Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как Украйна навлезе в Русия


Президентът на Русия Владимир Путин разговаря с изпълняващия длъжността губернатор на област Курск Алексей Смирнов чрез видеовръзка извън Москва, Русия, 8 август 2024 г.
Президентът на Русия Владимир Путин разговаря с изпълняващия длъжността губернатор на област Курск Алексей Смирнов чрез видеовръзка извън Москва, Русия, 8 август 2024 г.

По една телевизия интервюират военен експерт – един от най-популярните, защото досега не е заблуждавал публиката, а и обяснява добре какво става на фронта.

„Какво става в руската Курска област“, пита водещият. „Ех, така ми се ще да знам какво става там“, отговаря експертът.

Но това беше в сряда.

Днес много точно знаем какво става:

  • Във вторник, 6 август, украинската армия навлезе в руска територия;
  • Русия излъга няколко пъти, че я е отблъснала;
  • За по-малко от два дни Украйна се придвижи с толкова, с колкото беше напреднала по време на неуспешното си контранастъпление от 2023 г.;
  • В момента Украйна контролира около 430 квадратни километра руска територия;
  • Две колони на украинските сили в момента се движат към Курск, централният град на руската област, както и към град Курчатов, където се намира Курската АЕЦ.

Новините идват след дни на несигурна информация, когато единствените данни идваха от руска страна.

Украйна и до днес не коментира ситуацията, но президентът Зеленски в четвъртък намекна какво става: Русия е донесла война в страната му и "трябва да почувства какво е направила", каза той.

В момента един район в Русия вече е почувствал това, за което говори Зеленски, сочат видеа в социалните мрежи. В тях жители на Курска област молят Путин за помощ, след като селата им са били превзети, а те са се "евакуирали сами".

Путин отговори с това, че ще предостави на хората по 10 хил. рубли (около 115 долара). Той свика своя Съвет по сигурността и после определи нахлуването на Украйна като провокация.

Офанзивата на Украйна в руска територия започна във вторник, 6 август. Оттогава Путин не е отправял нито една от обичайните си заплахи за това как ще отговори на нападението. В предишни случай той е казвал включително и това, че ще използва ядрено оръжие.

Друга особеност е мълчанието по тази тема и сред западните лидери, и сред украинските медии, и сред украинските военни. Цялата украинска операция протича в международен режим на тишина.

От изненадващо нападение на Украйна, започнало с масово съмнение дали изобщо е вярна тази новина, за четири дни ситуацията прерасна в нещо, което е очевидно чак днес: целите на това настъпление на Украйна в Руската федерация не са скромни. Тя напредва бързо и се насочва към областен град и атомна електроцентрала.

Ако Киев успее, той ще може да проведе преговори "за мир" при съвсем други условия спрямо тези, които има в момента.

Действието на сегашната офанзива се развива по северната граница между Украйна и Русия. Чували сте новини оттам само в самото начало на войната, през 2022 г., когато Русия нападна страната по заповед на Владимир Путин. Тогава за броени дни Москва превзе северния украински район на Суми, съвсем близо до границата с Русия. Седмици по-късно Москва беше принудена да се изтегли оттам и оттогава не се е връщала, ако не броим бомбардирането на района отдалече.

Сега в главната роля не е украинският район, а руският, който граничи с него на север – Курска област на Руската федерация.

Вторник, 6 август. Какво стана в началото

Малко преди 8 сутринта във вторник, 6 август, официални части на украинската армия пресичат границата с Русия на най-малко три места. Общата дължина на територията между най-източната и най западната точка на украинското настъпление е около 15 км.

Часове по-късно ситуацията е много изменена. В западната част на тези първоначални 15 км Украйна се сблъсква с чеченския батальон „Ахмад“, който се разбягва.

Сблъсква се и с Граничните войски на Русия, но само колкото да установи, че те се състоят от войници на редовна служба, необучени за бой. Част от руските войници са пленени и веднага започват да дават показания, изтекли в социалните мрежи.

В този ден западните украински части успяват да напреднат само с един километър навътре в Русия.

Но третият „ръкав“ на украинското нападение, най-източният, напредва много повече и пред нощта срещу сряда вече е в предградие на районния център Суджа. Това е на 10 км навътре от границата.

Сряда, 7 август. Фактите се потвърждават, но не са за вярване

Всичко, което изчетохте дотук, е информация, първоначално подадена от прокремълски телеграм канали, в които пишат руски военни. Те настояват, че са руски блогъри и че тяхната дейност е само да информират. Информацията им често се потвърждава от сателитни снимки, фотографии, които ай ти специалисти успяват да локализират, видеа на очевидци, чиято вярност се проверява. Това отнема време. Така стана и сега - новините се оказаха проверени чак след като бяха минали два или три дни от началото на украинската операция.

В сряда Украйна разшири напредъка си и вече контролираше 11 руски населени места, разположени на площ 15 на 11 км, и започна да преодолява руската линия на отбраната.

Такава линия обикновено се състои най-малкото от неподвижни бетонови съоръжения, бодлива тел, мини. Експертите допускат, че щом Украйна е напреднала впоследствие толкова бързо, значи тези укрепления не са били добре изградени.

Местната линия на отбраната е строена от Русия в продължение на две години и половина за 15 млрд рубли (около 155 млн. евро). Строежът ѝ е съпътстван от най-малко три скандала за присвояване на пари, съобщи телевизия Current Time (Настоящее время).

Руските прокремълски „блогъри“ направиха три извода от всичко това, за да отправят критики към Кремъл от националистически руски позиции:

  • Русия изобщо не е отбранявала границата си, щом там е имало малко на брой и необучени хора;
  • Руските укрепления са били фикция, а парите за тях – разграбени;
  • Руското военно разузнаване се е провалило, щом е успяло да не забележи струпване на стотици украински военни и бойна техника, способна на пресече границата.

Руски военен конвой под украински обстрел в Курска област
Руски военен конвой под украински обстрел в Курска област

Техните изводи съвпадат и с тези на анализаторите извън обсега на руските интереси. Такива като Михаил Жирохов от Украйна добавят и това, че Киев предварително е знаел колко незащитена руската граница. Научил го е миналата година, когато батальони на етнически руснаци, сражаващи се на страната на Украйна, за кратко навлязоха в руската Белгородска област, не срещнаха почти никаква съпротива, но нямаха военен потенциал да продължат и се върнаха в Украйна.

Пилотът от запаса Роман Свитан, на свой ред, обвинява украинските власти, че не са навлезли много по-рано в Русия. Той твърди, че Москва не си е охранявала границата и преди да започне войната.

Четвъртък, 8 август. Украйна вече е превзела районния център Суджа

Украйна превзема два от трите района на град Суджа и започва да постъпва информация, че е превзет целият град, както и над 30 други населени места.

Вечерта на същия ден експертите започват да говорят за „десетки“ руски села, завзети от Украйна. Някои споменават над 70.

За три дни Украйна е поставила под свой контрол около 430 кв. км, изчислява руското издание "Агентство" (днес в изгнание).

Петък, 9 август. Целта на Украйна се прояснява: Курск и Курската АЕЦ

Карта, публикувана от американския Институт за изследване на войната, показва че Украйна плътно е превзела широк район около Суджа, а от тази завзета територия са се отделили две колони, тръгнали на север в Русия. Едната напредва към областния град Курск с неговите 436 000 жители. Другата – към град Курчатов, който е с близо 40 000 жители.

Тези две колони се движат на отстояние от 40 км една от друга и обхващат в полукръг други руски населени места.

Само преди ден водещи украински и западни експерти твърдяха, че подобен напредък не бива да се предвижда, защото е „невъзможен без участието на авиация“. Те допускаха, че целите на Украйна може да са две – първата е да демонстрира, че руската граница е врата в полето, а втората, максимално възможната – да принуди Русия да изведе свои войници от Източния фронт в Донбас, за да отбранява собствените си земи.

Но близо до Курчатов, към който се е запътила Украйна, е Курската АЕЦ. Тя има 4 реактора и един, чието строителство е започнато, но после е спряно от руската държава. Централата е построена в началото на 70-те, за да запълни недостига от електричество за европейската част на Русия.

Ако Украйна успее да я превземе, това би имало „колосални военни и политически последици“, казва руският военен експерт Юрий Фьодоров. Той има предвид факта, че при евентуални преговори с Русия Украйна би могла да поиска „размяна“ на Курската АЕЦ срещу украинската Запорожка АЕЦ, която в момента е под руски контрол. При това положение „успехът на Украйна би излязъл от рамките на една тактическа операция, казва той.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG