Връзки за достъпност

Извънредни новини
Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

на живо Войната: Украинската армия се е изтеглила от част от Часов Яр

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Най-малко петима души бяха убити, а десетки ранени при руска ракетна атака срещу Днипро;

  • Безпилотни катери атакуваха руския черноморски град Новоросийск;

  • Украйна съобщи за удар по руски склад за боеприпаси в окупирания Крим;

  • Премиерът на Унгария Виктор Орбан посети Киев за първи път от началото на руската инвазия.

15:31 4.6.2024

Русия е унищожила или повредила над 210 хиляди сгради в Украйна

Русия е унищожила или повредила най-малко 210 хиляди сгради в Украйна след началото на инвазията ѝ в страната. Това се казва в публикация на учени от Университета в Орегон и Сити Юнивърсити в Ню Йорк.

Те са анализирали данни от сателитни снимки.

Сред повредените или разрушени сгради има 106 болници, 109 църкви, 709 училища.

Учените подчертават, че съобщеният от тях броя на унищожените или повредени сгради, е всъщност консервативна оценка на щетите. Това означава, че реалният брой на поразените сгради всъщност е далеч по-голям.

В началото на май премиерът на Украйна Денис Шмигал изнесе информация с оценката на Киев за нанесените щети. По негови думи руската армия е унищожила или повредила над 250 хил. жилищни сгради, близо 4000 училища и над 1000 болници.

От началото на войната Русия твърди, че не обстрелва цивилни обекти, а атаките ѝ са насочени само срещу военни цели.

10:38 4.6.2024

Италия праща втора система за противовъздушна отбрана на Украйна

Италия ще изпрати втора система за противовъздушна отбрана SAMP/T на Украйна. Това съобщи външният министър на страната Антонио Таяни в понеделник, цитиран от Ройтерс.

„Известно е, че ще изпратим SAMP/T - система за противовъздушна отбрана, следователно за защита, за което ни помоли самата Украйна“, каза Таяни пред държавната телевизия Rai.

Системата, известна още като MAMBA, е френско-италианско производство. Тя може да проследява десетки цели и да прехваща 10 цели едновременно. Това е единствената система, произведена в Европа, която може да прихваща балистични ракети.

Рим и Париж съвместно доставиха първата система през 2023 г. През последните месеци Украйна многократно призова партньорите си да окажат по-голяма помощ в областта на противовъздушната ѝ отбрана, тъй като е изправена пред нарастващ поток от атаки срещу градове и енергийна инфраструктура.

17:40 3.6.2024

Украйна е унищожила ПВО на руска територия със западно оръжие, твърдят блогъри

Украинската армия е извършила първи удар със западни оръжия срещу ПВО система на територията на Русия. Такава информация се появи в руски канали в Телеграм.

Според канала "Шпионско досие", Украйна е унищожила руска ПВО система S300/400 в района на Белгород с американската система HIMARS. В съобщението се казва още, че няма загинали руски войници. В споделеното в канала видео се виждат една изгоряла и няколко повредени системи.

Още на 31 май американското издание Форбс написа, че Украйна е нанесла удари по руска територия, след като САЩ неофициално позволи употребата на американско оръжие за подобни атаки.

Киев до момента не е коментирал нападението.

По-рано в понеделник зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков заплаши САЩ с "фатални последици", в случай, че пренебрегнат предупрежденията на Москва да не позволят на украинските сили да използват оръжията им срещу руска територия.

09:15 3.6.2024

Един загинал и двама ранени след руска атака срещу Харковска област

Един човек е загинал, а двама са ранени при руска атака срещу Харковска област. Това каза управителят на областта Олег Синегубов в Телеграм.

Руската армия е ударила почивен комплекс в централната част на Харковска област. При удара е загинал един цивилен.

От Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) казаха, че са отблъснали 17 атаки срещу Покровск, който се намира в Донецка област. По данни на украинските военни само в неделя руската армия е загубила над 1200 войници.

Твърденията и на двете армии не могат да бъдат независимо потвърдени.

В последните месеци руската армия започна нова офанзива основно в Североизточна Украйна, насочена срещу втория по големина град в страната – Харков. От началото на войната Русия многократно атакува невоенни обекти и уби хиляди цивилни, но продължава да отрича подобен тип атаки.

09:04 2.6.2024

Днепърската ВЕЦ е в "критично състояние" след руска атака

Украинската водноелектрическа централа на река Днепър, близо до град Запорожие, е "в критично състояние" след руска ракетна атака, съобщиха в събота вечер местните власти, цитирани от ДПА.

Експерти трябва да дадат оценка на безопасността за язовира, в който е изградена централата, каза началникът на областната военна администрация на южната Запорожка област Иван Фьодоров пред украинската държавна телевизия.

Днепърската ВЕЦ е атакувана неколкократно през последните месеци от руските сили, припомня ДПА. Пожар избухна след масирано ракетно нападение в края на март. Тогава тя претърпя сериозни щети и трябваше да преустанови за кратко дейността си.

В нощта срещу събота водноелектрическата централа отново е била поразена и движението през язовира е било временно спряно. Ден по-рано Русия извърши мащабна атака с ракети и дронове срещу енергийни обекти в пет украински области.

13:33 1.6.2024

Мащабна руска атака засегна енергийни съоръжения в 5 украински области

Мащабна руска атака с ракети и дронове в нощта срещу събота нанесе щети на енергийната инфраструктура в пет украински области.

По информация на електроенергийния системен оператор "Укренерго" има поражения в източните Донецка и Днепропетровска области, югоизточната Запорожка, централната Кировградска и в западната Ивано-Франковска област.

На няколко места в страната са избухнали пожари, съобщи властите. Засега няма информация за жертви.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 35 от общо 53 ракети, изстреляни от Русия, както и 46 от пуснатите общо 47 дронове, съобщиха Военновъздушните сили на Украйна.

В събота президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за "пълна защита на украинското небе".

09:59 1.6.2024

Одеса е атакувана с касетъчни боеприпаси от руските сили

Руските сили са нанесли удар с балистична ракета с касетъчни боеприпаси по Одеса в петък вечерта. Това съобщи в Телеграм председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер.

По думите му в централната част на града е имало силна експлозия, а целта на атаката е била пристанищната инфраструктура. Ранени са млади мъж и жена.

През последните седмици руските сили зачестиха обстрелите си срещу Одеса. Те изстрелват дронове и ракети от незаконно анексирания през 2014 г. Кримски полуостров.

08:58 1.6.2024

Aко действително получи разрешение да използва западни оръжия срещу цели в Русия, Украйна би могла да извършва обстрели до около 300 км навътре в съседната страна. Ето с какво далекобойно въоръжение вече разполага украинската армия:

  • 155-милиметрова гаубица М777 – с обхват до 40 км;
  • залпови ракетни установки М270/HIMARS – до 80 км;
  • крилати ракети с голям обсег STORM SHADOW/SCALP – до 250 км;
  • тактически балистични ракети ATACMS – до 300 км.
16:46 31.5.2024

Украйна и Русия размениха десетки пленници за първи път от месеци

Украйна и Русия обявиха в петък първата си от близо четири месеца размяна на военнопленници, като 150 души са били освободени след преговори с посредничеството на Обединените арабски емирства, предаде Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че 75 украински военнопленници са били върнати от Русия. Те включват четирима цивилни, докато останалите са военни. Руското министерство на отбраната съобщи, че е предало 75 души в рамките на споразумението.

„След дълга пауза се осъществи поредната размяна на пленници: 75 защитници и цивилни бяха освободени от вражески плен“, съобщи украинският Координационен щаб по въпросите на военнопленниците.

Украински служители заявиха, че са се завърнали 19 защитници на Змийския остров в Черно море, който стана символ на украинската съпротива в първите дни на войната, когато украинските му защитници отказаха да се предадат на руските сили. Координационният щаб също така съобщи, че като част от размяната Русия е предала телата на 212 украински военни.

16:21 31.5.2024

Шест държави от НАТО, съседни на Русия, обединяват усилията си, за да защитят границите си. А ключовите думи са "стена от дронове". Норвегия, Финландия, Естония, Латвия, Литва и Полша постигнаха договореност за координирана система за предпазване на източния фланг на алианса от нарастващата руска заплаха.

13:58 31.5.2024

Украйна удари руски петролен терминал със своите ракети "Нептун"

Ракети, изстреляни от украинските военноморски сили, са поразили петролен терминал в руското пристанище "Кавказ" в Краснодарския край, съобщи в петък генералният щаб на украинските въоръжени сили. В изявлението в Телеграм се съобщава за експлозии на мястото след нападението, извършено с произведени в Украйна крилати ракети "Нептун" (Р-360).

Украински безпилотни летателни апарати са нанесли удари и по друго петролно депо в Краснодарския край, се казва още в текста.

"Руската "модерна" и "ефективна" система за противовъздушна отбрана отново се оказа безсилна срещу нашите ракети и безпилотни системи и не успя да защити важни обекти, използвани за логистиката и снабдяването на руската армия“, заявиха украинските въоръжени сили.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи в Телеграм, че системите за противовъздушна отбрана са унищожили 5 ракети и 29 безпилотни летателни апарата, насочени към Краснодар. Падащи отломки от дронове са предизвикали пожар в петролно депо в района на град Темрюк, повредили са няколко цистерни, пълни с гориво, и са ранили двама души.

09:19 31.5.2024

5-ма загинали и над 20 ранени при удар по жилищна сграда в Харков

Руски войски нанесоха удар по пететажна жилищна сграда в украинския град Харков през нощта на 31 май. По последни данни 5-ма души са загинали, а най-малко 25-ма са ранени, сред тях 12-годишно момиче, съобщи ръководителят на Харковската областна администрация Олег Синегубов.

Според него руските военни са използвали тактиката на двойния удар: атакували са отново след пристигането на медиците и спасителите на мястото. В резултат на това един медик е бил ранен, а една линейка е била повредена.

По данни на Харковската областна прокуратура руските военни са нанесли удари с ракети от територията на руската Белгородска област. Едната е поразила жилищния блок, като два етажа са напълно разрушени, а другите са паднали край него. Повече от 20 многоетажни жилищни сгради са по-леко повредени, а едно частно предприятие е разрушено.

Командването на военновъздушните сили на ВСУ съобщи, че руските военни са атакували Харков с пет ракети С-300/С-400 и Киев с крилата ракета „Искандер-К“. Освен това са били изстреляни четири ударни безпилотни летателни апарата „Шахед“. И четирите дрона и една крилата ракета бяха свалени, се казва в изявление на украинските военни.

17:06 30.5.2024

Дания разрешава Украйна да използва нейни F-16 за удари в Русия

Дания потвърди разрешението си дарените от страната изтребители F-16 да нанасят удари по военни цели и на руска територия, каза датският външен министър Ларс Льоке Расмусен преди среща на Съвета на ЕС по външни работи (търговия) в Брюксел. Преди два дни върховният представител по сигурността Жозеп Борел каза, че такива удари биха били законни, ако са пропорционални. САЩ обаче заявиха, че не позволяват това.

Расмусен каза още, че още от началото на процеса по вземане на решение относно доставките на самолетите на Дания й е било известно, че тези изтребители и друго въоръжение могат да бъдат използвани включително в Русия, защото това е част от отбраната. „Краткият отговор е „Да“. Това не е нова позиция, тя е част от нашия принос", отбеляза датският министър.

Дания планира да предостави първите изтребители F-16 най-рано това лято. Копенхаген е един от инициаторите на т. нар. самолетна коалиция за Украйна.

На 16 май Дания обяви нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на 750 млн. евро. Той ще укрепи противовъздушната отбрана и артилерийския потенциал на Украйна. Дания проучва също възможностите за инвестиране в украинската военна промишленост.

14:26 30.5.2024

САЩ може да "адаптират" позицията си за атаки с техни оръжия срещу Русия, каза Блинкен

САЩ може да "адаптират и коригират" позицията си относно разрешаването на Украйна да нанася удари по цели в Русия с американско оръжие. Това каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на съвместна пресконференция с президентката на Молдова Мая Санду по в сряда.

По думите му позицията на САЩ ще зависи от условията на бойното поле. В същото време Блинкен повтори казаното от него по-рано, че в момента САЩ „не насърчават и не одобряват“ нападенията срещу Русия.

В същото време, според него Украйна „трябва сама да вземе решенията си за най-добрите начини за самоотбрана“. По-рано Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация, че на Украйна трябва да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по легитимни военни цели на руска територия.

08:23 30.5.2024

Керченският мост в Крим беше блокиран след въздушна атака. Повредени са фериботи

Руските окупационни власти в украинския полуостров Крим временно са блокирали движението по Керченския мост в нощта срещу четвъртък, съобщи украинската служба на Радио Свободна Европа. Местни жители в Керч съобщиха, че над града са се чули експлозии.

Представителят на руските власти Олег Крючков съобщи около 3:00 часа, че са повредени два ферибота - железопътен и автомобилен.

"По време на отблъскване на вражеска атака срещу транспортната инфраструктура на град Керч два ферибота – автомобилен и железопътен – бяха повредени от осколки от свалени ракети. Няма пострадали сред моряци и цивилни", се казва в съобщението му.

По думите на Крючков "след оценка на щетите работата на фериботния пункт ще бъде възобновена".

От август 2022 г. звуците от експлозии могат да се чуят почти всеки ден в Крим и Севастопол. Руските власти обясняват това със стрелба по "украински дронове", "работа на противовъздушната отбрана" или учения на руските военни. Русия окупира Крим през 2014 г.

17:17 29.5.2024

Оръжия за 1,3 млрд. долара. Швеция ще даде най-голямата си помощ за Украйна

Шведското правителство реши да отпусне пакет от военна помощ за близо 1,3 милиарда долара на Украйна - най-големият от началото на руската инвазия през 2022 г. Това се казва в съобщение на кабинета на министрите на страната.

Киев ще получи няколко самолета за радиолокационно разузнаване и управление ASC 890, усъвършенствани ракети „въздух-въздух“ със среден обсег RB 99-AMRAAM, голяма партида бронирани машини, артилерийски боеприпаси и средства за ремонт и експлоатация на изпратена по-рано военна техника. Това е вече 16-ият пакет шведска помощ за Украйна, като общият размер надхвърля 4 милиарда долара.

Междувременно Португалия ще предостави военна подкрепа на Украйна на стойност най-малко 126 милиона евро през тази година съгласно 10-годишно споразумение, подписано в Лисабон от украинския президент Володимир Зеленски и португалския премиер Луиш Монтенегро. То потвърждава участието на Португалия в коалицията за доставка изтребители на F-16, програмата за закупуване на голямокалибрени боеприпаси, усилията за разминиране и морска сигурност.

17:04 29.5.2024

САЩ са против това Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари на руска територия, каза говорителят на Белия дом Джон Кърби във вторник.

Това се случва, след като преди две седмици държавният секретар Антъни Блинкен направи подобно и все пак не толкова категорично изказване, което беше разчетено обнадеждаващо в Украйна. Тогава той каза, че САЩ "не насърчават и не позволяват" използването на техни оръжия, но добави, че Киев решава сам как да се разпорежда с тях. Каква точно е позицията на САЩ?

08:47 29.5.2024

Русия атакува жилищни сгради в Торецк с авиобомби. Има загинали и ранени

Двама души са загинали, а трима са ранени в град Торецк, в украинската Донецка област, при руски удар с три управляеми авиобомби във вторник вечерта. Това съобщи Донецката областна прокуратура, като публикува снимки от последствията след нападението.

В резултат на директното попадение в центъра на града са разрушени входовете на две многоетажни сгради и едно бизнес здание. 63-годишен местен жител и съпругата му са получили травми, несъвместими с живота, и са починали. Три жени на възраст 24, 53 и 63 години са с наранявания с различна тежест и са настанени в болница.

По предварителни данни руската армия е използвала бомби КАБ-250.

14:34 28.5.2024

Белгия ще даде на Украйна 30 изтребителя F-16 до 2028 г.

Украйна и Белгия сключиха двустранно споразумение за сигурност, което включва доставката на 30 изтребителя F-16. То беше подписано на среща в Брюксел между украинския президент Володимир Зеленски и белгийския премиер Александър Де Кроо, предаде Ройтерс.

"Документът включва белгийска помощ на стойност най-малко 977 милиона евро за Украйна за тази година, както и ангажимент от страна на Белгия да оказва подкрепа през десетгодишния срок на споразумението", написа Зеленски в социалните мрежи.

По-рано белгийският външен министър Ая Лабиб каза в интервю за RTL Белгия ще предостави на Украйна 30 F-16 до 2028 г., но първите самолети трябва да бъдат доставени „до края на тази година“. Белгия ще предостави и боеприпаси от своите запаси, с които ще бъдат оборудвани изтребителите.

Според „Ню Йорк Таймс“ Украйна може да получи само 6 от приблизително 45-те F-16, обещани от западните държави до юли. Очаква се до това лято да бъдат подготвени 12 украински пилоти - по-малко от една пълна ескадрила.

12:22 28.5.2024

Полша не трябва да изключва възможността да изпрати войски в Украйна, каза полският външен министър Радослав Шикорски. Той обаче не уточни каква роля биха играли полските военни, ако в някакъв момент се одобри тяхно изпращане там.

Заредете още

XS
SM
MD
LG