Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата опровергава МВР. Тя няма доказателства, че Брендо се е прибрал с незаконен полет


Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Няма доказателства, че Евелин Банев – Брендо се е върнал в България с незаконен полет с малък самолет през 2022 г. Това пише Софийската апелативна прокуратура в отговор на въпроси от Сега.

В края на юни Банев изненадващо се появи пред Софийския затвор, където се предаде на българските власти. Още от 2016 г. той беше неуспешно издирван от Интерпол, за да излежи присъди в България, Румъния и Италия, свързани с трафик на наркотици.

Дни след като Банев се предаде министърът на вътрешните работи Калин Стоянов цитира информация на МВР. Тя гласи, че наркотрафикантът е пътувал в незаконен полет на 8 юни 2022 г. Стоянов каза това в Парламента.

Случаят от 2022 г. беше предизвикал сериозен отзвук, тъй като малък самолет наруши последователно въздушното пространство на Унгария, Румъния, Сърбия и България, преди да кацне първо във Видин, а после окончателно в Търговище.

Тогава Стоянов беше казал, че двамата души от полета са били част от група, която прави подобни полети с цел контрабанда и самоличността им е установена.

Тогава районната прокуратура във Видин събра доказателства срещу двама души, които трябваше да бъдат обвинени за незаконно влизане в страната, но те не бяха намерени. Затова делото беше спряно в средата на февруари тази година.

Пред Сега прокуратурата коментира, че производството, което води, е само за преминаване на границата без разрешение. От държавното обвинение са събрали доказателства срещу двама души, които са били обявени за издирване, тъй като не е установено местонахождението им.

По време на изслушването си в парламента в края на юни Стоянов използва тогавашните си твърдения. Но сега той каза, че Брендо е влязъл с незаконния полет през 2022 г., за да нападне бившия вътрешен министър и настоящ депутат Бойко Рашков.

Брендо има 6-годишна присъда за пране на пари от наркотрафик в България, 20-годишна присъда в Италия и 10-годишна присъда в Румъния.

След предаването си той изпрати молба до Софийския градски съд (СГС) да му бъде определено едно общо наказание, което да изтърпи в България.

През 2022 г. Банев беше свързан с 12-годишно разследване за пране на пари от наркотрафик с участието на българската мафия в Швейцария. По този случай бяха повдигнати обвинения на банката Credit Suisse, бивш неин мениджър и още няколко заподозрени. Тогава срещу Банев не беше внесен обвинителен акт, тъй като беше в неизвестност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG