Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън е отменил частично забраната за използване на американско оръжие от Украйна в Русия, твърдят медии


Джо Байдън
Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън е разрешил на Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари на територията на Русия само за защита на източния град Харков, съобщават изданието Politico, Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирайки неназовани американски представители.

Няма официален коментар от Белия дом или реакция от страна на Украйна.

Този ход идва на фона на молбите на Киев да може да позволи на своите сили да защитават страната от нападения, идващи от руска територия, като отвръща с такива на нея.

От 10 май руските войски отвориха втори фронт, като нахлуха от север в посока втория по големина украински град - Харков. Руските авиационни, артилерийски и ракетни обстрели продължават. Всеки ден има загинали и ранени.

Натискът върху Съединените щати да разрешат ударите по руска територия нараства, тъй като редица други държави от НАТО сигнализираха, че са отворени за тази възможност.

Генералният секретар на военния алианс Йенс Столтенберг, говорейки на 30 май на срещата на външните министри на страните от НАТО в Прага, каза, че съюзниците трябва да обмислят премахването на ограниченията за използване на оръжия на НАТО от страна на Украйна за поразяване на цели на руска територия.

Според Politico, което първо съобщи за промяната в политиката на Байдън, президентът „наскоро е наредил на екипа си да гарантира, че Украйна може да използва американски оръжия за целите на контраогъня в Харков, за да може Украйна да отвърне на удара на руските сили, които ги атакуват или се готвят да го направят“.

Politico цитира неидентифициран американски служител, който допълва, че политиката за разрешаване на удари с далечен обсег на територията на Русия „не се е променила“.

Информацията беше потвърдена от неназовани американски представители пред Ройтерс и Асошиейтед прес. Ройтерс отбелязва, че това решение означава обрат в позицията на Байдън, който досега твърдо отказваше да позволи на Украйна да използва американско оръжие за такива удари.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза късно на 29 май, че „няма промяна в нашата политика“ и САЩ "нито насърчават, нито разрешават" удари с дарени от тях оръжия по цели на руска територия. Подобна позиция обяви и държавният секретар Антъни Блинкен.

По-рано Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация, че на Украйна трябва да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по легитимни военни цели на руска територия.

А ден по-късно, след среща на министрите на отбраната на Европейския съюз (ЕС), върховният представител по сигурността Жозеп Борел каза, че такива ударите биха били законни, ако са пропорционални.

Руският президент Владимир Путин предупреди за заплахата от глобален конфликт, ако западните съюзници на Киев му позволят да използва оръжия, които те са доставили, за нанасяне на удари на територията на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG