Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комисията за Нотариуса и Еврото ще изслуша Антикорупционния фонд и прокурор Емил Петров


От ляво надясно: народните представители от ГЕРБ Георги Георгиев, Тервел Георгиев, Маноил Манев, 12 юли 2024 г.
От ляво надясно: народните представители от ГЕРБ Георги Георгиев, Тервел Георгиев, Маноил Манев, 12 юли 2024 г.

Временната парламентарна комисия за проверка на групите около Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото реши да изслуша представители на Антикорупционния фонд и апелативния прокурор в София Емил Петров.

Предложението за изслушванията беше направено от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Коалицията е и инициаторът за създаването на новата комисия в 50-ото Народно събрание (НС).

Комисията ще събира данни за евентуалната престъпна дейност на убития Мартин Божанов и безследно изчезналия бивш следовател Петьо Петров. Това реши мнозинството в парламента миналата седмица въпреки бойкота на ГЕРБ и ДПС.

На първото заседание в четвъртък Надежда Йорданова от ПП-ДБ поиска на следващата сбирка на комисията да бъдат изслушани представители на Антикорупционния фонд, на МВР и изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. В края на април Антикорупционният фонд оповести справка от работата на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) във връзка с Нотариуса.

Ивайло Чорбов от "Възраждане" поиска да бъде изслушан и братът на Еврото - Емил Петров заради публикации в медиите, според които Петров е освободен като зам.-шеф на Апелативна прокуратура в София.

"Логично е този човек да бъде поканен. Не може да са двама братя и единият да не знае какво прави другия, най-вероятно знае", каза Чорбов.

Комисията прие и вътрешни правила за работата си. Според тях всеки от членовете ѝ може да покани външни хора по предварително одобрен списък на предишното заседание. Извън тях всяка парламентарна група може да покани и по един гост за изслушване.

В настоящото НС комисията не успя да си избере председател. Първото ѝ заседание беше водено от Златан Златанов от "Възраждане".

Новата комисия става факт, след като действалата в миналия парламент подобна комисия така и не довърши работата си. В края на нейното съществуване членовете ѝ от ГЕРБ и ДПС започнаха да бламират заседанията. Въпреки това председателят ѝ Никола Минчев от ПП-ДБ продължи да насрочва изслушвания, но финален доклад с цялата събрана информация така и беше гласуван.

Бяха проведени осем заседания, бяха изслушани 21 свидетели, десет не дойдоха или отказаха, след тях Сарафов и бившия главн прокурор Сотир Цацаров.

Трима от членовете на настоящата комисия са излъчени от квотата на несъществуващата вече група на "Величие", което прави тяхното участие с право на глас невъзможно, но ще им дадем възможност да изразят мнение и да имат съвещателен глас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG