Връзки за достъпност

Извънредни новини

Скопие привиква българския посланик заради снимка на Радев и Силяновска-Давкова без македонското знаме


Президентите на Северна Македония и България - Гордана Силяновска-Давкова и Румен Радев, на среща в президентството в София, 13 септември 2024 г.
Президентите на Северна Македония и България - Гордана Силяновска-Давкова и Румен Радев, на среща в президентството в София, 13 септември 2024 г.

Външното министерство на Северна Македония привиква българския посланик Желязко Радуков за разговор в понеделник, съобщи в неделя македонската редакция на Радио Свободна Европа.

Причината е обща снимка на македонската президентка Гордана Силяновска-Давкова и българския президент Румен Радев от срещата им в София в петък. На снимката двамата са в сградата на президентството, а зад тях са българското знаме и знамето на Европейския съюз (ЕС). Липсата на македонското знаме доведе до обвинителни реакции от Скопие.

В събота кабинетът на Силяновска-Давкова каза, че ще поиска обяснение от българска страна. За момента няма реакция от президента Радев.

Всичко това се случва, след като в петък двамата президенти се срещнаха за пръв път. Силяновска-Давкова не беше в България на официално посещение по покана на Радев, а заради гостуването на Националната опера и балет на Северна Македония в София.

Двамата проведоха двучасова среща, която беше закрита за медиите. След нея Радев каза, че Силяновска-Давкова е изразила „желание за диалог и разбирателство“, а тя добави, че двамата са се обединили около целите на евроинтеграцията.

В медиите се появиха предимно снимки, направени след срещата и пред сградата на президенството, но от пресцентъра на Радев изпратиха и такива, направени вътре. Сред тях е и снимката, на която двамата президенти стоят пред знамената на България и ЕС.

„За съжаление, преди началото на срещата на четири очи, президентът Радев покани президента [Силяновска-Давкова] да си направят съвместна снимка пред българското знаме, въпреки че подобна стъпка и действие не бяха предвидени или договорени“, казаха от кабинета на македонската президентка в събота.

Снимката на Силяновска-Давкова и Радев, разпространена от пресцентъра на президентството, 13 септември 2024 г.
Снимката на Силяновска-Давкова и Радев, разпространена от пресцентъра на президентството, 13 септември 2024 г.

Според тях не е било планирано тя да се снима с Радев в затворено пространство, предаде македонската редакция на Радио Свободна Европа. От кабинета на Силяновска-Давкова добавиха, че се надяват да „става дума за протоколно недоглеждане, а не за умишлена процедура и отклонение от договореното“.

Непоказването на националния флаг на Северна Македония предизвика реакции и в македонското общество, а опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) го оцени като „унижение и дипломатически провал“.

Дипломати коментираха случая пред македонски медии, като казаха, че независимо дали визитата е официална, или не, основен дипломатически протокол е поставянето на знамето на държавата, от която идва гостът.

Част от критиките са отправени и към екипа на Силяновска-Давкова, който по думите им е трябвало предварително да провери къде и при какви условия тя ще се срещне с Радев, както и да реагира на липсата на македонското знаме.

Имаше обаче и други мнения. Пред македонската ТВ 24 бившият посланик на Северна Македония в НАТО Нано Ружин каза, че не е необичайно на подобни неформални срещи знамена да не се поставят.

Подобна е позицията и на политическия анализатор Мерсел Биляли, според когото „съдържанието е много по-важно от протокола на срещата“, която е била полуофициална, предаде БТА.

Гордана Силяновска-Давкова стана първата жена президент на Северна Македония след изборите през май тази година. Тя беше издигната от националистическата партия ВМРО-ДПМНЕ, която спечели и парламентарните избори в страната. След тях встъпи в длъжност правителство, оглавено от лидера на партията Християн Мицкоски.

Новите управляващи имат по-твърда позиция спрямо България в сравнение с предишното правителство - например, отказват да изпълнят изискването на ЕС за вписване на българското малцинство в македонската конституция. Това е условие на ЕС, за да може Скопие да продължи преговорите си за членство в блока.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG