Връзки за достъпност

Извънредни новини

Докъде в Русия могат да достигнат ударите със западни оръжия от Украйна


Мобилна ракетна установка HIMARS (илюстративна снимка).
Мобилна ракетна установка HIMARS (илюстративна снимка).

Президентът на САЩ Джо Байдън е дал разрешение на Украйна да използва американско оръжие за нанасяне на удари на територията на Русия, съобщиха западни медии. Той обаче е поставил ограничение - оръжията да се използват само за защита на източния град Харков.

Засега няма официален коментар от Белия дом, но американският държавен секретар Антъни Блинкен потвърди пред репортери след срещата на НАТО в Прага, че Байдън е дал зелена светлина.

Междувременно стана ясно, че германският канцлер Олаф Шолц също е дал разрешение за използването на германски оръжия срещу Русия. Няколко други държави от НАТО вече казаха, че и те са отворени за тази възможност.

Преосмислянето на забраната украинската армия да използва западни оръжия за поразяване на цели на територията на Русия поставя въпроса - какъв е техният обхват?

Новината за съгласието на Байдън и Шолц идва, след като през последните седмици Русия отново започна настъпление към втория по големина украински град Харков. Заради това Украйна поиска западните ѝ съюзници да разрешат да използва оръжията, които ѝ предоставят, и на руска територия с цел да се предпази. Руският президент Владимир Путин предупреди за "сериозни последици", ако това се случи.

Какви далекобойни оръжия има Украйна

Aко действително получи разрешение да използва западни оръжия срещу цели в Русия, Украйна би могла да извършва обстрели до около 300 км навътре в съседната страна. Ето с какво далекобойно въоръжение вече разполага украинската армия:

  • 155-милиметрова гаубица М777 – с обхват до 40 км;
  • залпови ракетни установки М270/HIMARS – до 80 км;
  • крилати ракети с голям обсег STORM SHADOW/SCALP – до 250 км;
  • тактически балистични ракети ATACMS – до 300 км.

Няколко държави - Великобритания, Германия, Норвегия и САЩ, предоставиха на Украйна наземни пускови установки, които могат да изстрелват ракети с по-голям обсег. Тези системи са известни като пускови установки HIMARS и М270, като могат да изстрелват и американските ракети, които имат обсег до 300 км.

Ракетите Storm Shadow са доставени от Великобритания, а близките до тях SCALP - от Франция. Ракетите имат обсег от около 250 км в базовия си вариант и се изстрелват от украински изтребители със съветски дизайн.

Германската системата "Таурус" има дори по-голям обсег - близо 500 км. Германия обаче засега не е предоставила тези ракети на Украйна, отчасти поради опасения, че те ще бъде изстреляни дълбоко в Русия и ще доведат до ескалация на войната.

В зоната, която могат да достигнат тези оръжия, попадат всички превзети от Русия територии до този момент, включително и полуостров Крим, незаконно анексиран през 2014 г.

Най-големите руски градове, които попадат в този регион, са Курск, Воронеж и Белгород. Последният се намира само на няколко километра от границата с Украйна и неколкократно беше обект на нападения с дронове.

В териториите, които украинците биха могли да достигнат, ако получат официално разрешение да използват западни оръжия, попадат и няколко руски военни летища - "Балтимор" при Воронеж, "Ейск", близо до едноименния плажен курорт и "Саки" на Кримския полуостров.

Кои страни са дали разрешение

Досега държавите, които са дали разрешение на Украйна да използва оръжията им на руска територия, са Великобритания, Канада, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Латвия, Литва, Нидерландия, Швеция и Полша.

На 31 май генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също каза, че съюзниците трябва да обмислят премахването на ограниченията за използване на оръжия на НАТО на територията на Русия. Той определи това като "все по-неотложно" и като "част от правото на Киев на самозащита".

"Те атакуваха от север в Харковска област, а фронтовата линия е повече или по-малко същата. Те удрят Украйна с ракети, артилерия, базирана на територията на Русия, и, разбира се, Украйна трябва да може да отвърне на удара и да се защити. Това е част от правото на самозащита", каза той.

По време на държавното си посещение в Германия по-рано тази седмица френският президент Еманюел Макрон призова на Украйна да бъде разрешено да нанася удари по военни цели в Русия със западни оръжия.

"За нас получаването на разрешение да атакуваме Русия със западни оръжия е въпрос на оцеляване и въпрос на нашата защита. Искаме да отвърнем на удара и да нанесем удари по легитимни военни цели в Русия", каза пред "политико" украинският депутат и ръководител на постоянната делегация на Украйна в Парламентарната асамблея на НАТО Йехор Черниев.

Засега не е ясно дали Дания и Нидерландия също ще позволят на Украйна да използва над руска територия самолетите F-16, които се очаква да доставят на Киев. Най-малко четири държави - Полша, Словакия, Словения и Северна Македония, са предоставили и съветски изтребители.

Досега Киев използваше украински дронове, за да нанася удари на руска територия. Те имат по-голям обсег, но са с по-малка разрушителна способност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG