Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС и държавата. Как едно уволнение разкри докъде стига властта на Пеевски


Румен Пехливанов, бивш областен управител на Смолян (вляво) и Ресми Мурад, бивш областен управител на Кърджали. Колаж.
Румен Пехливанов, бивш областен управител на Смолян (вляво) и Ресми Мурад, бивш областен управител на Кърджали. Колаж.

Ако не можете да управлявате страната официално, а много ви се иска, пак ще намерите начин. Ще управлявате неофициално. Това правят в момента председателите на ГЕРБ и ДПС – Бойко Борисов и Делян Пеевски. Вижте как става.

В ключова партия възниква разкол и самата държава взима страната на една от фракциите. Това стана в сряда, 24 юли, когато служебното правителство на Димитър Главчев смени двама областни управители – на Смолян и на Кърджали. Между двамата уволнени има нещо общо: те са на страната на Ахмед Доган в битката му с Делян Пеевски.

ДПС има и други областни управители, като Мехмед Атаман в Хасково и Гюрсел Хасанов в Търговище, които са на страната на Пеевски. Те не са уволнени.

В писмо до медиите Министерският съвет съобщи, че взима решенията си при спазване на конституцията и определи като несъстоятелни "опитите да се внушава каквато и да е пристрастност на служебното правителство".

Ахмед Доган и Делян Пеевски оглавяват лагерите в ДПС. Тяхната битка е партийна по външни белези, но е национална по значението си. ДПС е участвала в 4 правителства за последните 34 години, без никога да е печелила избори. Нейните лидери се свързват с корупция и олигархичен бизнес. Нейните избиратели са най-бедните хора в България, преживели комунистически репресии и намиращи опора само в тази партия, каквото и да върши тя по върховете си.

Двубоят между Доган и Пеевски започна точно преди месец, когато Пеевски отстрани близки на Доган от партията, в това число и личната му секретарка. Оттогава местните структури на ДПС се борят да си върнат партията обратно, като изгонят Пеевски от нея.

До сряда нещата изглеждаха така: Доган има доверието на хората, а Пеевски разполага със силови методи - например с радикалното си действие да изтърбуши централата на ДПС в София, като изнесе оттам всички документи.

Но не беше ясно кой от двата лагера се подкрепя от основния съюзник на ДПС – партията ГЕРБ. Сега вече е по-ясно.

„Вече знаем, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е заел страната на Пеевски [срещу Доган]“, каза за Свободна Европа политологът Даниел Смилов. И продължи: „щом правителството [с кадри на ГЕРБ] сменя само онези областни управители, които са на страната на Доган, това значи, че Борисов и Пеевски заедно упражняват контрол върху кабинета в полза на една от партийните фракции“.

Двамата уволнени

Двамата уволнени областни управители са Ресми Мурад от Кърджали и Румен Пехливанов от Смолян. И двамата казаха пред Свободна Европа, че свързват отстраняването си с това, че открито са подкрепили Ахмед Доган.

Пехливанов нарече това чистка, а Мурад каза и това, че получава заплахи от „някои медии“. Проверка на Свободна Европа показа, че става дума за публикация на сайта „Родопи24“ (няма връзка с „24 часа“). В този сайт обикновено се появяват решения или намерения на Делян Пеевски още преди той да ги е изрекъл публично. В дадения случай там се намеква, че Мурад е извършил престъпление, което може да се разследва „по Наказателния кодекс“.

И двамата уволнени казаха, че не са били информирани предварително за освобождаването си, не са говорили с Пеевски и са научили новината от „някои регионални медии“ (отново „Родопи24“).

По закон шефовете на областите могат да се уволняват без предизвестие.

Стъпка назад

Областните управители се назначават и уволняват от Министерския съвет. В началото на юли служебното правителство беше назначило нови областни управители, които бяха политици и местни функционери от ГЕРБ или ДПС.

Самото служебно правителство, което пое управлението през април, се състои от 19 души. Най-малко 11 от тях са кадри на ГЕРБ или свързани с Пеевски. Самият премиер е бивш депутат и председател на парламента от ГЕРБ.

По време на предизборната кампания през пролетта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов говореше за ДПС като за „нас“. Той обещаваше, че двете партии заедно ще помагат на районите след изборите. Но тези формации не успяха да съставят общо правителство. По време на гласуването за такъв кабинет една трета от ДПС гласува „против“, както беше поискал почетният председател Ахмед Доган. Другите гласуваха по призива на Пеевски – „за“.

„ГЕРБ и ДПС не успяха да съставят свое правителство и затова сега управляват скрито – чрез служебния кабинет“, каза Даниел Смилов.

Има и едно допълнение - че скритото управление не се случва в България за първи път. Вече десетилетие партии, опозиционни на ГЕРБ, говорят за "завладяна държава", за "задкулисие", за "медийни бухалки" или за "олигархия" и всеки път под тези изрази имат предвид действия на Пеевски, на ДПС или на ГЕРБ като цяло. Разликата с днешния ден е само в това, че конкретните случаи вече стават публични.

Към това трябва да прибавим и един елемент от сегашната история с уволнението на двамата областни управители. И двамата бяха попитани от Свободна Европа как са били назначени в самото начало на юли 2024 г., три седмици преди да ги уволнят.

"С мен се свързаха от партийното ръководство, Делян Пеевски лично", каза Ресми Мурад. "Каза ми, че има възможност в Кърджали да имаме областен управител (...) аз се съгласих".

Румен Пехливанов каза, че назначението му "е станало след решение на областния съвет на партията [ДПС]". На въпрос защо партиен орган решава такива въпроси, той каза, че ще се ограничи с този коментар.

По закон има няколко формални изисквания, за да заемеш поста на областен управител. Те са свързани с образователната степен или със забраната за бизнес например. Но никъде не фигурира хипотезата, че партия може да издигне с решение свой кандидат. Още по-малко да знае предварително, че съответният човек ще бъде назначен.

Икономическата принуда

От месец местните структури на ДПС пишат декларации в подкрепа на Ахмед Доган. Публичният отговор на Пеевски изглеждаше в това хората му да дават интервюта и заявки, че може би ще направят собствена партия. Но има и непубличен отговор, и той е отново в действия на държавата.

На 11 юли министърът на земеделието смени едновременно всички шефове на Североизточното държавно предприятие (СИДП). То оперира с милиони левове и обхваща 18 горски и ловни стопанства в 4 области в Североизтока - Шумен, Варна, Търговище и Добрич. СИДП е основният работодател в повечето от тези райони.

Това, че който „държи хляба“ в бедните общини, той държи и гласовете за изборите, е похват в „купуването“ на гласове от поне 10 години, сочат журналистически разследвания и анализи на наблюдатели на изборите.

Кметът, хлябът, ножът. Корпоративната зависимост в едно село
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

От групата във Фейсбук „Аз подкрепям Ахмед Доган“ става ясно, че в страната има и други предприятия, които се управляват от държавата, и в които в последните дни са извършени смени. До този момент няма данни за кои райони става дума.

Дотук има два конкретни случая с намеса на правителството в полза на партийна фракция – назначаването на нови областни управители и на нови шефове на държавни предприятия. Може и да не знаем кой ще победи в партията – Пеевски или Доган, но вече знаем нещо по-важно: че решенията на държавата не се взимат в полза на хората и на ефективността в работата, а в полза на група по интереси, която утре може да смени само името на табелката.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG