Връзки за достъпност

Извънредни новини

Потвърдените загуби на руската армия в Украйна надхвърлиха 68 000 души


Отличителни нашивки от униформата на руски войник.
Отличителни нашивки от униформата на руски войник.

Най-малко 68 011 руски войници и наемници, участвали в нахлуването в Украйна, са загинали по време на боевете. Техните данни са установени от екип от журналисти и доброволци, които водят поименен списък на жертвите от началото на пълномащабното нашествие.

Имената на жертвите се уточняват от отворени данни от журналисти от Руската служба на Би Би Си, Медиазона и помагащите им доброволци.

Според резултатите от изчисленията тази седмица за първи път броят на загиналите военнослужещи, подписали професионални договори след началото на войната, излиза начело по отношение на общия брой загуби, съобщи Би Би Си.

Разследващите са успели да потвърдят смъртта на 13 152 доброволци - това е 20% от общия брой потвърдени човешки загуби от руска страна. В материала се посочва, че с висока степен на увереност може да се каже, че по-голямата част от военнослужещите на договор са се съгласили да участват във войната без принуда.

Руските власти предлагат на доброволците високи плащания и обезщетения както на федерално, така и на регионално ниво. От октомври 2023 г. седмичните жертви на доброволци не са падали под 100 души на седмица, в някои периоди цифрата е била три пъти по-висока.

Русия и Украйна не разкриват официално загубите си във войната. Последният път, когато беше дадена точна руска официална оценка през септември 2022 г., тогавашният министър на отбраната Сергей Шойгу обяви само 5937 смъртни случая на военни. Военните експерти веднага обявиха тези данни за "значително подценени".

В Украйна последната официална оценка беше дадена през февруари, когато президентът Володимир Зеленски обяви 31 000 загинали.

Потвърденият списък на загиналите руснаци не отчита всички загуби. Той не включва хора, за чиято смърт не е съобщено в открити източници. Реално загубите могат да бъдат в пъти по-големи. Броят на убитите военнослужещи от украинска страна се изчислява от отворени данни от анонимния проект "UA загуби".

Те изброяват 55 812 убити украински войници от началото на пълномащабната руска инвазия. Оценката на качеството на извадката е трудна поради липсата на информация за авторите на проекта. Независимо от това, случайна проверка на предоставените данни показва тяхната достоверност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG