Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отвратен съм“. Световни лидери осъдиха стрелбата срещу Тръмп


Доналд Тръмп и агенти на Сикрет сървиз малко след стрелбата в Пенсилвания.
Доналд Тръмп и агенти на Сикрет сървиз малко след стрелбата в Пенсилвания.

Световни лидери осъдиха стрелбата по Доналд Тръмп. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че "недвусмислено осъжда този акт на политическо насилие. Той изпраща своите най-добри пожелания на президента Тръмп за бързо възстановяване".

Вероятният кандидат за президент на републиканската партия беше ранен в дясното ухо по време на предизборен митинг в Пенсилвания. По-късно стана ясно, че двама души са убити, включително заподозреният стрелец. От ФБР казаха, че разследват стрелбата като опит за убийство. Посоченият като извършител е 20-годишен местен мъж, а на мястото е открита полуавтоматична пушка.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че е „дълбоко шокирана" от стрелбата. „Политическото насилие няма място в демокрацията“, написа тя в социалната мрежа X. „Пожелавам на Доналд Тръмп бързо възстановяване и поднасям своите съболезнования на семейството на невинната жертва“.

Канадският премиер Джъстин Трюдо написа, че е „отвратен“ от стрелбата срещу бившия президент Тръмп. „Не може да се надценява - политическото насилие никога не е приемливо. Мислите ми са с бившия президент Тръмп, присъстващите на събитието и всички американци“, написа Трюдо.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че е шокиран и остро осъжда нападението. „Отново сме свидетели на неприемливи актове на насилие срещу политически представители“, написа Борел в X.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който посети Тръмп в дома му във Флорида по-рано през седмицата, каза, че „мислите и молитвите му са с бившия президент на САЩ“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че е бил ужасен да чуе за стрелбата. „Подобно насилие няма оправдание и място никъде по света. Никога насилието не трябва да преобладава“, написа Володимир Зеленски в публикация до X. „Молим се за неговата безопасност и бързо възстановяване“, написа израелският премиер Бенямин Нетаняху в публикация в X.

Стрелбата стана два дни преди откриването на Националния конгрес на републиканците, на който се очаква бизнесменът да бъде официално номиниран за кандидат за президент на партията за изборите на 5 ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG