Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Недопустимо". Адвокатски колегии осъдиха привикването на активистка за детската болница от ДАНС и КПК


Адвокат Мария Шаркова
Адвокат Мария Шаркова

Над 20 адвокатски колегии в България подкрепиха позицията на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) в защита на адвокат Мария Шаркова, пише "Сега". Поводът са проверки на адвокатката от държавни органи заради нейна позиция за детското здравеопазване.

Новината идва, след като миналата седмица стана ясно, че Шаркова и журналистката Надежда Цекулова са били извикани от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) заради тяхна позиция за построяването на болница "Мама и аз" от конгломерата "Търговска лига". Преди това двете бяха разпитвани и от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

След като стана ясно, че целта на разпита в КПК е била да установи дали сред клиентите на Шаркова има лечебни заведения с педиатрични звена, ВАдС публикува своя позиция, в която каза, че е недопустимо адвокати да бъдат преследвани и от тях да бъде искано да нарушават адвокатската си тайна.

Във вторник председателите на над 20 адвокатски колегии в страната съобщиха, че подкрепят позицията на съвета.

"Твърдо заставаме зад тезата, че адвокатите имат право да изразяват свободно становище по важни за обществото теми, както и че е недопустимо да бъдат преследвани или принуждавани да нарушат адвокатската тайна и да предоставят сведения за свои клиенти", пише в позицията им.

Надежда Цекулова и Мария Шаркова са членове на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница (НДБ), който има консултативна функция. В началото на май съветът публикува позиция срещу изграждането на частната болница "Мама и аз".

Впоследствие разрешението за построяване ѝ беше отменено от служебния премиер Димитър Главчев и неговото правителство.

Заради получения отказ през юни "Търговска лига", който стои зад проекта за частна болница, поиска да бъде спряна дейността на съвета. Сред мотивите му бяха "неправомерно и системно вмешателство в работата на държавните органи", което е довело до оттегленото одобрение за проекта.

Впоследствие Шаркова и други членове на Обществения съвет бяха викани в ДАНС по сигнал на дружеството. На изслушване в парламента шефът на агенцията Пламен Тончев съобщи, че проверката е възложена от прокуратурата.

През миналата седмица Шаркова беше извикана и от КПК заради потенциален конфликт на интереси, въпреки че комисията по закон проверя за такива конфликти само хора, заемащи публични длъжности.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG