Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва твърди, че удържа и разгромява украинските сили, нахлули в Курска област


Щети по жилищна сграда в руския град Суджа, 6 август 2024 г.
Щети по жилищна сграда в руския град Суджа, 6 август 2024 г.

Руското министерство на отбраната твърди, че войските му "продължават да унищожават украинските въоръжени сили в Суджинския и Кореновския район на Курска област". Москва твърди още, че "на противника не е било позволено да напредне".

Сводката идва на третия ден от ожесточените сражения в близката до границата с Украйна руска област Курск, в която украинските въоръжени сили предприеха мащабно сухопътно настъпление. По данни на Русия то е подкрепено от танкове, бронирани машини и артилерия. Украйна все още не е коментирала случващото се там.

Новината идва след месеци застой на фронта, на който Украйна удържа позициите си в защитата на териториите си след пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г. Преди дни украинските военновъздушни сили получиха първите изтребители F-16, които се очаква да бъдат от ключово значение в защитата на страната.

В сряда началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов, докладва пред президента Владимир Путин, че настъплението на украинските военни дълбоко в Курска област е спряно.

В същото време руски прокремълски канали в Телеграм съобщават, че боевете вече са започнали в град Суджа, който се намира на около 10 км от границата.

По последни данни на руската медия "Агентство" украинските сили са окупирали до 350 кв. км от територията на Курска област. В четвъртък медията съобщава, като се позовава на данни от блогъри, че украинските сили вече са на 23-26 км от границата с Украйна.

Анализатори от Института за изследване на войната (ISW) казаха, че в сряда украинските войски са навлезли до 10 км в руската Курска област. Кадрите от геолокацията показват, че украинските войски са проникнали в поне две руски отбранителни линии и в един опорен пункт.

Все още няма официално потвърждение на тази информация.

Извънредно положение в Курска област

В сряда губернаторът на граничещата с Украйна Курска област в Русия Алексей Смирнов обяви извънредно положение. По-рано Путин обвини Киев, че обстрелва с ракети цивилни и жилищни цели в региона.

В същото време руски провоенни блогъри съобщават, че редица села са превзети от украинските сили.

На правителствено заседание в сряда Путин нарече военната операция "поредната мащабна провокация". Началникът на генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов каза, че руските сили са спрели настъплението на около 1000 украински войници.

Късно вечерта украинският президент Володимир Зеленски благодари на военните, като отличи войските по протежение на фронтовата линия в районите на Покровск, Торецк, Лиман и Харков "и навсякъде, където продължава защитата ни от настъпателните операции на окупатора".

Зеленски не спомена Курск, но каза, че е важно да продължи унищожаването на врага "точно толкова точно, колкото нашите войници умеят, и точно толкова ефективно, колкото това дава резултат".

"Колкото по-голям е натискът върху Русия, толкова по-близо ще бъде мирът", каза той.

По-рано губернаторът на Курска област каза, че двама души са убити при удар на украински дрон край град Суджа.

Нито твърденията на Путин, нито тези на Смирнов могат да бъдат независимо потвърдени.

По твърдения на Русия около 300 украински войници, подкрепени от 11 танка и повече от 20 бронирани бойни машини, са преминали границата в Курска област и са атакували руските позиции край селищата Николаево-Дарино и Олешня.

Москва каза, че нейните сили са отблъснали атаките с помощта на артилерийски огън, военни самолети и безпилотни летателни апарати, а украинските сили са се оттеглили, след като са понесли загуби.

Във вторник обаче прокремълски блогъри съобщиха, че украинските сили са окупирали Николаево-Дарино и Свердликово в Суджанския район. Блогърите твърдят, че украинските войски са влезли в Суджа предния ден и се опитват да поемат контрола над селата Гончаровка и Олешна.

Киев не е коментирал тези съобщения, които не могат да бъдат потвърдени независимо.

Киев сам взема решенията си, казаха САЩ

Държавният департамент на Съединените щати каза, че не е знаел предварително за нахлуването на украинските сили, но "в условията на война Киев сам взема решения как ще действа".

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби каза, че Украйна трябва да отговори на въпросите за операцията си. Той добави, че "нищо не се е променило" в политиката на САЩ, забраняваща удари на територията на Русия с използване на американски оръжия, с изключение на случаите, когато са насочени срещу "непосредствени заплахи точно отвъд границата".

САЩ ще поискат обяснения от Киев за нападението срещу Курската област.

Съветникът на ръководителя на президентската канцелария Михайло Подоляк каза, че реакцията на Държавния департамент на САЩ "ясно показва, че нашите партньори най-накрая осъзнават, че всичко, което се отнася до действията на Украйна, е суверенно право на Украйна и става дума за деескалация, а за правилния начин за прекратяване на тази война".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG