Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЦИК поиска Доган и Пеевски да докажат, че ДПС не участва в коалициите им


Делян Пеевски и Ахмед Доган
Делян Пеевски и Ахмед Доган

Централната избирателна комисия (ЦИК) поиска коалициите на ДПС-Доган и ДПС-Пеевски да докажат, че партия ДПС не е част от тях до 7 септември. Това е нужно, за да може те да участват на предсрочните избори през октомври.

За това решение гласуваха 11 от членовете на ЦИК, а против - трима.

Новината идва, след като в началото на юли ДПС се разцепи и се формираха две фракции - тези, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, и тези, подкрепящи съпредседателя на партията Делян Пеевски.

В понеделник двете фракции влязоха в надпревара за това коя да се регистрира първа за изборите през октомври. В крайна сметка ЦИК им позволи да се регистрират едновременно, като се оказа, че и двете крила са решили да участват като коалиции.

Коалицията на Пеевски носи името "ДПС-Ново начало", като в нея влизат партиите “Български глас" и “Новите лидери". Тази на Джевдет Чакъров, близък до Ахмед Доган, се казва "Демокрация, права и свободи-ДПС", като в нея влизат "Справедлива България - обединени родолюбци" (СБОР) и "Земеделски народен съюз" (ЗНС).

Както Пеевски, така и Чакъров са председатели на партията, като според устава имат еднакви правомощия, включително да представляват партията при регистрацията й за избори.

"Налице е несъответствие с императивна разпоредба на чл. 127. Ал. 2 на Изборния кодекс (ИК) поради участие в две коалиции на партия ДПС, регистрирана по фирмено дело от 1990 г. на Софийски градски съд", каза в сряда Цветозар Томов, зам.-председател на ЦИК.

Според закона всяка партия може да участва на изборите само като част от една коалиция.

Против решението на ЦИК гласуваха Красимир Ципов, Георги Баханов и Йорданка Ганчева.

Разцеплението на ДПС започна през юли при гласуването на правителство, предложено от ГЕРБ. След това членовете на партията се разделиха на такива, които подкрепят, почетния председател Ахмед Доган и близкия до него съпредседател Джевдет Чакъров, и на такива, които подкрепят другия съпредседател - Делян Пеевски, санкциониран от САЩ и Великобритания за корупция.

Миналата седмица ДПС-Доган съобщи, че тясното ръководство на партията е изключило от ДПС Пеевски и неговите приближени. Според Пеевски обаче това е „противоуставно“.

Малко преди това стана ясно, че Доган е загубил контрол върху резиденциите си в „Росенец“ и „Бояна“. Той е бил премахнат и от ръководството на ТЕЦ „Варна“, където беше съдружник с бившия министър на транспорта Данаил Папазов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG