Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гледайте Студио България

Sorry! No content for 23 юни. See content from before

18 юни 2024, вторник

Loop Sliven pedofil 1.mp4
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Българската съдебна система е на колене пред доказан педофил.

Почти две години след като 14 деца подават жалби и свидетелстват срещу него, съдът отказва да даде ход на делото.

Става въпрос за мъж, осъден във Великобритания за педофилия и издирван от властите там. Той се казва Даниел Хъл. Българските власти отказват да го предадат.

Почти две години 14 деца растат между датите на провалените дела и усещането, че няма да получат справедливост.

В Студио България с Генка Шикерова гостуват адвокат Стойко Славов, един от защитниците на децата, и Росица Кратункова от Фондация „За Надежда“.

LOOP Andrea Banda Banda+Chefo
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Те бяха скрити в процента "други партии" в проучванията "за кого ще гласувате". Нито една социологическа агенция не отчете, че те излизат от виртуалния и влизат в реалния свят на политиката. Как социалните мрежи вкараха "Величие" в парламента?

Влизането на партия „Величие“ в Народното събрание изненада социолозите, но в интернет хората, които подкрепят основателите ѝ Ивелин Михайлов и Николай Марков, изобщо не бяха учудени. Те почти нямаха появи по телевизиите, но популярността им в YouTube и TikTok мотивира близо 100 хилядa души да гласуват за тях.

Всичко това идва на фона на изключително ниска избирателна активност, която се изрази в по-ниския действителен брой гласове за всички партии без ДПС и ИТН. Движението за първи път се яви на избори начело с Делян Пеевски. По-малко гласове от на предишни избори има дори победителят ГЕРБ с лидер Бойко Борисов.

Най-сериозен е спадът за коалицията ПП-ДБ, което обаче доведе до оставката само на Христо Иванов.

Как изглежда всичко това в очите на хората, които произвеждат съдържание за социалните мрежи и разговарят с последователите си там ежедневно? Гости на Генка Шикeрова са Андреа Банда Банда и Стефан Попов – Чефо.

Социалните мрежи не са нещо далечно и нещата, които се случват и обсъждат там, трябва да им се обръща внимание, както от масовите медии, така и от социолозите и политиците“, каза Андреа Банда Банда. По думите ѝ „много е важно да се превеждат нещата от интернет към телевизия и от телевизия към интернет и да има връзка“.

По думите на Стефан Попов – Чефо „Възраждане“ и „Величие“ много обичат да говорят за едно зловредно американско влияние“, но тяхното присъствие в интернет копира световните практики. „Те използват похвати, които най-добрите западни и американски ютюбъри и създатели на съдържание правят“, каза Чефо. Според него „другите партии не са така ловки в този вид маркетинг“.

Предизборната кампания за изборите на 9 юни не доведе до повишаване на избирателната активност. За народни представители гласуваха 34 на сто от имащите право на глас. Това е по-малко в сравнение с гласувалите на изборите през април 2023 г., когато до урните отидоха малко над 40 на сто от гласоподавателите.

Заредете още

XS
SM
MD
LG