Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фицо хвали Орбан за посещението при Путин в първа реч след покушението


Министър=председателят на Словакия Роберт Фицо
Министър=председателят на Словакия Роберт Фицо

Премиерът на Словакия Роберт Фицо говори публично за първи път след опита за убийството срещу него в средата на май.

Обръщението му беше по повод Деня на св. св. Кирил и Методий в Словакия, който е национален празник. В него Фицо каза, че би желал да може да се присъедини към унгарския премиер Виктор Орбан по време на посещенията му в Киев и Москва.

„Искам да изразя възхищението си от унгарския премиер, че отиде в Киев и Москва без колебание. Ако здравето ми позволяваше, бих се присъединил към него“, каза Фицо в речта си.

Орбан се срещна с президента на Русия Владимир Путин в Москва в петък, за да обсъди с него войната в Украйна. Посещението му беше категорично осъдено от европейските лидери, които казаха, че той няма мандат да говори от името на Европейския съюз (ЕС). То се случва в момента, в който Унгария пое ротационното председателство на Съвета на ЕС до края на тази година.

Три дни преди посещението си в Москва Орбан отиде за първи път в Украйна от началото на руската инвазия в страната през 2022 г. Там той призова Володимир Зеленски да разгледа възможността за бързо прекратяване на огъня, което да "ускори мирните преговори". От кабинета на украинския президент казаха, че той е изслушал предложението на Орбан, но е посочил в отговор „доста ясната, разбираема и известна“ позиция на Киев.

Унгарският премиер често заема проруски позиции и критикува доставките на оръжие за Украйна. Това е в разрив с общата европейска позиция, според която Путин нарушава международното право, а действията му застрашават сигурността в страните членки.

Същите възгледи споделя и премиерът на Словакия Роберт Фицо. В речта си за националния празник на страната той не пропусна да разкритикува либералната идеология, която по думите му „се разпространява като рак“.

В средата на месец май въоръжен мъж стреля срещу Фицо в словашкия град Хандлова. Три от куршумите попаднаха в тялото на словашкия премиер, който известно време беше с опасност за живота. Впоследствие състоянието му се стабилизира и той започна постепенно да се възстановява.

Атаката срещу Фицо беше първото голямо покушение срещу европейски политически лидер от над 20 години насам. То беше извършено от 71-годишния Юрай Чинтула.

Биографията на Чинтула е твърде разнородна и противоречива. След атентата той беше представян по различен начин в медиите - като поет, като активист, свързан с Русия и като антируски настроен гражданин.

Преди години той е използвал обиди по адрес на ромското малцинство и е призовавал към създаването на паравоенни структури, които да дадат "отпор на стотиците хиляди мигранти".

По данни на словашкото вътрешно министерство Юрай Чинтула е подкрепял Украйна и е бил против решението на кабинета да не предоставя оръжие на Киев.

Журналисти обаче откриха и точно обратните прояви по въпроса за войната в Украйна - Чинтула е бил против налагането на санкции на Русия. Словашко издание го откри сред членовете на проруска група.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG