Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Принудена да сключи мир". Украйна владее 1000 квадратни километра от Русия, съобщи Киев


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Украйна владее 1000 квадратни километра от Русия. Това каза висшият командир на Украйна Олександър Сирски късно в понеделник в първото официално изявление на Киев във връзка с навлизането на украински войски в Курск.

В понеделник Русия съобщи, че Украйна контролира 28 населени места на нейна територия. Нито едно от двете съобщения не може да бъде проверено независимо в условията на война.

Новината идва, след като миналата седмица украински войски влязоха в западната част на Русия. Кампанията им беше придружена от информационно затъмнение, като новините идваха основно от руска страна.

Командващият украинските войски Олександър Сирски каза, че Украйна продължава да "провежда настъпателна операция в района на Курск" седем дни след нейното начало. Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Москва трябва да бъде "принудена да сключи мир".

"Русия донесе война на другите - сега тя се връща при тях. Украйна винаги е искала само мир и ние със сигурност ще осигурим мир", съобщи Зеленски в нощното си видеообръщение късно на 12 август.

Украинският президент настоява за мир, който включва изтегляне на руските сили от окупираната украинска територия. Същевременно руският президент Владимир Путин поддържа своята позиция, категорично отхвърляна от Киев - Украйна да предаде всички четири региона в Източна и Южна Украйна, които Русия частично е окупирала и претендира за тях изцяло.

Зеленски каза, че трансграничната операция в Русия е "чисто въпрос на сигурност" за страната му, като добави, че украинските сили са завзели райони в близост до границата, които Москва е използвала за около 2100 атаки срещу украинската Сумска област от 1 юни насам.

В понеделник Путин определи офанзивата като "сериозна провокация" и нареди на руските сили "да изгонят врага". Същевременно се увеличи броят на евакуираните от западния руски регион, като на 59 000 души е казано да напуснат района.

Местният губернатор в област Курск съобщи, че около 28 села се владеят от украинската армия, както и че 12 цивилни са били убити, а "ситуацията остава трудна".

Украинските войски започнаха изненадващата си атака миналия вторник, като навлязоха до 30 км навътре в Русия. Москва нападна Украйна през февруари 2022 г., като оттогава води пълномащабна война срещу страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG