Връзки за достъпност

Извънредни новини

Христо Иванов призова ПП-ДБ да работи с Доган срещу Пеевски. Възможно ли е това


Колаж със снимки на лидера на ДСБ Атанас Атанасов, почетния председател на ДПС Ахмед Доган и председателя на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков
Колаж със снимки на лидера на ДСБ Атанас Атанасов, почетния председател на ДПС Ахмед Доган и председателя на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков

„Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) трябва да работи с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган за отстраняването на Делян Пеевски.

Това каза бившият лидер на „Да, България“ Христо Иванов в предаването „Студио България“ на Свободна Европа в понеделник. „Да, България“ е една от партиите в коалицията ПП-ДБ.

Във вторник Свободна Европа потърси коментар и от други представители на ПП-ДБ по въпроса ще работят ли с Доган срещу Пеевски. Атанас Атанасов - лидерът на друга от партиите в ДБ - „Демократи за силна България“ (ДСБ) - каза, че „не е добре да се греем на чужд огън“. Според него ДПС трябва само да реши вътрешнопартийните си проблеми, а ПП-ДБ не трябва да се меси в тях.

„От две злини да изберем по-малката“, каза във вторник бившият член на ДПС Корман Исмаилов в „Студио България“ на Свободна Европа по повод предложението на Иванов. Исмаилов задочно попита Иванов дали си дава „сметка за мащаба на малката злина“.

Според Исмаилов Доган е в основата на проблема и затова не може да бъде част от решението. „Тези компромиси, които Христо направи и явно пак си мисли, че може да прави, за мен са неприемливи“, добави той.

Междувременно председателят на парламентарната група на ПП-ДБ и бивш премиер Николай Денков публикува снимки от среща с български турци, на която са присъствали и хора от кръга на Доган в ДПС.

Изказването на Иванов и последвалите го събития идват на фона на открит конфликт в ДПС между съпредседателя Пеевски, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, и почетния председател Доган. Разривът помежду им доведе до разцепване на парламентарната група, а и на партията на два кръга - ДПС-Доган и ДПС-Пеевски.

В началото на мандата на сегашния парламент ДПС имаше 47 депутати. 25-има от тях, заели страната на Доган в конфликта, бяха изключени от групата или напуснаха по собствено желание. Така депутатите на Пеевски останаха 22-ма.

Досега партиите от ПП-ДБ са заемали позиции против Пеевски и ДПС. В предишния парламент обаче те работиха заедно с ДПС и ГЕРБ за приемането на дългоочаквани промени в Конституцията, най-вече в частта ѝ за съдебната власт, където според Христо Иванов Пеевски има голямо влияние.

Повечето от тези промени бяха отменени от Конституционния съд миналата седмица. Междувременно ПП-ДБ загуби половината си гласове заради съюза с ГЕРБ и ДПС. Иванов подаде оставка като лидер на „Да, България“ и като депутат след слабото представяне на коалицията на последните парламентарни избори.

Какво каза Иванов

В понеделник Христо Иванов даде интервю за Генка Шикерова в „Студио България“. Една от основните му тези беше, че целта на Пеевски е „презареждане на влиянието в съдебната власт“.

При закриването на интервюто Иванов повтори, че това презареждане трябва да бъде спряно.

Генка Шикерова каза, че предстои решението на конфликта в ДПС. Това решение вероятно ще се отрази на влиянието на Пеевски. Иванов отговори с теза, която сам определи като „скандална“:

„Трябва да приемем, че ще работим с тези, които са против Пеевски в ДПС. Тактически. Дори и после някой да бъде посочен, че е неморален.“

Иванов уточни, че има предвид работа с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. На въпроса припознава ли Доган като партньор на ПП-ДБ Иванов отговори отрицателно. Каза, че не става дума за легитимиране на Доган, а за възползване от създалата се ситуация и „моментно тактическо взаимодействие“ с почетния председател и неговите приближени.

„Веднъж да сме тактически умни и като се отвори прозорец, да махнем последния модел на корупционната държава“, призова Иванов.

Има ли реакция от ПП-ДБ

Във вторник Свободна Европа потърси представители на ПП и ДБ за коментар на изказването на Иванов.

Отговори лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. За Свободна Европа той каза, че проблемите в ДПС са вътрешнопартийни и движението трябва да ги разреши само.

„Ние не бива да вземаме страна. Защо трябва да се обединяваме срещу някого“, добави Атанасов.

Той каза още, че ПП-ДБ трябва да работи с легитимни представители на останалите политически сили, а в момента не се знае кой наистина представлява ДПС. И с двата лагера обаче - този на Пеевски и този на Доган, ПП-ДБ има „сериозни разминавания“.

Че господин Пеевски изразява неприязън към нашата коалиция, е известен факт и чувствата са взаимни.
Атанас Атанасов

„Иначе това, че господин Пеевски изразява неприязън към нашата коалиция, е известен факт и чувствата са взаимни. Ако става въпрос нещо да се върши в този парламент, позициите са ясни. Ако става въпрос какво може да се прави след едни избори, нека да видим кой ще бъде в следващия парламент и с каква тежест“, каза още Атанасов.

До редакционното приключване на работата по текста не получихме коментар от представители на ПП.

ПП-ДБ и ДПС-Доган на една и съща среща

Във вторник обаче председателят на парламентарната група на ПП-ДБ и бивш премиер Николай Денков публикува във Фейсбук снимки от среща с български изселници в Турция, която се е провела през изминалия уикенд в Бурса.

„Политическото представителство на българските турци не трябва да се затваря в една партия“, написа Денков. Той има предвид именно ДПС - партията, за която традиционно гласуват български турци и мюсюлмани.

На същата среща присъстваха и представители на ДПС-Доган, начело с другия съпредседател на партията освен Пеевски - Джевдет Чакъров. Той е на страната на Доган в конфликта, а Пеевски го изключи от парламентарната група на ДПС.

На снимките, публикувани от пресцентъра на ДПС във Фейсбук, Денков се вижда зад Чакъров.

Конфликтът между Доган и Пеевски продължава от близо месец. Първо Пеевски започна да отстранява близки до Доган политици. Доган пък поиска оставката на Пеевски от председателския пост в партията.

В отговор Пеевски изключи всички близки до Доган депутати от парламентарната група, включително другия съпредседател Чакъров. Впоследствие още няколко депутати заеха страната на Доган и напуснаха парламентарната група по собствено желание.

Пеевски и хората от неговото обкръжение твърдят, че не са в конфликт с Доган, а с няколко „деребеи“ от партията, които са забогатели на гърба на почетния председател. С това те имат предвид Чакъров и депутатите Джейхан Ибрямов и Рамадан Аталай.

Доган е основател и лидер на ДПС между 1990 и 2013 г., след което става пожизнен почетен председател. След 2013 г. той почти не се появява публично.

Пеевски и Чакъров си поделят председателството на партията от февруари 2024 г. насам. Двамата бяха избрани по предложение на Доган.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво точно се случи на 9 септември 1944
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
XS
SM
MD
LG