Връзки за достъпност

Извънредни новини

Надпис "Убийци". Как МВР арестува жена за запалване на руското знаме


Активистката Александра Милева
Активистката Александра Милева

26-годишна жена е арестувана за подпалване на руското знаме в София. Това е станало в четвъртък вечерта пред сградата на Руския културно-информационен център, съобщиха от гражданското сдружение "Боец".

Арестуваната е Александра Милева - артистка и активистка. С тебешир тя е написала пред руския център и думата "Убийци" в знак на протест срещу руската война срещу Украйна.

В петък Биляна Коцакова, която организира адвокатската защита на задържаната жена, потвърди за Свободна Европа, че тя все още е в ареста. Коцакова определи задържането като "произвол" и "охраняване на чужди интереси".

От пресцентъра на МВР казаха за Свободна Европа, че срещу Милева е образувана преписка по указа за борба с дребното хулиганство. Материалите са внесени в прокуратурата и се очаква от съда да реши дали да ѝ бъде наложена друга мярка или да бъде пусната от ареста.

Това не е първият случай, в който някой подпалва руски флаг в знак на протест. Преди март 2022 г. по време на демонстрация в подкрепа на Украйна Иван Белишки, син на кмета на Панагюрище, запали руско знаме, но няма информация той да е бил арестуван тогава за действието си.

Преди две години имаше и няколко случая, в които активисти на "Възраждане" опитаха да свалят знамето на Украйна, окачено на сградата на Столичната община. Тогава нямаше арестувани от полицията.

Със стълба срещу украинското знаме. "Възраждане" пак атакува Столичната община
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Сега за Свободна Европа Биляна Коцакова съобщи, че 28-годишната Милева официално е задържана за извършването на хулиганска проява. Тя е отведена в 1 РПУ.

Според Коцакова обаче не е имало обстоятелства, които да налагат тя да бъде арестувана, защото става дума за граждански протест. Освен това самоличността на Милева веднага е била установена, тя има и адресна регистрация и не е имало опасност да се укрие, каза Коцакова.

"Въпреки това към нея е приложена една от най-тежките мерки", каза тя.

"Неприемливо е прилагането на тази мярка, която е с цел охраняване на обществения интерес, като репресия. Текст в Наказателния кодекс за поругаване на руския флаг няма и излиза, че нашите репресивни органи охраняват чужди интереси", добави Коцакова.

По думите ѝ протестът на арестуваната жена е бил именно пред Руския културно-информационен център като "място на разпространение на руската хибридна пропаганда за войната".

По-рано от "Боец" съобщиха, че Милева преди дни се е завърнала от пътуване в Украйна. Там тя е снимала филм за руската инвазия.

Пълномащабната война на Русия срещу Украйна започна през февруари 2022 г. и продължава вече две години и половина. В този период в България се проведоха множество протести и акции с искания за оттегляне на Русия от украинските територии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG