Връзки за достъпност

Извънредни новини

Индийският премиер Моди призова Зеленски да преговаря с Русия в първото си посещение в Украйна


Президентът на Украйна Володимир Зеленски (вдясно) и Нарендра Моди, министър-председател на Индия, по време на посещение в Киев на 23 август 2024 г.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски (вдясно) и Нарендра Моди, министър-председател на Индия, по време на посещение в Киев на 23 август 2024 г.

Индийският президент Нарендра Моди призова украинския си колега Володимир Зеленски да преговаря с Русия за прекратяване на войната, съобщи Ройтерс в петък.

Това е първото посещение на на индийски министър-председател в съвременната история на Украйна, пише още агенцията. По-рано през юли Моди беше и в Москва.

Посещението му в Киев се случва близо две години и половина след началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна и около две седмици след началото на първата сухопътна украинска атака на руска територия.

Моди каза, че е дошъл в Украйна с послание за мир, и призова за диалог между Русия и Украйна при първа възможност.

„Пътят към разрешаването на конфликта може да бъде намерен само чрез диалог и дипломация“, каза още индийският президент. “Искам да ви уверя, че Индия е готова да играе активна роля във всички усилия за постигане на мир. Ако аз лично мога да изиграя някаква роля в това, ще го направя, искам да ви уверя като приятел“, каза той.

Украинският лидер, който говори преди Моди, каза по време на съвместното им изявление, че „въпросът за прекратяването на войната и справедливия мир са приоритет за Украйна“.

Украйна многократно е казвала, че иска войната да приключи, но при условията на Киев, а не на агресора. Украинската страна настоява за провеждането на втора международна среща на върха по-късно тази година, на която да бъде представено нейното виждане за мир и да бъдат включени представители на Русия.

Първата среща на върха, проведена в Швейцария през юни, изрично изключи Русия, като привлече десетки делегации, включително една от Индия, но не и от Китай, втората по големина икономика в света.

Руският външен министър Сергей Лавров каза в понеделник, че за разговори не може да става и дума, след като Украйна започна нахлуването си в западната руска Курска област.

Киев твърди, че украинската армия е превзела почти сто населени места на руската територия след началото на светкавичната си офанзива на 6 август. Зеленски каза, че една от целите е да се създаде буферна зона между двете страни. Съветникът му Михайло Подоляк каза, че целта е Украйна да постигне по-добри позиции за водене на преговори. Военни анализатори определят офанзивата като опит на Украйна да отклони руските войски от източната част на територията си.

На фона на украинската офанзива силите на Москва напредват в Донецк, където са близо во превземане на ключовия град Покровск.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG