Връзки за достъпност

Извънредни новини

Информационната война в ДПС. Как се роди фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган"


Елван Атилла, модераторка на групата "Аз подкрепям Ахмед Доган"
Елван Атилла, модераторка на групата "Аз подкрепям Ахмед Доган"

В ДПС се води битка за надмощие. Когато конфликтът излезе извън партията и публиката разбра за него, имаше остър дефицит на информация какво става. Една фейсбук група бързо се превърна в неформален информационен канал. Докато за официалните канали тече война.

Какво става в ДПС вероятно е най-задаваният политически въпрос в последния месец. Разцеплението в партията заля традиционните медии, но произведе и свои неофициални платформи - защото има нужда от отговори.

Сред платформите се отличава фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган", която - от място за спорадично споделяне на външни публикации - се превърна в основен източник на информация за едното крило в Движението. Това, което застана на страната на почетния председател. Именно там членове на партията публично изразиха подкрепа за Ахмед Доган срещу съпредседателя на партията Делян Пеевски.

"Това е доброволно волеизявление на всички членове и симпатизанти на ДПС", казва пред Свободна Европа Елван Атилла, общинска председателка на ДПС в Несебър и модераторка на групата. "Всички, без натиск, доброволно идват, подписват се и застават зад д-р Ахмед Доган", казва тя.

През юни първо в групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" започнаха да се появяват отворени писма на членове и структури на ДПС, които застават зад почетния председател и против действията на съпредседателя Делян Пеевски.
През юни първо в групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" започнаха да се появяват отворени писма на членове и структури на ДПС, които застават зад почетния председател и против действията на съпредседателя Делян Пеевски.

Разривът стана видим през юни, когато започна отстраняване на близки до Доган хора от партията. Скоро след това се стигна до разделение - парламентарната група (ПГ) остана само с 22 депутати, след като Пеевски и сподвижниците му изключиха 17 души, а други 8 напуснаха заради това. 25-има депутати, подкрепящи Доган, останаха независими в 50-ото Народно събрание.

Платформата се държи под око от противоположния лагер, а в началото на юли Атилла съобщава, че е била отстранена от структурите на партията "за уронване на престижа на ДПС" - по нейни думи. Свободна Европа изпрати запитване до пресцентъра на партията - който е от страната на Пеевски, за да потвърди информацията, но не получи отговор до публикуването на текста.

Във Фейсбук се появи и група в подкрепа на Пеевски. Тя също е активна през последните седмици, макар да е много по-млада и малобройна.

„Изредиха се всякакви председатели, сочени от г-н Доган, но всички те следваха политика на подхранване на ДПС-арската олигархия, а самият Доган не вземаше мерки. Това ми пишат хората от групата всеки ден“, казва пред Свободна Европа един от модераторите Игнат Денев.

Как протича битката на терена на информацията за ДПС - ето какво знаем.

Трансформацията

Групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" съществува от 2011 г. и през повечето време активността в нея е ниска. През годините натрупва над 20 000 членове, но те са по-скоро пасивни - леко раздвижване по страницата се наблюдава обикновено по време на избори.

"Това е единственото място, от което [съмишлениците на Ахмед Доган] знаят, че ще получат информация и то правилната... за процесите в ДПС", казва Атилла.

Тя членува в партията от основаването ѝ през 1990 г. Участвала е в структури на движението в Хисаря, Хасково и Несебър. Създава Женско Дружество към ДПС през 1999 г. Днес поддържа фейсбук групата с помощта на няколко души.

През юни обликът на платформата постепенно се променя, броят на членовете наближава 28 000 и в нея има десетки публикации на ден. В първите дни след изборите на 9 юни съдържанието е свързано предимно с резултатите от тях.

Към 20 юни в публикациите вече се появяват индикации за разрив в партията. Една от тях гласи: "Може ли човек, който плюе върху звяра, който яде, да стане лидер... Може ли лъжец да стане лидер... Може ли човек, който разделя и раздробява хората в името на парите и поста, да стане лидер...".

Не е уточнено за кого става дума. Повечето призиви за подкрепа за Доган също не посочват на кого точно се противопоставят тези, които ги отправят.

След 26 юни с първите отстранени кадри на ДПС започват директните апели към ръководството на партията да разясни какво се случва. Такъв отправя и Атилла.

Едва на 3 юли депутатът Рамадан Аталай, по-рано изключен от парламентарната група, признава за конфликт между Пеевски и Доган.

Към този момент вече са отстранени зам.-председателката на ПГ Айсел Руфат, секретарката на Доган Биршен Ибрямова, а депутатката от Варна Филиз Хюсменова, напусна парламента. Официалният ѝ мотив е ниският изборен резултат на движението в областта, където тя водеше кандидат-депутатската листа.

След това започват да валят декларации и отворени писма в подкрепа на Доган - от симпатизанти, през кметове на села, общински и областни представители на ДПС от цялата страна.

Групата не остава незабелязана от лагера на Пеевски. В интервю пред бТВ зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев твърди, че в нея има "десетки, да не кажа стотици" постове, които според него противопоставят хората в партията на етнически принцип.

Атилла отрича да някога да е имало разделение на база етническа принадлежност в ДПС.

Близо две седмици по-рано тя е изключена за "уронване на престижа". Според нея това се случва, след като през юни задава въпроса какво се случва в ДПС във фейсбук групата.

Позицията за Пеевски

В позициите, изразени в групата "Аз подкрепям Ахмед Доган, първоначално рядко Пеевски е назоваван поименно. Най-често критиките са, че движението се превръща в корпорация и решенията се вземат еднолично. Това казва и Аталай след изключването си - че Пеевски "се разпорежда с ДПС като с лична фирма" и отстранява хора, близки до почетния председател.

Допреди разцеплението няма публично недоволство срещу санкционирания за корупция от САЩ и Великобритания Пеевски. "Допреди конференцията (на която Пеевски е избран за председател заедно с Джевдет Чакъров - б.р.) нямаше такива индикации", казва Атилла. Тя добавя, че на онзи етап е изглеждало като добра комбинация партията да бъде представлявана от Пеевски - като технократ, и от Чакъров, който да отговаря за традиционните региони.

Откакто Пеевски се присъединява към ДПС през 2009 г., в определени периоди самият Доган се е дистанцирал, но не е заемал публично позиция срещу него, включително когато беше санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски".

В интервю през януари за Студио България с Генка Шикерова бившият зам.-председател на партията Касим Дал казва, че „Доган и Пеевски са едно" и затова са силни.

"Аз подкрепям Ахмед Доган" е създадена по времето, когато Касим Дал напуска партията - две години, след като Пеевски влиза в нея.

Контрагрупите

В началото на юли се появява и друга фейсбук група - "Аз подкрепям Делян Пеевски". Тя изглежда създадена по модела на Догановата, но е затворена и съдържанието ѝ е недостъпно, а членовете ѝ към момента са около 100.

Друга, по-голяма група в подкрепа на Пеевски - с около 1500 членове, е "Делян Пеевски председател на ДПС".

Тя е създадена през есента на 2023 г., няколко месеца преди Пеевски да бъде избран за съпредседател заедно с Чакъров на конференцията на ДПС през февруари.

"Тя не се разви и сякаш след конгреса беше изоставена от своите създатели. И аз я поех около 10 юли тази година", казва модераторът Игнат Денев. И добавя: "В нея имаше под 500 членове и не беше въобще активна. За последните две седмици са се присъединили над 800 души".

По думите на Денев в групата участват само доброволци и модератори.

"Никой от активистите на групата, доколкото съм разговарял с всеки лично, преди да му дам права, не познава лично Пеевски", казва още активистът. "Но всички, в това число и аз, му симпатизираме в неговите усилия да подчини ДПС на хората, те да не са считани за втора категория хора, както и да поведе борба срещу вътрешната ДПС-арска олигархия".

Денев също отрича да има някакво етническо напрежение в неговата група.

Битката за официалния сайт

По-рано битката за надмощие между лагерите на Пеевски и Доган се прояви и на официалните комуникационни канали на партията - сайта ѝ и фейсбук страницата на пресцентъра на ДПС.

И двете смениха "собствеността" си на няколко пъти през последните седмици. Сайтът, който първоначално включваше всякаква официална информация, свързана с ДПС, на 11 юли се преобрази - бяха изтрити всички новини, свързани с Пеевски.

Междувременно се появи втори сайт с различен домейн, но с идентична визия и пълен с новини за Пеевски и хората от кръга му. Сега вече и двата сайта имат подобно съдържание - контролирано от лагера на Пеевски. Докато във фейсбук страницата на пресцентъра на ДПС се публикуват само постове, свързани с ДПС-Доган.

Форум

XS
SM
MD
LG