Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гледайте Студио България

Sorry! No content for 24 април. See content from before

23 април 2024, вторник

Loop Ognyan Minchev.mp4
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

Ротацията се провали. ГЕРБ и ДПС поискаха избори. "Продължаваме промяната-Демократична България" не затвориха вратата за нови разговори с досегашните си партньори.

Същевременно на политическата сцена се появи нов играч в лицето на Ваня Григорова. Елена Йончева пък ще бъде кандидат за евродепутат от ДПС.

Какво ще се случи след изборите? Колко дълго ще управлява служебният кабинет? Ще си станат ли още по-близки партньори ДПС и ГЕРБ? За това говори политологът и преподавател в Софийския университет проф. Огнян Минчев в Студио България с Генка Шикерова.

Loop Nikolay Denkov.mp4
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Кой събори правителството? За това ще си говорим с бившия премиер Николай Денков. Той управлява до миналата седмица, когато с указ на президента, но по новия ред на конституцията, беше назначено служебно правителство.

Кабинетът „Денков-Габриел“ падна, когато трябваше да се случи т.нар. ротация. Дотук се стигна, защото ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не успяха да се разберат за състава на новото правителство и за предстоящите реформи. Основните причини, които бяха споменавани от различни участницив преговорите, бяха, че вътрешният министър Калин Стоянов трябва да остане на поста си и че ГЕРБ не искат да подпишат споразумение за правосъдна реформа. Така ли беше наистина?

През 9-те месеца, в които беше премиер, Денков не беше единственият, който говореше от името на правителството. Често лидерите на партиите в сглобката Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Борисов и председателят на ДПС, което подкрепяше управлението, Делян Пеевски правеха изявления от името на властта. Какво е да преговаряш с Пеевски и Борисов? Николай Денков най-добре може да отговори и на този въпрос.

Заредете още

XS
SM
MD
LG