Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да прекратим политическата криза". ПП-ДБ ще участва заедно на изборите през октомври


Божидар Божанов от "Да, България" и Кирил Петков от "Продължаваме промяната"
Божидар Божанов от "Да, България" и Кирил Петков от "Продължаваме промяната"

„Да, България“ ще се яви на предсрочните парламентарни избори през октомври заедно с „Продължаваме промяната“ и „Демократи за силна България“. Това стана ясно късно във вторник на Националния съвет на партията, след като през предходните дни се обсъждаше възможността за разцепление в коалицията.

Новината идва на фона на разделение в ДПС и БСП. През предходните дни се обсъждаше, че такова може да има и в ПП-ДБ. Причината бяха вътрешнокоалиционни несъгласия за това как да се отговори на спадналия брой гласове, които партията получи на изборите през юни 2024 г.

В сряда на съвместен брифинг лидерите на ДСБ, "Да, България" и ПП съобщиха, че са в процес на актуализиране на програмата на партията. В нея основни теми ще останат пълноправното приемане на страната в Шенген, присъединяването към еврозоната, както и реформа в службите за сигурност.

"Основна цел на политическите сили в този цикъл е да прекратим политическата криза и заради това сме си поставили измерими цели за връщане на доверието на избирателите, защото без това доверие няма как да решаваме проблемите", каза в сряда Божидар Божанов от "Да, България".

Представителите на коалицията обаче не отговориха на въпросите за това как ще бъдат редени листите за предстоящите избори - една от основните причини, довели до вътрешнокоалиционната нестабилност.

"Коалицията ПП-ДБ е монолитна и многообразна. Някои по-шумни, други – по-тихи в своите намерения", каза Атанас Атанасов, председател на ДСБ. "Явяваме се заедно, защото заедно сме по-силни", каза и съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Малко по-късно обаче стана ясно, че партия ВОЛТ, чийто неформален лидер е Настимир Ананиев, няма да бъде част от коалицията. Според прессъобщение на ВОЛТ това е по инициатива на останалите три партии в коалицията.

ВОЛТ беше мандатоносител на "Продължаваме промяната" заедно със Средна европейска класа (СЕК) на изборите за 47-ото Народно събрание. СЕК напусна ПП-ДБ през април тази година малко след като същото направи и "Зелено движение", което беше част от ДБ.

Миналата седмица „Да, България“, част от „Демократична България“, поиска да отпадне квотният принцип при реденето на листите за изборите. Освен това партията поиска да бъде въведен критерий за избор на кандидат-депутатите, както и да бъдат направени усилия за привличането на нови хора. Тя постави това като условие за оставането си в коалицията и даде срок до 3 септември.

На този фон по-рано във вторник ДСБ, също част от „Демократична България“, съобщи, че ще остане в коалиция с „Продължаваме промяната“ на предстоящите избори.

За първи път „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ (ДБ) се явиха заедно на вота през април 2023 г. Оттогава двете партии участват заедно на изборите, независимо дали европейски, местни или парламентарни.

За това време обаче коалицията загуби голяма част от гласовете си. Това стана причина председателят на "Да, България" Христо Иванов да подаде оставка ден след изборите на 9 юни, както и да се оттегли от активната политика.

Големият губещ. Какво се случи с ПП-ДБ на изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG