Връзки за достъпност

Извънредни новини

Грешка 403. Как МВР на Калин Стоянов свали от интернет пародиен сайт за Пеевски


Скрийншот от началната страница на сайта
Скрийншот от началната страница на сайта

Пародиен сайт осмива Делян Пеевски. Предлага и съвсем реална медийна информация за неговата биография. В сряда обаче сайтът е свален - по нареждане на МВР. От ПП-ДБ излязоха с обвинения, че това е станало по заръка на Пеевски към министър Калин Стоянов. Каква е историята?

На една от страниците на този сайт герой на име Делян Пеевски дава "ексклузивно" интервю "по пантофи", "сурова изповед в горещия август".

"Коя е любимата Ви миризма?", пита го интервюиращата.

"На парите", отговаря той.

"Кое цвете Ви се вижда най-хубаво?", звучи следващият въпрос.

"Цветята от градината на почетния председател д-р Ахмед Доган", е отговорът.

Без изненада, самото интервю, както и всяка дума в него са напълно измислени. Защото са част от съдържанието на сатиричния сайт novonachalo.com.

Той се появи още на 4 август, повече от месец след като съпредседателят на ДПС Делян Пеевски съобщи, че "новото начало за ДПС е факт" и "който не го разбира, остава в миналото".

Пеевски изрече тези думи, след като ДПС под негово ръководство изключи хора от парламентарната група и свали доверието си от дългогодишния депутат от партията Рамадан Аталай. Това беше един от първите знаци за разрива в движението.

Впоследствие ДПС се разцепи на две - едната фракция обяви лоялност към почетния председател Доган, а другата - към съпредседателя Пеевски.

Сайтът novonachalo.com започна да публикува сатирично съдържание, свързано с появата на хипотетично ново разклонение на ДПС, начело с Пеевски - Ново начало. Оформлението е подобно на партийна страница. На 14 август обаче на мястото на сайта се появи "грешка 403" - и той изчезна от интернет.

Същия ден бившият депутат от ПП-ДБ Ивайло Мирчев съобщи, че сайтът е бил свален по разпореждане на Министерството на вътрешните работи и неговата Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Мирчев обвини вътрешния министър Калин Стоянов, че това се е случило под негово ръководство и след заръка от главния герой на сайта - Пеевски.

Мирчев определи случилото се като "брутална политическа цензура и злоупотреба с власт". В четвъртък той съобщи, че страницата е възстановена на нова хостинг платформа, но в последните часове е обект на масирана хакерска атака.

Опитва ли се някой да свали пародиен сайт? Какво казват МВР и самият Калин Стоянов? Ето всичко, което знаем до момента.

Какво е novonachalo.com

Сайтът novonachalo.com е оформен като партиен - има раздели, в които са представени екипът и служителите, раздели, посветени на дейността на хипотетичната партия, на предизборната активност на Делян Пеевски в миналото, има също така и раздел с контакти.

Раздел "Екипът" на сатиричния сайт
Раздел "Екипът" на сатиричния сайт

Сред основните имена в екипа са посочени:

  • Делян Пеевски като "успял млад мъж и феномен",
  • депутатът от ДПС-Пеевски Йордан Цонев като "финансов съветник",
  • главната редакторка на сайта "Епицентър" Валерия Велева като "медиен съветник"
  • и вътрешният министър Калин Стоянов като "експерт по вътрешни работи".

Част от съдържанието представлява пародийни новини, като в четвъртък такава се появи включително и за Калин Стоянов.

Има обаче и много линкове към истински фактологични материали. Поместени са например медийни публикации за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), фалита на търговската верига "Лафка", фалита на "Булгартабак" - във всички от които е било намесвано и името на Пеевски в годините.

Поставено е и видео от избирането на Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г., което предизвика многохилядни протести. Има и линкове към информационни материали за санкциите за корупция, които Пеевски получи от САЩ и Великобритания.

Как сайтът изчезна

В сряда Ивайло Мирчев съобщи, че сайтът е бил свален по разпореждане на МВР. Той уточни и че novonachalo.com е бил създаден от активисти на коалицията ПП-ДБ.

По думите му от ГДБОП са наредили на компанията, която предоставя хостинг услугата за сайта, да го свали от интернет пространството. От фирмата не посочват причината за това, а отговарят, че всякакви въпроси трябва да бъдат насочени към ГДБОП, защото информацията е "конфиденциална". Това се вижда от скрийношотове на кореспонденцията с хостинг компанията, публикувани от Мирчев.

Свободна Европа изпрати въпроси до пресцентъра на МВР за причините за действията срещу пародийния сайт, но до приключването на работата по текста не получихме отговори.

От скрийншота на Мирчев не се вижда името, но се вижда слоган на хостинг компанията, чиито услуги са ползвани - "Ново поколение хостинг". Проверка показва, че фирмата "СуперХостинг.БГ" е използвала такъв, затова и се свързахме с нея.

Оттам потвърдиха, че сайтът е бил техен клиент и че са получили разпореждане от ГДБОП да го свалят.

"Когато получим такова разпореждане от държавен или международен орган на реда, ние сме длъжни да го изпълним в уречения срок", казаха от "СуперХостинг.БГ". Добавиха обаче, че не могат да коментират причините за решението, и препратиха към МВР.

Няма никакви обяснения какви са основанията за тази брутална политическа цензура и злоупотреба с власт
Ивайло Мирчев

"Няма никакви обяснения какви са основанията за тази брутална политическа цензура и злоупотреба с власт", написа в тази връза Ивайло Мирчев в профила си във Фейсбук.

"Публикациите нямат никакво отношение към националната сигурност или организираната престъпност", добави той.

Мирчев посочи още, че главен герой на сваления сайт е Делян Пеевски, а сред второстепенните е министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

"Това е поредното доказателство на кого в действителност е МВР", написа Мирчев.

Калин Стоянов е начело на МВР от миналото лято, като беше част от правителството с премиер Николай Денков. Тогава за Стоянов се знаеше, че е експертна номинация на ПП-ДБ, но по-късно коалицията каза, че всъщност е бил предложен от ГЕРБ. После се появиха данни, че Стоянов е близък и с ДПС.

През последните дни се чуха и обвинения, че идеята Стоянов да остане министър и при новия служебен кабинет на Горица Грънчарова-Кожарева е дошла по заръка на Делян Пеевски.

Свободна Европа изпрати въпроси и към ДПС-Пеевски за обвиненията за връзки между лидера на парламентарната група и Стоянов, но оттам също не отговориха.

Междувременно Мирчев съобщи, че сайтът novonachalo.com е възстановен - вече на хостинг сървър извън България. По-късно в четвъртък обаче той каза, че от няколко часа сайтът е обект на хакерска атака.

"Някой много се притеснява от един хумористичен сайт. Първо активира МВР и службите, а после плаща за атака срещу сайта", написа Мирчев и публикува скрийншот с данни за атаката.

Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов, който беше министър на електронното управление, съобщи, че също е изпратил въпроси до МВР и очаква отговор.

"Фалшив сайт" - версията на Калин Стоянов

В четвъртък самият Калин Стоянов беше попитан от журналисти за случая със спрения сайт.

Той отговори, че е разпоредил проверка и ще даде "доста подробна информация" в петък.

"Единственото хубаво до момента е, че двама човека - Ивайло Мирчев и Божидар Божанов, се асоциираха с този фалшив сайт", каза Стоянов. Той беше попитан защо определя един хумористичен сайт като "фалшив", на което отговори с въпрос:

"Аз да съм част от някоя партия? Според вас фалшива новина ли е това?"

Може ли сатирата да е "незаконно съдържание"

Малко по-късно Божидар Божанов от ПП-ДБ коментира, че това, че е изпратил питане до министъра за действия на МВР, не значи, че "стои зад" сайта.

"Но на база на моя въпрос следва да установим гаранциите, с които да не допускаме някой самозабравил се министър утре да разпореди свалянето на сайтове на медии, защото не му е харесала някоя новина там", написа Божанов.

Депутатът от ПП-ДБ посочи, че според приетия наскоро европейски Акт за цифровите услуги полицейските органи могат да изискват от хостинг доставчици да свалят съдържание от интернет, което е незаконно според законите на съответната държава членка ва Европейския съюз. Това включва например детска порнография, терористично съдържание и друго съдържание, което застрашава националната сигурност, но не включва политическата сатира.

По-рано тази година, по време на преговорите за ротация и продължаване на общото управление на ПП-ДБ и ГЕРБ, именно Калин Стоянов се оказа една от спънките за намиране на разбирателство.

От ПП-ДБ поискаха той да бъде сменен, но от партията на Бойко Борисов го защитиха. Подкрепа министърът получи и от Пеевски.

Стоянов беше критикуван за множество свои действия начело на МВР - полицейското насилие по време на протестите срещу ръководството на БФС, липсата на реакция след данните за връзки между убития Мартин Божанов-Нотариуса и МВР, несправяне с купуването на гласове по време на изборите.

Форум

XS
SM
MD
LG