Връзки за достъпност

Извънредни новини

Софтуерен срив спря работата на банки, медии и авиолинии. Хиляди полети са отменени


Опашки пред гишетата на летището в Берлин.
Опашки пред гишетата на летището в Берлин.

Глобален софтуерен срив предизвика частично или пълно спиране на работата на множество авиолинии, банки, медии, телекоми, хранителни вериги по света. Това предадоха светните агенции в петък.

Малко по-късно от компанията софтуерен производител Crowdstrike казаха, че сривът е тръгнал от техен софтуер, който е засегнал операционната система Уиндоус на Майкрософт. Не става дума за хакерска атака, добавиха от Crowdstrike.

Сред първите засегнати от срива бяха няколко американски авиокомпании. Федералната авиационна администрация на САЩ съобщи, че Delta airlines, American airlines, United airlines и други са приземили полети във връзка с проблеми в комуникацията.

„Спирането на софтуер на външна компания влияе на глобалните компютърни системи“, съобщиха от United Airlines.

В Европа за проблеми и потенциално забавяне на полетите съобщи и нискотарифният превозвач „Райън еър“.

Екран за съобщения на летище в Сиатъл, САЩ
Екран за съобщения на летище в Сиатъл, САЩ

По данни към 12:30 ч. българско време над 1000 полета по света са били отменени.

По-късно в петък Джордж Курц, главен изпълнителен директор на Crowdstrike потвърди, че причината за срива е в дефект в техния софтуер.

"Crowdstrike работи активно с клиенти, засегнати от дефект, открит в единична актуализация на съдържанието за Уиндоус хостове", каза Курц.

"Хостовете на Mac и Linux не са засегнати. Това не е инцидент със сигурността или кибератака. Проблемът е идентифициран, изолиран и корекцията е внедрена", добави Курц.

Освен принудителното приземяване на полети, сривът предизвика и хаос на летищата по целия свят. За проблеми се съобщава в столицата на Германия Берлин, но още и в САЩ, Индия, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Нидерландия, Обединеното кралство, Испания, Чехия и други.

На летището в Ню Делхи преминаха на работа с бели дъски и флумастери.

Във Великобритания са засегнати железопътните превозвачи. До момента влаковете продължават да се движат, но има сериозни закъснения.

Британската телевизия „Скай нюз“ се оказа извън ефир за кратко, но по-късно възобнови предаванията си. Засегнати и са и други медии и канали.

Банкови институции в Австрали и Индия съобщават за потенциални проблеми и забавяния на трансакции.

Би Би Си съобщава и за проблеми в системите на Националната служба по здравеопазване (NHS) и аптечните мрежи. В Германия са отменени някои планирани операции, които не са спешни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG