Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да оставим Путин да гадае". Полша не изключи изпращането на войски в Украйна


Президентът на Украйна Володимир Зеленски и министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски на среща в Киев на 22 декември 2023 г.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски и министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски на среща в Киев на 22 декември 2023 г.

Полша не трябва да изключва възможността да изпрати войски в Украйна. Това каза полският външен министър Радослав Шикорски, предаде Ройтерс във вторник.

Думите му идват на фона на затрудненията, които в момента изпитва Киев да отблъсква настъплението на руските сили. Въпреки, че съюзниците на Украйна от НАТО обещават да предоставят на Киев финансови средства и въоръжение, за да се отбраняват срещу руската инвазия, като цяло те отхвърлят възможността да изпращат войски в страната.

Във вторник генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг потвърди, че нямат намерение да правят това.

На въпрос в интервю дали Полша е готова да изпрати войски в Украйна, министърът обаче отговори: „Не трябва да го отхвърляме. Трябва да оставим [руския президент Владимир] Путин да гадае какви са намеренията ни“.

Шикорски не уточни каква роля биха играли полските военни, ако в някакъв момент се одобри тяхно изпращане там.

Интервюто беше публикувано в полската „Газета Виборча“, италианската „Република“ и испанския „Паис“.

По-рано Шикорски каза, че присъствието на сили на НАТО в Украйна „не е немислимо“.

Френският президент Еманюел Макрон първи загатна за възможността да се изпратят войски в Украйна.

Той направи това по време на конференция в Париж на 26 февруари, предлагайки западните сили да обучават украински сили в тяхната страна. През март той допусна в интервю, че сухопътни операции с участието на войници от западни държави може да се окажат необходими.

В понеделник главнокомандващият украинската армия ген. Олександър Сирски съобщи, че е подписал документи, които позволяват на френски военни инструктори скоро да могат да посещават местата, където украинските войници тренират.

Нямаме никакво намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна, каза във вторник генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи. Той отбеляза, че осигуряването на военна помощ за Киев не прави алианса част от войната, предприета от Москва.

Столтенберг допълни, че правото на Украйна на самоотбрана по международното законодателство позволява поразяването на военни цели в Русия.

"Иначе на украинците ще им бъде трудно да се защитят. Имаме право да подкрепяме украинците, това не прави съюзниците част от конфликта", каза още шефът на НАТО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG