Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев връчва втория мандат на ПП-ДБ в понеделник


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев ще връчи на ПП-ДБ втория мандат за съставяне на правителство в понеделник в 11.00 часа. Това съобщи в петък пресцентърът на президентството.

Ден по-рано от ПП-ДБ казаха, че ще върнат мандата неизпълнен, след като предложението им за антикорупционни мерки не беше подкрепено от другите партии в парламента. По-рано формацията постави тези приемането на тези мерки като условие, за да се опита да сформира правителство.

Сега от президентството съобщиха, че процедурата по връчване на втория мандат ще се проведе в понеделник. Очаква се ПП-ДБ веднага да върне папката с мандата - неизпълнен.

Дотук се стигна, след като ДПС се разцепи и така ПП-ДБ стана втора по численост сила в Народното събрание.

В сряда ПП-ДБ проведоха разговори с ГЕРБ, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ". Нито една от тези партии обаче не поиска да подкрепи декларацията с антикорупционни реформи на коалицията.

Преди това ГЕРБ като победител в изборите получи първия мандат и предложи правителство с премиер Росен Желязков, но то беше отхвърлено от парламента.

По Конституция ако и втората по големина политическа формация не изпълни мандата, президентът връчва третия на политическа сила по негова преценка.

От ГЕРБ вече казаха, че няма да подкрепят кабинет с третия мандат. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че според него няма шанс третият опит да е успешен.

От БСП обаче изразиха готовност да водят разговори за "правителство на националното спасение". "Има такъв народ" декларираха, че искат да получат третия мандат и ще предложат "експертен, технически или програмен кабинет".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG