Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларус помилва хиляди затворници, от които няколко политически


Президентът на Беларус Александър Лукашенко
Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Беларуският президент Александър Лукашенко обяви амнистия за хиляди затворници, включително няколко политически, съобщиха световните агенции в сряда.

Това стана по случай 80-та годишнина от освобождаването на страната от нацистка окупация по време на Втората световна война.

Част от затворниците са осъдени по време на тежките политически репресии след масовите антиправителствени протести през 2020 г. Тогава Лукашенко беше преизбран, а опозицията, както и редица западни държави, не признаха резултатите.

Властите съобщиха, че амнистията ще засегне общо 7850 осъдени. Лукашенко каза, че политическите затворници, страдащи от рак, ще бъдат освободени от затвора по хуманитарни причини.

Един от тях е лидерът на опозиционния Беларуски народен фронт Ригор Кастусьов, който излежаваше дълга присъда в затвора и е бил диагностициран по време на престоя си в затвора.

Кастусьов е кандидат за президент през 2010 г. Той беше осъден през септември 2022 г. за заговор за завземане на властта на 10 години затвор, от които е излежал три.

Много от останалите освободени затворници също са тежко болни. Сред освободените има и бременни, непълнолетни, самотни родители с деца и затворници, навършили пенсионна възраст.

Групата за защита на правата на човека "Вясна" (Пролет) съобщи в сряда, че общо четирима политически затворници, включително две жени, са освободени, като не споменава имената им по съображения за сигурност.

"Вясна" наскоро съобщи също, че в Беларус има 90 тежко болни затворници, както и около 65 политически затворници на възраст над 60 години със сериозни здравословни проблеми.

Към днешна дата в Беларус официално са регистрирани 1409 политически затворници. Според "Вясна", дисиденти все още биват задържани в страната и има твърдения за изтезания, извършвани в затворите в страната.

69-годишният Лукашенко е на власт от 1994 г. След изборите през август 2020 г. бяха арестувани над 35 000 души, а някои членове на опозицията избягаха страната.

Много държави наложиха санкции срещу режима на Лукашенко в отговор на потискането на опозицията в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG