Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гледайте Студио България

Sorry! No content for 20 май. See content from before

14 май 2024, вторник

Loop Yasen Guev.mp4
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Рекламата на хазарта по телевизиите беше забранена. Забраната влиза в сила на 18 май. Само за една седмица ГЕРБ и ДПС предложиха поправката в Закона и тя беше приета в парламента. Това се случи няколко дни преди разпускането на Народното събрание. Какви са истинските причини зад това решение? Чии интереси стоят зад него и какъв ще е ефектът върху медиите? Генка Шикерова разговаря с бизнес консултанта Ясен Гуев по тези въпроси.

Години наред хазартът се рекламираше в ефир, въпреки че това беше забранено по закон. Освен това може да доведе до зависимост и други проблеми за зрителите на всякаква възраст. Но след 2020 г. рекламните бюджети на хазартните компании отбелязват рекорди. Те са основен източник на приходите на бТВ и Нова телевизия. Не е трудно човек да се сети, че спирането им е проблем. Как ще повлияе това на вече компрометираната медийна свобода и защо точно сега – месец преди поредните парламентарни избори? Гледайте.

Loop Martin Ivanov Bivshite hora.mp4
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Кои са “Бившите хора“? Това са онези обикновени граждани, които комунистическият режим е репресирал, без те да са извършили някакво престъпление. За да не бъдат забравени техните истории, доц. Мартин Иванов събира в книгата си „Бившите хора“ на концлагерна България“ над 300 автентични разказа за съдбата на жени, мъже и деца, превърнати в „бивши“ от Държавна сигурност.

Това са разкази за почти половин век систематично унищожаване на българския елит, но и на много други българи, от тоталитарната власт след преврата на 9 септември 1944 г.

Терминът „бивши хора” се въвежда в документите на Държавна сигурност след национализацията през 1947 г. Зад него стоят близо половин милион души, чиито съдби са белязани с репресии, насилие и унищожение. Той идва от Съветския съюз, където изразът се използва за онези, които са загубили социалния и обществения си статус след революцията от 1917 г.

Доц. Мартин Иванов е гост на Генка Шикерова.

Заредете още

XS
SM
MD
LG