Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Насилието никога не е било отговор". Байдън призова за охлаждане на политическото напрежение


Президентът на САЩ Джо Байдън от Овалния кабинет на Белия дом
Президентът на САЩ Джо Байдън от Овалния кабинет на Белия дом

Президентът на САЩ Джо Байдън призова американците да намалят градуса на политическото напрежение в изявление от Овалния кабинет на Белия дом в неделя. Той добави, че не може да бъде позволено "това насилие да се нормализира".

Изказването на Байдън идва, след стрелба срещу вероятния кандидат-президент на Републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп. По време на предизборно събитие в Пенсилвания куршум уцели дясното ухо на Тръмп, след което той беше изведен от Сикрет сървис.

В третото си изявление от Овалния кабинет за целия си мандат Байдън призова американците "да направят крачка назад". Той каза и че политическата реторика в страната се е разгорещила, а сега е време тя да се охлади.

"В Америка разрешаваме различията си с гласуване. Сега това е начинът, по който го правим. Пред избирателната урна. Не с куршуми", каза американският президент.

В историята на САЩ има четирима убити американски президенти и няколко, които са избегнали опит за убийство.

Последният път това се случва с президент Роналд Рейгън, който е прострелян и тежко ранен, докато напуска събитие в хотел "Хилтън" във Вашингтон през 1981 г.

Много кандидати за президент също са ставали обект на стрелба, някои от които с фатален край.

"Насилието никога не е било отговор", каза Байдън в речта си.

ФБР вече съобщи, че разследва случая като атентат и идентифицира стрелеца като 20-годишния Томас Крукс, който живее в щата Пенсилвания.

Според служители на специалните служби Крукс е действал сам с оръжие, закупено от баща му. В неделя служителите на ФБР съобщиха, че все още търсят мотив за нападението.

След стрелбата в събота Байдън осъди покушението срещу вероятния си конкурент на изборите Доналд Тръмп и нареди да се проведе независимо разследване. Очаква се подробностите от него да бъдат оповестени публично.

Байдън също така каза, че е имал "кратък, но добър" разговор с Тръмп след стрелбата и че е "искрено благодарен, че той е добре и се възстановява".

Стрелбата се случи два дни преди откриването на Националния конгрес на Републиканската партия в понеделник. На него се очаква Тръмп официално да бъде номиниран за кандидат-президент от партията. Президентските избори на САЩ са след по-малко от четири месеца - на 5 ноември.

Моментът, в който 20-годишен стрелец простреля Доналд Тръмп
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG