Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън мотивира оттеглянето си с нуждата от ново поколение и защита на демокрацията в САЩ


Президентът на САЩ Джо Байдън се обръща към нацията от Овалния кабинет на Белия дом във Вашингтон, сряда, 24 юли 2024 г.
Президентът на САЩ Джо Байдън се обръща към нацията от Овалния кабинет на Белия дом във Вашингтон, сряда, 24 юли 2024 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън отправи призив към избирателите да защитят демокрацията в страната и каза, че предава щафетата на следващото поколение в обръщение от Овалния кабинет в Белия дом в сряда.

Новината идва, след като в неделя Байдън съобщи в писмено изявление, че се оттегля, и малко по-късно подкрепи вицепрезидентката Камала Харис за кандидат за президент на Демократическата партия.

81-годишният президент беше подложен на силен натиск да се оттегли през последния месец след слабото си представяне на дебата срещу републиканския кандидат Доналд Тръмп в края на юни. Проучвания на общественото мнение след това показаха спад в подкрепата на избирателите за Байдън.

В сряда той посочи аргументите си за оттеглянето, като каза, че „защитата на демокрацията е по-важна от която и да е титла“ в първото си публично обръщение след съобщението, че се оттегля.

Той не назова Тръмп поименно, но определи републиканския кандидат като екзистенциална заплаха за демокрацията.

„Нищо не може да попречи на спасяването на нашата демокрация“, каза той. „И това включва личните амбиции".

Оттеглянето му от надпреварата е исторически момент за САЩ, където последният случай, при който действащ президент е отказал да се кандидатира за втори мандат, е през 1968 г. Тогава Линдън Джонсън съобщава, че няма да се стреми към преизбиране на фона на Виетнамската война.

"Реших, че най-добрият начин да продължим напред е да предам щафетата на следващото поколение, защото това е най-добрият начин да обединим страната", каза още Байдън. Той призова американските избиратели да гласуват за Камала Харис, която по думите му е "опитна, силна и способна" и ще бъде добър лидер на САЩ.

До края на мандата на Байдъностават шест месеца. През това време той казва, че ще подкрепя кампанията на Харис. Тя вече успя да събере нужния брой делегати, които да подкрепят номинацията ѝ за президент, и започна кампанията си във вторник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG