилото зад ДПС-Доган реши да регистрира коалиция, в която движението не присъства. Земеделски народен съюз на Румен Йончев подаде в ЦИК документи за регистрация на коалиция "Алианс за права и свободи". По думите му в нея места ще имат кандидат-депутати от "автентичното ДПС" т.е. това, свързано с Доган.

Той каза, че партиите, които участват в коалицията, са Земеделски народен съюз и СБОР. Това са същите формации, които подадоха документи за регистрация заедно с коалицията на Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС", която впоследствие беше спряна от участие от ЦИК.

По-късно вечерта в сряда ЦИК отказа да регистрира самостоятелно ДПС за вота с документите, подадени от фракцията на Ахмед Доган и Джевдет Чакъров.

По-късно Джевджет Чакъров от коалицията около Доган даде пресконференция, на която обяви, че "автентичното ДПС с лидер Ахмед Доган ще участва на предстоящите парламентарни избори".

"Изключеният от ДПС Пеевски открадна марката ДПС за предстоящите предсрочни парламентарни избори с помощта на ВАС като инструмент на превзетата държава", каза той.

По думите му решението на ВАС е "ярък символ на разпада на държавността".

"Днешното решение на ВАС е връхна точка в действията на Пеевски за употреба на всички възможни институции за постигане на лични цели", каза Чакъров.

Доган и Пеевски се борят за контролна на ДПС и това доведе до разпадането на партията на две крила, които ги следват. И двете крила настояват, че именно те са автентични представители на движението.

В началото на юли между почетния председател Доган и съпредседателя на движението Пеевски настъпи разрив. Повод за него беше гласуването на предложения с първия мандат от ГЕРБ кабинет начело с Росен Желязков. Хората на Доган отказаха да подкрепят кабинета, а тези на Пеевски го направиха.

Битката в ДПС доведе до опита на двете крила да явят като коалиции за изборите. Това се случи с помощта на други партии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG