Връзки за достъпност

Извънредни новини
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия
Спътникова снимка показва изглед към склада за боеприпаси след експлозията в Торопец, Русия

на живо Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

15:19 5.8.2024

Поне един Су-34 и военни складове са унищожени в Ростовска област, твърди Киев

Най-малко един руски боен самолет Су-34 и складове за боеприпаси са били унищожени при украински удар по руска военна база в Ростовска област, съобщи Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната.

„Данните от космическото разузнаване показват, че изтребител-бомбардировач Су-34 е бил унищожен в резултат на пожар на военното летище в Морозовск на 3 август“, се казва в изявление на разузнаването.

Оттам посочват още, че на сателитни изображения се вижда, че още два самолета Су-34 вероятно са били повредени при експлозията на съоръжението за съхранение на авиационни боеприпаси.

Авиобазата в Морозовск се намира на около 265 км източно от фронтовата линия. Русия засега на коментира информацията.

Това е вторият път, когато Украйна твърди, че е ударила авиобазата в Морозовск. На 5 април украински източници казаха пред Радио Свободна Европа, че най-малко шест руски военни самолета са били унищожени при масирана украинска атака с дронове.

08:22 5.8.2024

Киев съобщи за тежки боеве с руските сили. Зеленски иска помощ за сваляне на руски ракети

Украинският генерален щаб съобщи за тежки боеве с руските сили, като най-активно е настъплението на Русия по Покровското направление.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски е разпоредил да се подготви среща в рамките на Съвета НАТО - Украйна, на която да бъде поставен въпросът за евентуална помощ от съседни страни в свалянето на руски ракети.

Над 100 стълкновения е имало на фронта, като руснаците са извършили повече от 40 въздушни удара, задействани са над 500 дронове камикадзе, твърди Киев.

При украински нападения в контролирания от Русия град Олешки в южната част на Херсонска област са били ранени 14 души, съобщи назначен от Русия официален представител на местната власт.

В Луганск, контролиран от Русия град в Североизточна Украйна, назначеният от Русия губернатор заяви, че украинските сили са изстреляли 12 ракети по различни цели, осем от които са били прехванати.

10:18 4.8.2024

Украйна е потопила руска подводница до Севастопол

Украинските военни съобщиха в събота, че са потопили подводница в контролирания от Русия Севастопол.

"Руска подводница отиде на дъното на Черно море", написа украинското министерство на отбраната в социалната мрежа Х. Според министерството става дума за ударна подводница B-237 "Ростов на Дон".

Според Генералния щаб на Украйна са били повредени също четири пускови установки на ПВО системата "Триумф" (С-400) в окупирания полуостров Крим.

Според назначените от Русия власти на Севастопол системите за ПВО са отбили масирана въздушна атака в Крим в петък вечерта, като отломките от свалени дронове и ракети ATACMS са паднали в различни части на града близо до жилищни сгради.

09:47 3.8.2024

Русия обстрелва Одеска област с ракети и дронове

Украинският град Одеса и областта са били атакувани с ракети и дронове в ранните часове след полунощ, съобщават местните канали в приложението Телеграм. Въздушна тревога е обявена в 01:20 ч., а в продължение на поне един час в района е имало силни експлозии.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г.

09:32 3.8.2024

Дронове удариха петролни бази и жилищна сграда в Русия

Петролни депа край Ростов и Белгород са се запалили в нощта на 3 август след атака с дронове. Два безпилотни самолета са ударили жилищна сграда в град Орел, съобщават местните власти и жители. Те обвиняват Украйна за ударите.

Ростовска област е била атакувана от 55 украински дрона през нощта, каза областният управител Василий Голубьов. Според него в резултат на ударите са били повредени „редица складове в районите Каменски и Морозовски". Няма жертви.

Според руското министерство на отбраната през нощта над Ростовска област са били свалени 36 дрона , 17 над Орловска, 9 над Белгород и 8 над Курск. Още два дрона са унищожени над Рязанска област и по един над Воронежка област, Краснодарски край и Азовско море.

В Морозовския район има военно летище, което беше атакувано от дронове, пишат местни жители в социалните мрежи. Горят резервоари с гориво в квартал Каменски, пише Телеграм каналът Астра.

Според областния управител на Белгородска област Вячеслав Гладков в резултат на атаката се е запалила една цистерна в местна нефтобаза. Пожарът вече е потушен и няма жертви. В Орловска област „три дрона бяха унищожени, два дрона удариха жилищна сграда“, написа губернаторът на региона Андрей Кличков. По думите му няма пострадали.

По-късно в събота украинските въоръжени сили потвърдиха, че са нанесли удари по руското летище Морозовск, по петролни складове и други обекти.

11:40 2.8.2024

Поне петима украинци загинаха след руски обстрел и атаки с дронове

Руски обстрел и удари с безпилотни самолети причиниха смъртта на поне петима украинци в четвъртък, предадоха световните агенции. От нападенията са засегнати няколко различни области в Украйна.

Един човек е загинал, а десетима са били ранени в Донецката област след руски артилерийски обстрел, съобщи областният управител Вадим Филашкин.

В Херсонската област Русия е обстреляла общо 20 населени места, съобщи областният управител Олександър Прокудин. При атаката е загинал един човек и десетима са били ранени.

38-годишна жена е убита, а 10-годишно момче е ранено в Харковската област при руски обстрел. В Никопол са загинали 72-годишна жена и нейната 40-годишна дъщеря.

В близост до град Покровск авиационна бомба рани трима души, включително две деца. От няколко седмици руските сили провеждат настъпление към този град.

На този фон украинският президент Володимир Зеленски за пореден път поиска западните съюзници да разрешат на Киев да използва получените от тях ракетни системи с голям обсег на действие с цел унищожаване на военни цели по-навътре в територията на Русия.

08:51 1.8.2024

Литва потвърди, че първата партида F-16 е доставена на Украйна

Първата партида от дългоочакваните изтребители F-16 е пристигнала в Украйна. Това потвърди външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис.

"F-16 в Украйна. Още едно невъзможно нещо се оказа напълно възможно", написа той в Екс (Туитър).

Киев от дълго време призоваваше да му бъдат предоставени такива изтребители. В началото на инвазията украинската армия трябваше да разчита на сравнително малък авиофлот от самолети от съветската епоха и затова добавянето на F-16 се разглежда като жизненоважно подобрение за военновъздушните сили на Украйна.

Дания се ангажира също да дари общо 19 изтребителя, докато Нидерландия обеща да достави 24. Норвегия също каза, че ще дари шест изтребителя F-16 на Украйна.

12:38 31.7.2024

Русия проведе "най-мащабната атака за годината" срещу Киев и обстреля други области в Украйна

Русия проведе „най-мащабната атака за 2024 г.“ срещу украинската столица Киев. За това съобщи военната администрация на града рано в сряда сутринта.

Системите за противовъздушна отбрана на Украйна са свалили десетки руски дронове, насочени срещу Киев, както и една управляема ракета. Въздушната тревога в града е продължила повече от седем часа, съобщи ръководителят на военната администрация на Киев Серхий Попко.

Нападението срещу украинската столица е седмото за този месец, добави Попко. По думите му за момента не се съобщава за жертви или щети в Киев.

Междувременно руски обстрел в Харковска, Донецка и Херсонска област уби най-малко четирима души.

Загинал е жител на град Торецк в района на Донецк, а в близост до Харков са убити двама цивилни, съобщиха управителите на двете области. В град Херсон един човек е загинал, а друг е бил ранен при обстрел откъм река Днепър, съобщи началникът на военната администрация в града.

11:33 31.7.2024

Фронтът в Украйна се развива като в една прокоба от миналата година: нито една от страните не може – и дълго време няма да може – да напредне съществено.

Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г. и много бързо превзе около 27% от територията ѝ. Месеци по-късно Украйна я отблъсна на много места и Русия контролираше вече около 18% от съседната ѝ държава. Тези "около 18%" бяха същите и през 2023, когато Украйна беше преминала в неуспешно контранастъпление.

Те са същите и днес, когато Русия е в настъпление.

15:59 30.7.2024

Русия е увеличила броя на ракетоносците си в Черно море

Русия е увеличила с още един броя на ракетоносците си в Черно море и те вече са три, съобщиха Военноморските сили (ВМС) на Въоръжените сили на Украйна във вторник.

Става дума за кораби, които са носители на крилати ракети "Калибър" с общ залп до 12 ракети. Според информацията, публикувана от ВМС на Украйна, първият такъв кораб е бил изведен в Черно море на 28 юли, вторият на 29-ти, а третият на 30-ти.

През април Украйна съобщи , че от началото на пълномащабната война Черноморският флот на Русия е загубил около една трета от своите кораби поради повреда, причинена от украински удари.

09:35 30.7.2024

Районът на Покровск в Донецка област остава една от "най-горещите зони" на фронта

През изминалото денонощие в Украйна са регистрирани 149 бойни сблъсъка, повечето от които в района на Покровск, Донецка област. Там където украинските сили са спрели 52 руски атаки, съобщиха от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Според информацията в това направление руските войски атакуват в районите на десет различни населени места, като най-активни са при Новоолександровка, Желани и Прогрес.

С това Покровск остава една от най-горещите зони на фронта, отбелязва украинската редакция на Радио Свободна Европа. Ден по-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че през последните няколко седмици именно там се провеждат „най-тежките вражески атаки“.

12:56 29.7.2024

Украйна нанесе още удари по енергийна инфраструктура в Русия

Украйна нанесе поредица от безпилотни удари дълбоко в територията на Русия и повреди енергийни съоръжения в два руски региона. За това съобщиха руското министерство на отбраната и регионални служители в понеделник.

В западната руска област Орловска електроцентрала е била повредена от падащи отломки от два свалени украински дрона, написа областният управител Андрей Кличков в приложението Телеграм.

Във Воронежка област пък е повредена комунална инфраструктура в село Газопровод. Причината също са падащи отломки от украински дрон, написа областният управител Александър Гусев в Телеграм.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че в нощта на неделя срещу понеделник противовъздушната му отбрана е унищожила 39 украински дрона над Курска, Белгородска, Воронежка и други области. Твърденията на Русия не могат да бъдат проверени по независим път.

Това е вторият пореден ден, в който украински атаки нанесоха щети на руски енергийни съоръжения. В неделя предполагаеми украински военни дронове удариха петролен склад в Курска област.

От първите дни на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна силите на Москва систематично атакуват украински енергийни и граждански инфраструктурни обекти. На свой ред Украйна започна да атакува съоръжения за преработка на нефт и друга енергийна инфраструктура на територията на Русия, които работят основно за подпомагането на войната в Украйна.

10:36 28.7.2024

Дрон подпали руско петролно депо в Курск

Предполагаем украински дрон порази петролно депо в руския регион Курск, съобщи руски официален представител. Видео показва огромен пламък, осветяващ небето рано сутринта.

Три резервоара за съхранение са се запалили в резултат на удара, съобщи изпълняващият длъжността областен управител Алексей Смирнов. Той каза, че един от пожарите е бил бързо потушен, но пожарникарите се опитват да потушат другите два пожара.

Смирнов каза, че дроновете са повредили и няколко жилищни сгради в региона. Един човек е ранен. Руското министерство на отбраната съобщи в Telegram, че неговите системи за противовъздушна отбрана са унищожили два дрона над района на Курск, който граничи с Украйна. Украйна смята руската петролна инфраструктура за легитимна военна цел и започна да я насочва към нея в началото на 2024 г. Украйна широко използва дронове с голям обсег, които на практика са единственото оръжие, което може да порази военни съоръжения навътре в Русия. Руските петролни рафинерии и военни съоръжения редовно са обект на удари от украински дронове.

10:37 27.7.2024

Украинската армия е под силен натиск в Донецк

Украинските сили са под силен натиск в източната част на страната, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски. По думите му Покровск, в района на Донецк, е основен фокус на руските атаки.

Генералният щаб съобщи, че руските сили са предприели повече от 30 атаки в района на Покровск, но "плащат висока цена за опитите си да напреднат" там.

09:44 26.7.2024

САЩ откриха счетоводна грешка за милиарди, свързана с помощта за Украйна

Министерството на отбраната на САЩ откри грешка в изчисленията си, свързани с изпратената за Украйна военна помощ. Пентагонът е надценил част от изпратената военна помощ с 2 млрд. долара.

Това не е първата подобна грешка, а според службата за правителствена отчетност тези неточности се дължат заради оценката на оръжието, което се изпраща, тъй като голяма част от него е произведено преди години.

През 2023 г. Пентагонът обяви, че при отчитането на изпратените в Украйна материали за милиарди е използвана „възстановителна стойност“ вместо „амортизирана стойност“. Тази корекция разкри грешка за общо 6,2 млрд. долара.

10:21 25.7.2024

Украйна е унищожила руски дронове над седем области

Противовъздушната отбрана на Украйна е свалила 25 от 38 дрона, изстреляни от Русия към нейната територия в четвъртък сутринта, съобщиха военновъздушните сили.

Безпилотните самолети са унищожени над Одеска, Херсонска, Николаевска, Киевска, Сумска, Житомирска и Черкаска област, съобщиха военните.

Те добавиха, че три безпилотни самолета „са били изгубени на място след пресичане на румънската граница“. Румъния, която е членка на НАТО, съобщи, че за окръг Тулча, който граничи с Южна Украйна, са изпратени съобщения по мобилните телефони, предупреждаващи местните жители за риск от падащи отломки от дронове. Това е вторият път, когато Румъния издава такова предупреждение в рамките на няколко дни.

09:51 24.7.2024

Пентагонът препотвърди подкрепата си за Украйна след оттеглянето на Байдън

Американският министър на отбраната Лойд Остин препотвърди подкрепата на Вашингтон за Украйна в телефонен разговор с украинския си колега Рустем Умеров, предаде Ройтерс.

Разговорът между двамата идва дни, след като президентът на САЩ Джо Байдън се оттегли от надпреварата за нов мандат в Белия дом. До момента той беше един от най-постоянните поддръжници на Украйна, а Вашингтон изпрати многомилярдна военна помощ на Киев.

„В рамките на телефонния разговор министърът препотвърди неизменната подкрепа на САЩ за Украйна с оглед на руската агресия“, каза говорител на Пентагона.

Двамата военни министри са обсъдили развитието на ситуацията на фронта, както и нуждите на Украйна, свързани с военните действия.

12:57 22.7.2024

Русия е свалила десетки дронове. Ударена е руска петролна рафинерия

Русия твърди, че е свалила 75 украински дрона, насочени към руска територия, от които 47 са били насочени към Ростовска област, граничеща с Украйна. Това съобщи в понеделник Франс прес, цитирайки руското министерство на отбраната. Свалени са също по един дрон над Воронежка, Белгородска и Смоленска област, осем - над Краснодарска област и 17 над Черно и Азовско море, казват от министерството.

Ройтерс съобщава, позовавайки се на руски канали в "Телеграм", че руската черноморска петролна рафинерия в Туапсе, собственост на компанията "Роснефт". Отломки от сваления дрон са предизвикали пожар в рафинерията. Няма жертви, а пожарът е бил овладян. Не е ясно дали рафинерията работи и какви са щетите.

Рафинерията в Туапсе е била мишена на няколко военновъздушни атаки от началото на руската инвазия в Украйна, припомня Ройтерс.

17:35 21.7.2024

Русия нападна украинската столица Киев с дронове и ракети в нощта на събота срещу неделя, предаде Ройтерс. Това е петата атака на Москва срещу града за последните две седмици.

След нападението украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му има нужда от оръжия с далечен обсег, за да се защити.

09:13 21.7.2024

Украйна е изправена пред сурова зима заради руските удари по енергийни обекти, твърди ООН

Украйна е изправена пред тежка зима заради енергийната криза, предизвикана от руските атаки срещу енергийни обекти в страната. За това предупреди Върховният комисариат на ООН за бежанците, цитиран от БТА.

Новината идва в разгара на лятото, но и ден след като Русия нанесе удари с дронове и ракети върху енергийни съоръжения в цяла Украйна. Подобни удари са довели до леко увеличение в броя на украинските бежанци през последните няколко месеца.

„Енергия, енергия, енергия. Никога не съм виждал такова единодушие навсякъде. [Украинците] наистина са загрижени за този проблем“, каза върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, цитиран от ДПА.

Според него официалните лица в страната са силно обезпокоени за ситуацията, а гражданите вече се страхуват, че ще останат без отопление през зимата.

„Притеснени са, че ще трябва да посрещнат зимата - или дори този много горещ сезон, без електричество“, каза Гранди и добави, че подкрепата за Украйна трябва да продължи.

От март 2024 г. досега руските нападения с ракети и дронове са унищожили повече от девет гигавата мощности на украинските електроцентрали. Затова през последните месеци в цялата страна често има прекъсване на електрозахранването.

Заредете още

XS
SM
MD
LG