Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трудна среда". Христо Иванов допуска работа с Доган за отстраняването на Пеевски


Христо Иванов
Христо Иванов

ПП-ДБ загуби два пъти – реформата ѝ се провали, а избирателите я наказаха заради съюза ѝ с ГЕРБ и ДПС, в който влезе включително и за да направи реформата. И сега какво?

Това, което ПП-ДБ направи преди година, нямаше алтернатива, казва и днес Христо Иванов, бившият лидер на "Да, България". Той има предвид търсенето на съгласие за съдебната реформа сред други политически сили. "Но това се оказа неприемливо за критична маса от нашите избиратели", добави Иванов в интервю за Генка Шикерова.

Разговорът идва дни след като Конституционният съд (КС) отмени промените в основния закон, които целяха да ограничат правомощията на главния прокурор и да прокарат реформа в прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС). Това стана в петък, когато беше публикувано решението.

Съдът обаче остави онези поправки, които отнемаха някои от правомощията на президента да съставя служебно правителство.

В началото на 2024 г. Румен Радев сезира КС заради промените, но без да оспорва частта за съдебната реформа. По-късно това направиха „Възраждане“ и „Има такъв народ“ - вече и заради промените в съдебната власт.

Всичко това се случва на фона на тежка политическа криза и нестабилност в България.

Христо Иванов говори в "Студио България" на Свободна Европа за това какво следва.

Най-важното от интервюто

  • "Фундаменталният проблем на България е завладяната държава, което в последните години се олицетворява най-много с Пеевски".
  • "Решението беше съдебната реформа. Тя трябваше да излекува политическата система от политическата корупция".
  • "Най-голямата власт на прокуратурата не е да се задейства. Срещу мен или срещу някой друг, а да бездейства".
  • "Аз смятам, че беше безалтернативен този политически ход, това политическо действие - да търсим съгласие около съдебната реформа. Но то се оказа неприемливо за критична маса от нашите избиратели".
  • "Големият проблем е, че ние създадохме усещане у хората, че сме ги излъгали. Ние не проведохме достатъчно честен разговор с тях на изборите за 42-то Народно събрание. Ние не ги предупредихме".
  • "Гешев беше точно пример на оливане - запазената марка на господин Пеевски. Оливане, след оливане, след оливане, за да те изгони Доган - представяте си какво оливане".
  • "Този човек [Пеевски] смята, че му се дължи огромна роля във властта в България".
  • "Той си представя, че ще бъде председател на ДПС. Искаше да бъде единствен председател на ДПС".
  • "Той, за да удържа депутатите, настоящите, които се опитват да не мигрират към Доган, той ги залъгва, че ще имат места в следващия парламент".
  • "Основната му цел в момента е презареждане на влиянието на съдебната власт, за да може да си запази политическото влияние и оттам нататък да остане фактор в златната книга".
  • "Борисов нямаше никакво желание да управлява в ролята на Кирил Петков. Т.е. някой, който носи отговорност за кабинет, който Пеевски през цялото време демонстрира, че влияе върху него".
  • "Главчев е премиер на Пеевски".
  • "Ще работим в трудна среда в среда, в която не сме мнозинство. И няма изгледи да станем мнозинство и за да станем мнозинство, трябва да говорим с хора, които не мислят като нас и за да си говорим с хора, които не мислят като нас, трябва да се научим да говорим с тях".
  • "При големите цели сега е възможно без [Пеевски], защото има достатъчно материал, за да се случи без него. Освен това [Пеевски] доказа, че, така да се каже, взриви големите цели".
  • "Разговорът за изграждането на този мост за съдебната реформа започна с Карадайъ (…) Това всичко беше свършена работа, докато Пеевски не видя в това възможност за себе си и се метна като на детски рожден ден, на масичката с тортата, върху целия процес, и го уби".
  • "Корупцията, рушветите, услугите са валутата. Пеевски е политическият гарант".
  • "И нека да кажа една също скандална теза: трябва да приемем, че ще работим с тези, които са против Пеевски в ДПС".
  • "В момента Борисов е в щастлив, но дълбок неутралитет. Потънал е като руска подводница".
  • "Незлобливи като гълъбите и мъдри като змиите".

Пеевски и завладяната държава

„Фундаменталният проблем на България е завладяната държава, което в последните години се олицетворява най-много с Пеевски“, каза Христо Иванов. По думите му „решението беше съдебната реформа. Тя трябваше да излекува политическата система от политическата корупция“.

Иванов каза, че най-голямата власт на прокуратурата не е да се задейства – срещу него или срещу някой друг, а да бездейства. По думите му това се случва чрез т.нар. дела на трупчета, чрез които прокуратурата се използва като „основен инструмент за балансиране и ребалансиране на властовите отношения в България. За изкарване на хора от политиката и държане на хора в политиката в подчинено положение“.

Иванов каза, че „корупцията, рушветите, услугите са валутата. Пеевски е политическият гарант“.

Отношенията с избирателите

„Големият проблем е, че ние създадохме усещане у хората, че сме ги излъгали“, каза Иванов. По думите му коалицията ПП-ДБ не е провела достатъчно честен разговор с тях. „Ние не ги предупредихме“, каза Иванов.

Иванов добави, че след изборите на 49-ото Народно събрание сигналите от тяхна страна са били: "никога с ГЕРБ“. По думите му от коалицията са продължили да радикализират, вместо честно да кажат какво следва. „След това една сутрин хората видяха, че правим нещо, което продължихме да ги убеждаваме, че това не е коалиция“, добави той.

През май 2023 г. ПП-ДБ и ГЕРБ се договориха за съставяне на правителство с мандат на ПП-ДБ. Премиерът на това правителство трябваше да се сменя на ротационен принцип, но ротацията се провали на първия опит.

Зависимостите

„Борисов нямаше никакво желание да управлява в ролята на Кирил Петков [и да] носи отговорност за кабинет, за който Пеевски през цялото време демонстрира, че влияе върху върху него“, каза Иванов по повод провала на мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ.

„Пеевски беше си осигурил допълнителни депутати, от които да зависи бъдещето на кабинета, и щеше да се държи като сайбията“, добави той.

Според Иванов целта на Пеевски сега е да запази политически позиции, „опитвайки се да се задържи върху някое парче от ДПС. Няма да стане. Също така няма да стане през нов политически проект. Това според мен не са приказки за наивници“.

Как ще работят с другите

„Ще работим в трудна среда, в която не сме мнозинство“, каза Христо Иванов. По думите му коалицията трябва да говори с хора, които не мислят като нея, а за да стане това, тя трябва да се научи да говори с тези хора. Според Иванов „при големите цели сега е възможно без [Пеевски], защото има достатъчно материал да се случи без него. Освен това той доказа, че, така да се каже, взриви големите цели“.

Според Иванов „трябва да приемем, че ще работим с тези, които са против Пеевски в ДПС“. Иванов уточни, че това означава да се работи с Доган. „Веднъж да сме тактически умни и като се отвори прозорец, за да махнем последния модел на корупционната държава, дори с тактическо взаимодействие, моментно, с човек, който е представлявал предишните етапи на това“, каза Иванов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG