Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гледайте Студио България

Sorry! No content for 17 април. See content from before

16 април 2024, вторник

LOOP Tihomir Bezlov.mp4
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

35 години след падането на комунистическия режим и закриването на тайните служби все още говорим за влиянието на сътрудниците на Държавна сигурност и контролираните канали за контрабанда на различни стоки.

Скандалът около бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев избухна в началото на април. Частичната информация, която се появява, обаче ни връща повече от 30 години назад и „държавните“ канали за контрабанда.

Паскал, Доктора, Самоковеца, Таки, Къро са само част от прякорите, които се споменават. Част от тях са вече покойници. Кои са тези хора и каква е ролята им днес? За да разберем настоящето, ще си поговорим за миналото. Гост на Генка Шикерова е Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Loop Boyko RAshkov
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Това е история, в която е намесено името на главния секретар на МВР Живко Коцев, арестувана е шефката на митниците Петя Банкова, както и Марин Димитров и Стефан Димитров - баща и син, сочени за контрабандисти.

Първи беше арестът на Банкова, който дойде преди седмица по време на акция на ДАНС. Тогава бяха задържани и Марин и Стефан Димитрови. Подозренията са за организирана престъпна група за контрабанда, в която беше намесено и името на определяния за контрабандист Никола Николов – Паскал.

По случая беше намесено и името на главния секретар на МВР Живко Коцев. Той първо подаде оставка, но два дни по-късно я оттегли и каза, че е действал под натиск.

Задейства се и активно мероприятие, свързано с изтичане на контролирана информация като снимки и протоколи от показания, свързани с Коцев. Те се появиха в каналите, за които официално стана ясно, че се използват от прокуратурата за атака срещу набелязани цели.

От целия сюжет най-сигурно изглежда, че една от целите е Калин Стоянов да бъде запазен на поста министър на вътрешните работи, което в крайна сметка се случи.

Защо операцията на ДАНС дойде в началото на кампанията? Как са свързани Марин и Стефан Димитрови с Живко Коцев и Калин Стоянов? Какво правят прокуратурата и МВР? Ще се заметат ли случаите с Мартин Божанов – Нотариуса и Петьо Петров – Еврото?

В Студио България с Генка Шикерова говори бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков.

Заредете още

XS
SM
MD
LG