Връзки за достъпност

Извънредни новини

Забрана или "Украйна решава сама"? Какво казват САЩ за използването на американски оръжия срещу цели в Русия


Джон Кърби
Джон Кърби

САЩ са против това Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари на руска територия, каза говорителят на Белия дом Джон Кърби във вторник.

Това се случва, след като преди две седмици държавният секретар Антъни Блинкен направи подобно и все пак не толкова категорично изказване, което беше разчетено обнадеждаващо в Украйна. Тогава Блинкен каза, че САЩ "не насърчават и не позволяват" използването на техни оръжия извън украинска територия, но добави, че Киев решава сам как да се разпорежда с тях.

Впоследствие украински представители като Наталия Халибаренко, например, която е начело на мисията на Украйна в НАТО, каза, че думите му "са създали надежда", че САЩ са променили позицията си. Според нея рано или късно Киев ще има разрешение да използва американски оръжия и срещу военни цели в Русия.

Междувременно в понеделник Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация, че на Украйна трябва да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по легитимни военни цели на руска територия.

А ден по-късно, след среща на министрите на отбраната на Европейския съюз (ЕС), върховният представител по сигурността Жозеп Борел каза, че такива ударите биха били законни, ако са пропорционални.

Каква точно е позицията на САЩ

Украйна засили настояванията си да може да използва западното оръжие по обекти на руска територия, след като руските сили отвориха втори фронт в посока срещу втория по големина украински град - Харков, в началото на май. От Киев казаха, че заради забраната да използват дарено чуждо оръжие за сваляне на самолети, например, в момента могат само да наблюдават струпванията на руски войски по границата.

Конкретно техниката от САЩ е важна, защото Вашингтон достави на Украйна ракети с голям обсег. За тях обаче САЩ наложиха ограничение да не бъдат използвани по цели вътре в Русия.

По този въпрос на 15 май по време на пресконференция в Киев държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза: „Ние не сме разрешавали или насърчавали удари извън Украйна, но в крайна сметка Украйна трябва сама да вземе решения за това как ще води тази война“.

Именно това изказване беше разчетено като положително в Украйна.

На 22 май последва и друго подобно изявление на Блинкен. Редица членове на Конгреса, сред които и ръководителят на външната комисията - републиканецът Майкъл Маккол, го попитаха защо администрацията на президента Джо Байдън забранява на Украйна да използва американски оръжия по цели в Русия. Те се аргументираха с това, че Конгресът не е налагал подобни ограничения в решенията си и на Киев трябва да бъде разрешено да се отбранява ефективно.

"Събрахме 50 държави през последните две години, за да застанат в защита на Украйна, за да ѝ предоставят оръжията, от които се нуждае, за да се защити, за да отблъсне руската агресия. Що се отнася до разрешаването или одобряване на атаки извън Украйна, това не е нещо, което сме правили, но Украйна ще трябва да взима и ще взима свои собствени решения", каза в отговор Блинкен.

Кои обаче са решенията, които Киев сам може да вземе

На 24 май говорителят на Държавния департамент Матю Милър беше помолен да изясни позицията на САЩ заради не съвсем ясните знаци до момента.

"Няма разлика в политиката между нас и Пентагона, или между нас и Белия дом. Всички имаме една и съща политика, която е, че не насърчаваме ударите извън границите на Украйна. Ние не позволяваме подобни удари", каза тогава Милър пред украинската служба на Гласът на Америка.

Той добави обаче, че когато става въпрос за използването на оръжия, предоставени не от САЩ, а от други страни, или пък на оръжия, които самата Украйна е произвела, тогава "това са решения, които Украйна трябва да вземе".

Също като САЩ, Германия също до момента не променя позицията си. Германския канцлер Олаф Шолц също се противопоставя на идеята германски оръжия да се използват по цели на руска територия.

Френският президент Еманюел Макрон обаче се изказа в подкрепа на това да се разреши на Киев да неутрализира със западни оръжия руските военни бази, от които се изстрелват ракети. Макрон показа карта на Украйна, на която се вижда посоката на руската офанзива в Харковска област.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG