Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпроси и отговори: Какво следва за Камала Харис и демократите след оттеглянето на Байдън


Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис е най-вероятната кандидатка за президент от Демократическата партия за предстоящите избори.
Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис е най-вероятната кандидатка за президент от Демократическата партия за предстоящите избори.

Само за ден тя стана фаворитка за кандидат-президент на САЩ. Привлече подкрепата на ключови демократи и събра милиони долари дарения за предизборната си кампания. Все пак Камала Харис още не е официално издигната за президент. Ето какво следва за нея.

От неделя насам всички говорят за Камала Харис - вицепрезидентката на САЩ.

Тя е фаворит за номинацията на Демократическата партия за предстоящите през ноември избори за нов президент на страната.

Дотук се стигна, след като настоящият президент Джо Байдън реши да прекрати кампанията си за втори мандат в Белия дом. Това се случи след месец на натиск от съпартийци, които настояваха той да се оттегли от надпреварата.

Причина бяха нарастващите съмнения в способностите на 81-годишния Байдън да победи на изборите опонента си от републиканците - бившия президент Доналд Тръмп, както и въобще да изпълнява президентските си задължения.

В неделя Байдън каза, че се оттегля, и обяви подкрепа за Харис да заеме мястото му.

Освен Байдън, бившият президент Бил Клинтън и неговата съпруга и бивш държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън също подкрепиха Харис. Зад нея застанаха и други важни представители на Демократическата партия, включително лидерите ѝ от почти всички щати.

Въпреки че подкрепата на Байдън прави 59-годишната Харис най-вероятния избор за кандидат-президент от демократите, още не е напълно сигурно, че тя ще бъде номинирана. Във вторник сутрин стана ясно, че Харис се е приближила към тази цел, като неофициално е подсигурила нужните гласове на делегати, които да я издигнат.

Самата Харис каза, че ще „заслужи и спечели“ номинацията и ще направи „всичко по силите си“, за да обедини партията.

Ето какво предстои оттук нататък.

Сигурна ли е номинацията на Харис?

Формално не. Харис трябва да бъде официално номинирана по време на конгреса на Демократическата партия в Чикаго, който ще се проведе между 19 и 22 август.

Късно в понеделник вечерта тя каза, че вече си е осигурила гласовете, които са ѝ нужни, за да бъде издигната на събитието.

Председателят на Националния комитет на демократите Джейми Харисън каза, че партията може да излъчи кандидата си и по-рано - до 7 август. Това ще стане чрез виртуално гласуване, което по-късно да се потвърди формално от самия конгрес.

Много демократи веднага подкрепиха Харис, но ключови лица като бившия президент Барак Обама запазват мълчание. Бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси отначало също не изрази подкрепа, но по-късно в понеделник го направи.

Настоящият лидер на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис, както и главният демократ в Сената Чък Шумър също не са заявили подкрепата си за вицепрезидентката, но има информация, че ще го направят скоро.

Още не е ясно дали няма да има и други кандидати за мястото на Байдън в изборите, които да се изправят срещу Харис.

Кои са другите възможни кандидати?

Първоначално имаше дълъг списък с потенциални опоненти на Харис от демократите. Много от тях обаче вече казаха, че ще я подкрепят, с което стана ясно, че няма да се съревновават с нея за номинацията. Сред тях са губернаторите на Калифорния Гавин Нюсъм и на Пенсилвания Джош Шапиро.

Те бяха сред най-често спряганите имена за кандидати, в случай че Байдън се оттегли. От списъка отпаднаха и губернаторите на Кентъки и Илинойс - Анди Бешир и Джей Би Прицкър. Те също са зад Харис.

Губернаторката на Мичиган Гретчен Уитмър дълго време се смяташе за потенциална претендентка, но в понеделник също заяви своята „пълна подкрепа“ за Харис.

Така кръгът на възможните кандидати, които да предизвикат Харис, се стесни до претенденти с по-малки шансове - като сенатора от Западна Вирджиния Джо Манчин, губернатора на Мериленд Уес Мур, сенатора от Ню Джърси Кори Букър, бившия кмет на Ню Орлиънс Мич Ландрию.

Как се определя номинацията?

За да получи номинацията на демократите, Харис трябва да спечели мнозинството от гласовете на делегатите на конгреса на партията през август.

По данни на Ройтерс тази година се очаква да има около 4672 делегати. 739 от тях са т.нар. суперделегати - висши партийни членове.

Още след оттеглянето на Байдън в неделя Харис и членовете на нейния екип започнаха да търсят подкрепа, за да съберат нужния брой гласове на конгреса.

За номинацията са нужни гласовете на 1976 делегати. Проучване на Асошиейтед прес в понеделник показа, че Харис има подкрепата на 2538. Те все още могат да променят мнението си преди 7 август, но никой от тях не е казал, че ще подкрепи друг кандидат. 57 делегати казват, че още не са взели решение.

Ако никой кандидат няма мнозинство, следва т.нар. „конгрес с посредници“. При него делегатите имат повече свобода и могат да променят избора си кой кандидат да подкрепят.

Някои анализатори предположиха, че между Харис и други възможни кандидати ще се проведат първични „миниизбори“, за да се определи номинацията. Не е ясно как ще протече такава кампания.

А кандидат за вицепрезидент?

Ако лидерите на Демократическата партия в крайна сметка подкрепят Харис, вниманието ще се насочи към друг въпрос - кой ще се кандидатира за неин вицепрезидент.

За да може Харис да постигне баланс в листата, едва ли ще избере жена за вице. Тя може да се насочи към кандидат, който е губернатор в колебаещ се щат или в регион, който гласува преобладаващо за Републиканската партия. Такъв претендент може да увеличи шансовете на двойката за победа над Тръмп през ноември.

На този профил отговарят Анди Бешир, Джош Шапиро, Рой Купър от Северна Каролина.

Възможно е да бъде номиниран и Марк Кели - бивш астронавт и сенатор от Аризона. През 2020 г. Байдън спечели този щат, но според последните проучвания републиканският вот изпреварва демократическия сега.

Какво ще стане с парите за кампанията?

В края на юни кампанията на Байдън и Харис разполагаше с 95 млн. долара по данни на Ройтерс. Експерти, запознати с правилата за финансиране на предизборните кампании в САЩ, не са единодушни дали събраните пари могат да се прехвърлят на Харис като кандидатка за президент.

Ако тя остане в листата на демократите, най-вероятно парите ще могат да влязат в нейната кампания.

Тя обаче бързо започна да набира и собствена финансова подкрепа. Само през първите няколко часа след обявяването на кандидатурата на Харис за президентската номинация бяха събрани близо 50 млн. долара от малки дарения в нейна подкрепа. В рамките на първото денонощие сумата се увеличи до 81 млн. долара.

Ако обаче Харис не спечели номинацията за президентското място, тя и Байдън няма да могат да прехвърлят всички събрани средства за кампанията на друг претендент.

Какви са шансовете за победа на демократите?

Тепърва ще се провеждат нови проучвания на актуалните нагласи на американците за вота през ноември.

В последното национално проучване, проведено от Си Би Ес, Доналд Тръмп води с 52% срещу 47% пред тогавашния кандидат Байдън и с 51% срещу 48% пред Харис - при хипотезата, че тя е номинацията на демократите.

За момента Тръмп води и в анкетите в повечето колебаещи се щати - тези, в които разликата в гласовете между демократите и републиканците е много малка и изходът от вота често е непредсказуем.

Според анализатори шансът на Тръмп да спечели президентските избори е нараснал, след като на 13 юли срещу него имаше опит за убийство.

Как се стигна дотук?

Призивите за оттеглянето на Байдън се появиха в края на юни, след като президентът се представи много слабо в първия си дебат срещу Тръмп.

По време на дебата Байдън често изглеждаше слаб и объркан, което повдигна въпроси за физическото и психическото му състояние.

„Макар че имах намерение да се боря за преизбиране, смятам, че е в най-добрия интерес на моята партия и на страната да се оттегля“, написа Байдън в писмо, публикувано в социалните мрежи в неделя.

Байдън победи Тръмп на последните президентски избори през 2020 г. Преди това настоящият президент беше вицепрезидент на Обама между 2009 и 2017 г. Тръмп беше президент на САЩ между 2017 и 2021 г.

Прокурор, сенатор, вицепрезидент. Коя е Камала Харис
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG