Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Замениха каузата с капитала". Какво ще остане от ДПС след войната между Пеевски и Доган


Мехмед Юмер
Мехмед Юмер

Едните се наричат "автентични", другите казват, че са "ново начало". И в двата случая спорът е за марката ДПС. Двете крила на тази партия водят война, която започна на политическия терен, но разкри и финансовите зависимости между хората с власт. Кой ще ликвидира ДПС?

Партия, лидер, идентичност. Доскоро ДПС изглежда имаше всичко това. Вече е различно. В началото на юли партията се разцепи. Митът за лидера започна да се пропуква, а смисълът за принадлежност към общност се разми.

Никой не може да каже кога започва всичко, защото става въпрос за отношения между двама души - почетният председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателят на партията Делян Пеевски.

За това, че между двамата силни в ДПС има конфликт, стана ясно при гласуването на кандидата за премиер на ГЕРБ Росен Желязков. Тогава хората, верни на Доган гласуваха против предложението, а хората, близки на Пеевски бяха "за".

Няколко седмици по-късно Доган поиска оставката на Пеевски и каза, че в партията му има опит за преврат.

Последва обявяването на открита война между двамата. Залогът е съществуването на партията ДПС.

В "Студио България" на Свободна Европа Генка Шикерова разговаря с журналиста Мехмед Юмер за конфликта в ДПС.

Най-важното от интервюто

  • "Автентична е само абревиатурата [ДПС]. Духът и каузата напуснаха тялото на движението".
  • "ДПС беше за българските мюсюлмани като втора религия."
  • [Хората] казват: хубаво стана, че показаха сараите. Ето, всички видяха, че те не са на Доган. Той е на квартира там".
  • "Ако приемем едно име - бай Ахмед от Делиормана или бай Хасан от Кърджали. Той как вижда нещата? Той виждаше лансирането на Делян Пеевски в редиците на ДПС като тактически ход на Ахмед Доган".
  • "Доган беше по-важен от конституцията за техните избиратели, за неговите избиратели. Защото хората не пречупваха събитията през призмата на гражданското общество, а през призмата на ДПС и на лидера, какво той е казал".
  • "[Заради] замяната на идеала с капитала много хора се отдръпнаха. Отрекоха се от Ахмед Доган. Отрекоха се от ДПС".
  • "Общинските кметове ще бъдат ключовият фактор в предизборната кампания, защото около тях има и фирми, които са спечелили проекти. Те пък имат служители, на които може и да подсказват в каква посока да се гласува".
  • "Ахмед Доган беше иконата и той е свикнал навсякъде да го обгръщат, да го обсипват с любов. Сега вижда, че тази любов отсъства. Може би затова и той отсъства".
  • "Доган предложи [Пеевски], той го лансира. Сега, когато говорим за Пеевски, трябва да говорим заедно [за него и Доган]. Темата не е податлива на разчленяване.[…] Ахмед Доган е привлякъл Пеевски като успешен бизнесмен и така ще го лансира доколкото му трябва. Така мислеха в редиците на ДПС. И сега отчитат като голяма грешка, че му е дал цялата власт".

Идеята ДПС

ДПС е учредено след падането на комунистическия режим с идеята да защитава българските мюсюлмани. За председател на партията е избран Ахмед Доган, който непосредствено преди това е бил освободен от затвора.

„Някъде дълбоко в душите на ранните депесари от идеалистично-романтичния период се съхраняват почитта и уважението към почетния председател д-р Ахмед Доган“, каза Мехмед Юмер.

По думите му „в ранния период [Доган] наистина им повдигаше самочувствието като подготвен политик“.

Според Юмер през годините Доган е запазил емоционалната си връзка с електората, въпреки че рядко се появява сред избирателите. „[Хората] си казваха: той е зает човек в политиката, работи в голямата политика, защитава нашите интереси“.

Но след като през това лято напрежението между Пеевски и Доган ескалира, картината се е оказала различна, казва Юмер. Той има предвид моментите, в които Доган е събирал своите поддръжници в резиденцията в Росенец, за да обсъдят следващите си ходове.

„На протестите в Росенец почетният председател Ахмед Доган видя нещо, което той може би не е очаквал до такава степен – че хората вече не са готови да дойдат с десетки хиляди и да защитават сараи“, каза Юмер. Според него привържениците на движението не са искали да станат „някакъв вид разменна монета или пълнеж в някаква масовка, докато едни други центрове в елитите си разчистват сметките“.

Къде е Доган

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган почти не се появява публично от години. След началото на открития конфликт между него и Пеевски, от партията разпространиха няколко монтирани видеозаписа. Последното известно местонахождение на Доган беше лятната резиденция в Росенец, но той беше изгонен оттам.

„Ахмед Доган беше иконата и той е свикнал навсякъде да го обгръщат, да го обсипват с любов. Сега вижда, че тази любов отсъства. Може би затова и той отсъства“, каза Юмер. По думите му може би Доган „казва: къде са тези хора сега? Те трябва да ме защитават. И може би се чувства обиден, защото не са дошли“. Според него почетният председател „вижда, че уважението го има, но респектът, любовта от ранния период [липсват], защото в крайна сметка [лидерите на ДПС] много се отклониха от пътя на идеалите и замениха каузата с капитала“.

Пеевски като лидер

Делян Пеевски беше избран за съпредседател на ДПС по предложение на Доган. „Когато говорим за Пеевски, трябва да говорим заедно [за него и Доган]. Темата не е податлива на разчленяване“, каза Юмер.

Той продължава така: „както казваше електоратът на ДПС, Ахмед Доган е привлякъл Пеевски като успешен бизнесмен и така ще го лансира, доколкото му трябва. Така мислеха в редиците на ДПС. И сега отчитат като голяма грешка, че му е дал цялата власт“.

Според Юмер въпросът е следният: "какво накара Ахмед Доган да каже на неговото по-близко обкръжение да не гласуват за кабинет „Желязков“. Защо тръгна този конфликт, къде са му корените. Всичко това ние не знаем и търсим отговори“.

Разцеплението в ДПС дойде, след като в деня на гласуването на предложения от ГЕРБ кабинет с премиер Росен Желязков, изключеният депутат от партията Рамадан Аталай съобщи за разрив между почетния председател Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски. По думите на Аталай, казани тогава, Доган е препоръчал кабинетът "Желязков" да не се подкрепя, а Пеевски декларира обратното - че ДПС ще го подкрепи.

Кметът, хлябът, ножът. Корпоративната зависимост в едно село
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG