Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия твърди, че Украйна е използвала американски ракети при разрушаването на мост в Курска област


Разрушеният мост над река Сейм след украински удар в района на Курск, Русия. Изображението е взето от видеоклип в социалните медии, публикуван на 16 август 2024 г. от командира на военновъздушните сили на Украйна Микола Олешчук.
Разрушеният мост над река Сейм след украински удар в района на Курск, Русия. Изображението е взето от видеоклип в социалните медии, публикуван на 16 август 2024 г. от командира на военновъздушните сили на Украйна Микола Олешчук.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че украинските сили са използвали произведени от САЩ ракети, за да унищожат ключов мост в района на Глушков в руската Курска област.

По думите ѝ при атаката са били убити "доброволци", помагащи за евакуацията на цивилни. И двете твърдения не могат да бъдат независимо потвърдени.

Те идват, след като на 6 август украинската армия навлезе на руска територия в Курска област. Киев казва, че вече е поел контрола над 82 селища на площ от 1150 квадратни километра.

В петък руски източници съобщиха, че Украйна е разрушила стратегически мост над река Сейм в района на Глушков.

"За първи път Курска област беше ударена от ракетни установки западно производство, вероятно американски HIMARS", каза късно вечерта в петък Мария Захарова.

Москва многократно е обвинявала западните съюзници на Киев, че подкрепят и насърчават първата наземна офанзива на Украйна на руска територия, която доведе до евакуацията на повече от 120 000 цивилни според руските власти.

Засега Съединените щати разглеждат навлизането като защитен ход, който оправдава използването на американско оръжие, казват официални лица във Вашингтон.

Суджа, чието население беше 5000 души преди началото на конфликта, е най-големият град попаднал под контрола на украинските войски от началото на операцията. Градът се намира на 10 километра от границата.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че Украйна ще създаде команден офис в Суджа за координиране на помощта и военните въпроси.

В петък боевете продължаваха на юг от Коренево, град, подобен по размер на Суджа, който би бил важен тактически успех за украинските сили.

Руските сили досега се борят да дадат ефективен отговор на офанзивата, която се възприема като основен морален тласък за Украйна.

По-рано в петък съветникът на президента на Украйна Володимир Зеленски Михайло Подоляк каза, че операцията в Курска област цели да накара Русия да започне честни преговори с Киев.

Пълномащабната война на Кремъл срещу Украйна започна през февруари 2022 г.

Още от самото ѝ начало Украйна настоява, че единствената възможност за прекратяване на огъня и сключване на мир е свързана със запазването на териториалната ѝ цялост, която включва всички окупирани от Русия територии, включително и незаконно анексирания през 2014 г. полуостров Крим.

Заедно с това Киев настоява и за милиардни репарации, които Москва да изплати за възстановяването на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG