Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Може да се каже, че сега сме във война". Какво разказват жители на руската Курска област


Евакуация на жени и деца от град Рилск в Курска област на Русия, 9 август 2024 г.
Евакуация на жени и деца от град Рилск в Курска област на Русия, 9 август 2024 г.

Руските власти забраниха големи събирания и масови събития в Курск на фона на съобщения за настъпление на украински сили в региона. Атаката започна на 6 август и предизвика евакуации на цивилни. Ето какво разказват местни етнически арменци пред арменската служба на Радио Свободна Европа.

Нахлуването на украински военни с танкове, бронирана техника и артилерия на руска територия предизвика ответната реакция на Москва. Първо беше обявено извънредно положение от федерален характер, а от събота е в ход и контратерористична операция в трите погранични области - Брянск, Курск и Болгород.

На този фон в Курска област, където първо проникнаха украински сили, вече започнаха евакуации на цивилни. Арменската служба на Радио Свободна Европа успя да се свърже с жители на Курска област от арменски произход. Те потвърдиха, че украинските военни са постигнали напредък, включително са превзели съоръжение на "Газпром", използвано от Русия за доставки на природен газ за Европа.

По данни от преброяването на населението в Руската федерация през 2020 г. в тази област живеят над 5000 етнически арменци. Те представляват второто най-голямо малцинство в региона след украинците.

"Може да се каже, че сега сме във война. [Украинците] са превзели два града, които са на 60-70 км от град Курск. Те завзеха някои стратегически съоръжения, включително съоръжение на "Газпром", доставящо природен газ за Европа и т.н. Сега основните боеве се водят около градовете Суджа, Лгов и Коренево. Хората са евакуирани от тези райони. В Курск сме. И тук винаги има риск от ракетни атаки. Така живеем", каза пред Радио Свободна Европа, пожелал да запази анонимност.

По думите му все още местните власти не са евакуирали хората от град Курск, но въздушните тревоги са чести, всички места за събирания и забавления са затворени, а градският транспорт работи нередовно атаки с ракети и дронове.

"Търговските центрове и магазини продължават да работят. Хората обаче не ходят на ресторанти и не се събират на места като хотели. Събиранията на такива места са забранени до 11 август", добави жителят на Курск.

Той разказа още, че бойни самолети и ракети често прелитат в небето на града, а въздушните тревоги са през около половин час. Местните обаче вече са свикнали с това и вече не търсят прикритие всеки път.

Разрушения в град Суджа в Курска област на Русия, 7 август 2024 г.
Разрушения в град Суджа в Курска област на Русия, 7 август 2024 г.

Друг етнически арменец, който притежава ресторант в Курск, потвърди, че в момента събиранията на хора в града са забранени.

"Ресторантите остават отворени, но там не се допускат сватби, кръщенета и рождени дни. На хората е разрешено да празнуват, но големи събития са забранени", каза той.

Мъжът отбеляза, че сред жителите няма паника. На въпрос не иска ли да напусне региона, той изрази опасение, че няма да има кой да се грижи за бизнеса му:

"Честно казано, още не сме решили. Ще видим какво ще се случи през това време. [Извънредното положение] е в сила до 11 август. След това ще се изяснят нещата дали руските сили ще успеят да си върнат контрола над територията или ще се споразумеят. Ще видим какво ще стане. Не знам какво искат двете страни."

Арменската служба на Радио Свободна Европа отправи запитване до арменското правителство дали то има намерение да организира евакуация на живеещите в Курск арменци, но не получи отговор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG