Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Деструктивните сили". Как Румен Радев променя образа на България пред света


Президентът на България Румен Радев
Президентът на България Румен Радев

Президентът Румен Радев отдавна има позиции за Украйна, различни от тези на ЕС, НАТО и на правителство и парламент в България. Сега вече пласира алтернативните си виждания и на международната сцена. Как влияе Радев на начина, по който светът вижда България?

Той смята, че победата на Украйна над Русия е „невъзможна“. Не е съгласен да се отпуска военна помощ на Киев, въпреки че България го прави. На мнение е, че страните от НАТО са въвлечени във войната.

Тези позиции на българския президент Румен Радев не са нищо ново. Но напоследък той ги изрази и на международно ниво.

Първо пропусна Парламентарната асамблея на НАТО, която заседаваше в София, защото беше в близката до Москва Унгария. После се похвали, че е променил позиция на членки на НАТО от Източна Европа така, че да е по-слабо застъпена военната помощ за Украйна.

Радев видимо използва международните си изяви, за да защитава външнополитическа позиция, различна от официалната за България.

Това повдига въпроса къде президентът поставя страната на международната сцена. Важно е да се знае, че:

  • външната политика се определя от правителството, не от президента;
  • въпреки това Радев може да повлияе на международния облик на България;
  • той я поставя в лагера на „пречещи страни“ като Унгария и Словакия;
  • това противоречи на позицията на България;
  • с изказванията си Радев трупа подкрепа за евентуален политически проект.

Радев и външната политика

Миналата седмица се проведе среща на държави от НАТО от Източна Европа във формат, известен като Букурещка деветка (Б9).

Там България беше представена от Радев. Той каза, че е провалил общ призив на групата за военна подкрепа за Украйна.

Става дума за съвместно изявление на лидерите на Полша, Румъния и Латвия, която беше домакин, след края на срещата. В него пише, че страните поемат ангажимент да продължат подкрепата си за Украйна „с военни, финансови или хуманитарни средства“.

Радев каза, че текстът е написан така по негово „изрично настояване“, след като първоначално е имало ангажимент за подкрепа „с военни, финансови и хуманитарни средства“.

Според него това „задължаваше всяка страна да предоставя военна помощ на Украйна и бе променено по моя инициатива, така че всяка страна да решава сама“ каква точно помощ би дала.

Българският президент има амбиции по отношение на външната политика.
Весела Чернева

„Българският президент има амбиции по отношение на външната политика и това е един от малкото форуми, на които може да ги изрази“, каза за Свободна Европа Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика.

Освен че е против изпращането на военна помощ за Киев, Радев твърди, че Западът е източник на потенциална опасност за България. По думите му всички държави от НАТО са въвлечени във войната в Украйна, а това крие риск от „ескалация“ и „ядрен Армагедон“.

Президентът освен това казва, че има риск български войски да бъдат изпращани на фронта, макар че планове за това няма - нито в България, нито в други западни държави. Министерството на отбраната също опроверга тези твърдения.

България до Унгария и Словакия

От срещата на Б9 не излезе обща декларация, подписана от всички страни. Причината не е българският президент, а лидерите на Унгария и Словакия. Унгарският държавен глава Тамаш Шуйок и словашката президентка Зузана Чапутова отказаха да присъстват.

И двете страни са против изпращането на военна помощ за Украйна. Унгария начело с премиера Виктор Орбан редовно блокира подобни решения на ниво ЕС. Словакия също не изпраща военна подкрепа, откакто премиерът Роберт Фицо пое управлението ѝ.

Орбан и Фицо, както и Радев, често са обвинявани в защита на проруски убеждения и интереси.

В края на май Радев беше на посещение в Унгария, откъдето се обяви против помощта за Украйна. Визитата му съвпадна с провеждането на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Домакин беше в София, присъства и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Радев предпочете да пропусне това събитие и да отиде в Будапеща, за да се срещне с политици, които мислят като него.

И преди президентът е поставял България редом до Унгария. В началото на 2024 г. той се присъедини към инициативата на тогавашната унгарска президентка Каталин Новак, посветена на „политиките за защитата на семействата“. Това е тема, любима на много представящи се за консервативни политици по света.

Сега обаче изказванията на Радев не са по ценностни, а по геополитически въпроси. Те са определящи за принадлежността на страните към ЕС и НАТО.

Защо това е важно

Изказванията на Радев са важни по две причини:

  • различават се от официалната позиция на България;
  • вече звучат на международната сцена.

България официално подкрепя Украйна. Няколко поредни български правителства и парламенти одобряват военна помощ за Киев със свои решения.

Президентът винаги е заявявал несъгласието си с това. Разликата сега е, че все по-често го прави и от чужбина.

Има ли значение позицията на Радев

Според Конституцията българската външна политика се ръководи от правителството, а не от президента. Решения за предоставяне на военна помощ се взимат от Народното събрание.

„Присъединяването на България към групата на Унгария и Словакия не е решение, взето от българския парламент или правителство“, казва Чернева и добавя, че президентът има по-скоро представителни функции.

Неговата роля е важна, когато участва в подобни международни формати, но там би трябвало да изразява общата за държавата позиция.

Изказванията на Радев обаче могат да окажат влияние на международния облик на България.

През последната година страната се управляваше от „евроатлантическо“ мнозинство на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. То подкрепяше Украйна, но се разпадна.

На власт дойде служебно правителство с премиер Димитър Главчев, който е и министър на външните работи. Този кабинет продължи подкрепата за Украйна.

По-рано служебните кабинети се избираха по различен начин и зависеха от президента. След промените в Конституцията от 2023 г. президентът вече може да избира служебен премиер само от тесен кръг от хора на държавни постове.

Обяснено. Защо новото служебно правителство ще е различно от предишните
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Преди тези промени Радев имаше голямо влияние върху служебните правителства и политиката им. През последните 3 години той състави 4 свои служебни кабинета, чиито позиции се припокриваха с неговите.

В сряда предстои първото заседание на новото Народно събрание, което трябва да направи опит за излъчване на редовно правителство. Ако има кабинет, в него със сигурност ще участват ГЕРБ и ДПС, които казват, че подкрепят Украйна.

На какъв фон в Европа се случва

Позициите на Радев идват на фона на напрегната обстановка в Европа. Възходът на крайнодесни и проруски партии на евроизборите миналата седмица и предстоящите промени в институциите на ЕС носят непредвидимост.

В такава ситуация мненията извън консенсуса като тези на Радев, Орбан и Фицо, са болезнени, защото допринасят за нестабилността. Но пък политическата цена за заемането им е много по-ниска, казва Весела Чернева.

В ЕС Унгария, а отскоро и Словакия се възприемат като „пречещи страни“. Много от позициите им противоречат на общите за съюза, а и имат възможност на блокират решения на ЕС, за които е нужно единодушие.

България засега не е сред тези страни, защото официалната ѝ външна политика е различна.

Какъв ще е резултатът

Самоизолирането ѝ в групата на деструктивните сили със сигурност няма да помогне
Весела Чернева

Предстоят важни преговори за бъдещето на ЕС и мястото на България в него. „Самоизолирането ѝ в групата на деструктивните сили със сигурност няма да помогне“, казва Чернева.

Ако позиции като тази на Радев се наложат като представителни за страната, това може да доведе до изолация на България от политическите разговори.

Въпреки това е по-вероятно изказванията на Радев да повлияят повече на вътрешната политика.

„От началото на войната виждаме, че страховете на хората все повече се използват за политически цели“, казва Чернева.

Според нея е естествено подобни послания да имат вътрешнополитически характер. Радев може да използва ефекта от тях за привличането на подкрепа за евентуална партия, която да оглави.

Такива предположения за бъдещите планове на президента има от месеци. На 9 юни, в деня на изборите, Радев разкритикува тези прогнози и каза, че „партийни оракули плашат с партия на президента“.

Въпреки това, ако партиите продължават да правят „безпринципни коалиции“, за да управляват, „рано или късно“ ще се появи такава алтернатива, каза още президентът.

Той е свързван с движение на име „Трети март“, създадено от негови поддръжници. Според някои анализатори Радев може да оглави политически проект още преди изтичането на президентския му мандат.

"Невъзможната победа над Русия". Как Радев заговори с думите на Путин
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00
  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG