Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

16:20 17.8.2024

Русия твърди, че Украйна е използвала американски ракети при разрушаването на мост в Курска област

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че украинските сили са използвали произведени от САЩ ракети, за да унищожат ключов мост в района на Глушков в руската Курска област.

По думите ѝ при атаката са били убити "доброволци", помагащи за евакуацията на цивилни. И двете твърдения не могат да бъдат независимо потвърдени.

09:43 17.8.2024

Украйна разруши ключов руски мост в Курска област

Украйна е разрушила стратегически мост над река Сейм в руската Курска област. Това стана ясно от съобщения на руски официални лица.

Те казват, че операцията на украинските сили край Глушково е откъснала част от местен квартал от останалата част от селото. Разрушеният мост е бил използван от Кремъл за снабдяване на войските му и разрушаването му може да попречи на усилията им, пише Би Би Си.

Късно в петък командващият авиацията на армията на Украйна Микола Олещук съобщи, че украинските военновъздушни сили участват активно в бойните действия в района на Курск.
По думите му украинските пилоти са атакували с високоточни удари руски струпвания на техника, както и логистични центрове и пътища за снабдяване.

Олещук публикува и видео от удара по моста, без да уточнява къде точно се намира.

По-рано в петък съветникът на президента на Украйна Володимир Зеленски Михайло Подоляк каза, че украинската офанзива в руската Курска област цели да накара Русия да започне честни преговори с Киев.

10:47 16.8.2024

Канада разрешава на Украйна да използва дарените от нея оръжия в Русия

Украйна може да използва дарени от Канада танкове и бронирани превозни средства на територията на Русия. Това съобщи Министерството на националната отбрана на Канада в четвъртък, цитирано от CBC.

„Канада не поставя географски ограничения за използването на военното оборудване, което даряваме на Украйна.“

Канада е дарила осем танка Leopard 2A4, няколко десетки бронирани машини и стотици бронирани патрулни автомобили, както и няколко гаубици M-777.

„Украинците знаят най-добре как да защитават родината си и ние сме решени да подкрепим техните усилия“, каза в изявление за медиите Андреа-Ан Пулен, говорител на министерството на отбраната.

Новинарски кадри, заснети от CNN по украинската граница в четвъртък, показаха как патрулна машина Senator канадско производство преминава в Русия.

09:00 16.8.2024

Украйна създаде военно комендантство в Курск

Украйна е поела пълен контрол над руския град Суджа в област Курск в Русия. Това съобщи президентът Володимир Зеленски късно на 15 август. Там е създадено комендантство, което да осигурява реда и да посреща нуждите на местното население“, написа главнокомандващият украинските сили Олександър Сирски в канала си в „Телеграм“.

Сирски съобщи и че Украйна вече контролира 82 селища в региона и около 1150 кв. км територия.

Тези твърдения не могат да бъдат независимо проверени.

Суджа е административен център на граничния район на Курска област и е по-голям от всички останали малки градове или селища, които според Украйна нейните сили са превзели.

В четвъртък стана ясно и че украинските специални сили са заловили група от над 100 руски войници. Това съобщи ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Василий Малюк, цитиран от Ройтерс.

„Проведохме сложна операция, в резултат на която бяха заловени 102 руснаци. Вече мислим в перспектива как да извлечем максимална полза от това - да върнем нашите защитници у дома“, написа той в Телеграм, визирайки евентуална размяна на пленници.

Преди 10 дни Украйна изненадващо навлезе в Русия и превзе около 1000 кв. километра от територията ѝ. Преди дни Киев съобщи, че целта не е да завладява територия.

12:12 15.8.2024

Великобритания няма да разреши на Украйна да използва ракетите ѝ с голям обсег в Русия

Великобритания позволява на Украйна да използва предоставените ѝ от нея оръжия на руска територия. Това обаче не важи за ракетите с голям обсег, съобщи Би Би Си.

Това се случва на фона на навлизането на украинската армия в област Курск, Русия, което започна изненадващо преди десет дни.

Решението на Великобритания означава, че ракетите с далечен обсег Storm Shadow на Обединеното кралство няма да могат да бъдат използвани извън границите на Украйна.

Това обаче не важи за всички оръжия, които страната е предоставила на Украйна. Противотанкови ракети, артилерия, бронирани машини и други британски оръжия ще могат да бъдат използвани на бойното поле. Същевременно стана ясно и че британски танкове са били използвани като част от украинската офанзива в Русия.

„По време на процеса на предаване ясно заявихме, че оборудването трябва да се използва в съответствие с международното право“, казват от министерството на отбраната във Великобритания.

Говорител на британското министерството обаче казва, че Украйна има „ясно право на самозащита срещу незаконните атаки на Русия... което не изключва операции на територията на Русия“.

14:14 14.8.2024

Властите в Белгородска област обявиха извънредно положение

Властите в западната руска Белгородска област обявиха извънредно положение. Причината е, че украинските сили продължават да навлизат в съседната Курска област.

„Ситуацията в нашата Белгородска област остава изключително трудна и напрегната“, написа губернаторът Вячеслав Гладков в Telegram на 14 август. „Има ежедневен обстрел от страна на въоръжените сили на Украйна. Разрушават се домове, има ранени и убити цивилни граждани“.

По-рано Белгород обяви евакуацията на хиляди цивилни граждани от районите, граничещи с Украйна и Курска област.

Москва обяви „антитерористична операция“ в Курска, Белгородска и Брянска област.

13:37 13.8.2024

Украйна обстрелва два руски региона с дронове

Украйна обстрелва два руски региона с безпилотни самолети във вторник, съобщи Ройтерс. Това се случва, докато сухопътните ѝ сили се опитват да навлязат още по-навътре в Русия.

Руското министерство на отбраната съобщи, че частите за противовъздушна отбрана на страната са унищожили 12 безпилотни летателни апарата над Курска област, един над Белгородска област и един над Воронеж. Руските официални лица в Курск и Белгород отправиха предупреждения за ракетни нападения.

Преди седмица украински войници пресякоха руската граница на около 530 км югозападно от Москва в изненадваща атака, която според президента Владимир Путин има за цел да подобри преговорната позиция на Киев преди евентуални мирни преговори.

Русия и Украйна дадоха много различни оценки за площта на руската територия под украински контрол, като Киев твърди, че тя е 1000 кв. км, а руски представители твърдят, че площта е по-малко от половината.

13:30 13.8.2024

"Принудена да сключи мир". Украйна владее 1000 квадратни километра от Русия, съобщи Киев

Украйна владее 1000 квадратни километра от Русия. Това каза висшият командир на Украйна Олександър Сирски късно в понеделник в първото официално изявление на Киев във връзка с навлизането на украински войски в Курск.

В понеделник Русия съобщи, че Украйна контролира 28 населени места на нейна територия. Нито едно от двете съобщения не може да бъде проверено независимо в условията на война.

11:50 12.8.2024

Русия обяви евакуация във втора погранична област

Русия евакуира части от граничещата с Украйна Белгородска област. Това обяви руският областен упрaвител Вячеслав Гладков. Той оправда решението с "вражеска активност на границата", която представлява "заплаха".

„Започваме да преместваме хората, които живеят в район Красная Яруга, на по-безопасни места“, каза Гладков.

Новината идва, след като преди дни Русия обяви евакуация в съседната Курска област. Тя дойде, след сухопътното настъпление на Украйна в Курска област.

Русия наложи режим на сигурност в Курска, Брянска и Белгородска област, а нейният съюзник Беларус обяви, че засилва числеността на войските си по границата.

08:50 12.8.2024

Зеленски поиска вдигане на ограниченията за удари срещу Русия с далекобойни оръжия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска от Запада да вдигне ограниченията, наложени на Киев, за удари с далекобойни оръжия дълбоко в територия на Русия.

Новината идва на фона на украинското сухопътно настъпление в руската Курска област. То доведе до обявяване на извънредно положение и масова евакуация на руснаци в областта. Москва отговори със засилване на ракетните удари и атаките с дронове срещу големите украински градове.

„Руснаците нямат географски ограничения върху използването на подобни оръжия от началото на войната. Цялата територия на страната ни е под постоянна заплаха от атака“, написа Зеленски в Екс.

Той добави, че украинците са „много благодарни“ на партньорите на страната за доставката на отбранителни системи и самолети.

„Въпреки това, за да можем наистина да спрем руския терор, ни трябват смели решения от партньорите ни, решения, които ще вдигнат забраните върху нашите отбранителни действия“, каза още Зеленски и добави, че ако бъде разрешено използването на делекобойни оръжия, войната ще се доближи до края си.

11:51 11.8.2024

Ракетен обстрел срещу Киев взе жертви. Дронове атакуваха и други региони

Руските сили нанесоха ракетни атаки през нощта срещу неделя срещу Киев, убивайки най-малко двама души, съобщиха украинските власти.

Държавната служба за извънредни ситуации съобщи, че 35-годишен мъж и 4-годишният му син са открити мъртви сред развалините на сграда. Други трима, включително 13-годишно дете, са били тежко ранени при атаката.

Пет други региона са били атакувани от руски дронове, информираха военновъздушните сили на Украйна.

Градовете в Украйна редовно са подложени руски въздушни удари с ракети и дронове. През последните дни сред много украинци нарастват опасенията, че Москва може да засили въздушните си нападения в отговор на нахлуването на украински войски в граничния регион Курск.

11:47 11.8.2024

Украинският президент Володимир Зеленски за пръв път коментира навлизането на украински военни на руска територия по време на редовната си вечерна реч в събота. Той заяви, че главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски го е информирал за "напредването на войната в територията на агресора". Зеленски добави, че страната му доказва, че е "способна да осигури справедливост" и да окаже "натиск върху агресора".

08:18 11.8.2024

Украйна атакува газова платформа в Черно море, използвана за кибератаки от Русия

Военноморските сили и военното разузнаване на Украйна са атакували и нанесли щети на нефункционираща газова платформа в Черно море, използвана от руските сили, предаде Ройтерс.

Украинските медии съобщиха, че по време на нападението са загинали поне 40 руски войници. Киев твърди, че платформата е била използвана от руските сили за кибератаки с цел подправяне на GPS данни, за да направят опасна навигацията за цивилни.

Говорителят на Въоръжените сили на Украйна Дмитро Плетенчук каза, че половин ден преди нападението руските сили са разположили на платформата оборудване и военни служители. По думите му по-рано платформата е била използвана от руските сили, за да се предизвикат смущения в навигацията на превозващите зърно товарни кораби.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е била в състояние да провери тази информация чрез независими източници, а Москва към момента не е отговорила на запитване за коментар.

11:28 10.8.2024

Русия въведе режим на контратерористична операция в пограничните си области с Украйна Брянск, Курск и Белгород, съобщиха руските държавни агенции в ранните часове на събота. Тази мярка идва ден, след като руските власти обявиха извънредно положение от федерален мащаб в Курска област. Вече пети ден там се водят сражения между украински и руски военни, след като Украйна предприе мащабно сухопътно настъпление.

09:11 10.8.2024

Украйна нападна окупираната от Русия ивица Кинбурнска коса в Черно море

Украинските специални части са нападнали в петък окупираната от Русия ивица Кинбурнска коса в Черно море, предаде Ройтерс като се позова на информация на украинското военно разузнаване.

Украинските сили казват, че са унищожили 6 руски бронирани превозни средства, при което са били убити около 30 военнослужещи.

Кинбурнската коса се намира в Николаевска област в Южна Украйна. Тя се се врязва в Черно море и беше превзета от руските сили в началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г.

Според председателя на военната администрация на Николаевска област Виталий Ким контролът на Кинбурнската коса позволява на руските сили да блокират работата на пристанищата.

16:16 9.8.2024

Руската армия обстрелва Константинивка, има загинали

Най-малко 11 души са загинали, а близо 40 са ранени в резултат на обстрел на руската армия на град Костантинивка в Донецка област. Това съобщи украинското министерство на вътрешните работи.

Ръководителят на Донецката областна военна администрация Вадим Филашкин уточни, че ударът по града е нанесен с ракета въздух-земя X-38, а не с барутна артилерия, както беше съобщено по-рано.

"Русия ще понесе отговорност за този терор и ние ще направим всичко, за да може светът да продължи да бъде с Украйна, да подкрепя нашата отбрана и да спасява живота на нашите хора", каза Филашкин.

Украинските канали в Телеграм пишат, че ударът е дошъл по супермаркет "Екомаркет". Възникнал е пожар. На заснетите кадри се виждат разрушени постройки и автомобили.

"Ударът по супермаркета в Константинивка е поредният терор на руснаците. Войната срещу мирното население е всичко, което те умеят да правят", написа в Телеграм ръководителят на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак.

Министерството на отбраната на Русия все още не е коментирало нападението.

13:24 8.8.2024

Украйна евакуира селища близо до границата с руската Курска област

Украинските власти са разпоредили евакуацията на жители от 23 населени места в украинската Сумска област. Тя се намира близо до границата с руската Курска област, където трети ден се водят ожесточени сражения, след като украински войски нахлуха в Русия.

Мярката засяга около 6000 души, сред които над 400 деца. Те ще бъдат прехвърлени на безопасно място, каза заяви управителят на Сумска областта Володимир Артюх.

08:37 7.8.2024

Киев съобщи за над 50 руски удара за денонощие. Расте броят на ранените в Харков

Генералният щаб на украинската армия съобщи в сряда, че през изминалото денонощие Русия е извършила над 50 въздушни удара по територията на Украйна. В района на Покровск, Донецка област, пък са извършени 25 нападение, предаде БНР.

При въздушни удари в Харковска област бяха засегнати жилищни сгради и поликлиника. Броят на ранените там нарасна до 8 души, сред които и 8-месечно бебе, съобщи БТА.

Според украинските власти при атаката са разрушени сгради и поликлиника, изпочупени са прозорци и има щети по фасадите на жилищни сгради. Щети са нанесени и на десетки цивилни автомобили.

Руските сили атакуваха във вторник сутринта и жилищна сграда в центъра на Харков. Според украинската агенция Укринформ Русия нанася удари по областта с балистични ракети „Искандер“.

07:22 7.8.2024

Русия твърди, че е отблъснала атака на 300 украински военни срещу Курск

Руското министерство на отбраната обвини украинската армия, че е атакувала нейни позиции в района на Курска област в Русия на 6 август, докато Украйна заяви, че нейните сили са свалили дронове, ракета и хеликоптер над Сумска област от другата страна на границата.

Руското министерство съобщи, че до 300 бойци от 22-ра механизирана бригада на Украйна, подкрепени от 11 танка и повече от 20 бронирани бойни машини, са атакували позициите на руските части близо до селищата Николаево-Дарино и Олешня в Курска област, която граничи със Сумска област в Североизточна Украйна.

Руските медии цитират Федералната служба за сигурност (ФСБ), че руските сили са се справили с въоръжена "провокация" от Украйна.

Москва твърди, че нейните сили са отблъснали атаката с артилерийски огън, бойни самолети и дронове, а украинските сили са се оттеглили след понесени загуби. Твърденията не могат да бъдат независимо проверени.

10:45 6.8.2024

Масирана руска атака срещу Украйна. Свалени са 4 ракети и 15 дронове

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 4 ракети и 15 щурмови дронове, изстреляни от Русия срещу областите Киев, Херсон, Николаев и Хмелницки рано на 6 август, съобщиха Военновъздушните сили на страната.

Две от свалените руски ракети са били балистичните "Искандер" ракети и две - крилати ракети Х-59.

В района на Киев падащи отломки от дронове са нанесли щети на гражданска инфраструктура, включително жилищни сгради, бензиностанции и офиси, съобщи губернаторът на региона Руслан Кравченко. Той добави, че няма данни за жертви.

Заредете още

XS
SM
MD
LG